Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Disse lokalbanker står i skudlinjen for næste overtagelse

Morten W. Langer

fredag 20. december 2024 kl. 11:15

Per Munck - Skjern Bank

Nykredits bud på Spar Nord Bank har skudt spekulation i gang om, hvilke af de lokale banker, som bliver næste overtagelseskandidat. Mest oplagte emner synes at være Skjern Bank, Fynske Bank og Sparekassen Sjælland, hvis aktier er steget 10-15 procent den seneste uge. Dette er sket i et marked, hvor europæiske bankaktier generelt har ligget fladt. Chefredaktør Morten W. Langer tolker her markedets signaler

En af de mest oplagte kandidater for en overtagelse synes at være Skjern Bank, som er steget hele 15 pct. den seneste uge, og mere end andre bankaktier med plusser. Forventningerne til en overtagelse ligger delvist allerede indarbejdet i kursen, idet aktien handles i den meget høje ende i forhold til de fleste andre børsnoterede lokalbankaktier med en aktuel værdiansættelse på 1,13 gange den bogførte egenkapital.

En forklaring på den høje værdiansættelse er også en lønsomhed, som adm. direktør Per Munck i Q3 oplyste til 16,7 pct. på årsbasis. Kvartalsresultatet for nettorente- og gebyrindtægter var bedre end det foregående efter korrektion for udbytte på sektoraktier. Udlånet steg i kvartalet næsten fem pct., og udgifter til personale blev holdt i ro.

Bankens ejerskab er ikke fastlåst af flere aktieklasser, og de store aktionærer er Eurosteel, Heine Delbing, Kim Bjørn Andersen og med en 20 pct. ejerandel AP Pension. Èn aktionær kan dog ikke stemme for mere end fem pct. af aktiekapitalen.

De næste i skudlinjen er Fynske Bank og Sparekassen Sjælland Fyn, som den seneste uge er steget ti pct. i kurs. De handles til henholdsvis 0,85 og 0,89 gange den bogførte egenkapital. Banken har tre store aktionærer, nemlig Sydbank med en ejerandel på 20 pct. (og 20 pct. af stemmerne), Fonden for Fynske Bank med en ejerandel på 45 pct. af kapitalen (og 20 pct. af stemmerne). Og endelig Alex Gundersen Tobacco Company med 10 pct.

Sydbank har senest i marts 2024 øget ejerandelen. Ingen aktionær kan stemme for mere end 20 pct. af aktiekapitalen.

Banken har dog en noget skrøbelig forretningsmodel, idet omkostningerne er relativt høje i forhold til basisindtægterne. I Q3 udgjorde netto- rente og gebyrindtægter 104 mio. kr. mod 76 mio. kr. i personaleomkostninger.

Det svarer til et basisresultat på ca. 100 mio. kr. årligt, som hurtigt kan blive spist af stigende udlånstab og/eller kursreguleringer på egenbeholdningen af obligationer og aktier på 3,4 mia. kr. Overskudslikviditeten kan dog blive mange penge værd for en bankaktør.

Sparekassen Sjælland-Fyn bliver der virkelig bejlet til fra mange sider, idet der blandt storaktionærerne både findes Jyske Bank, Sydbank, KB Forsikring, AP Pension, Nykredit og Fonden for Sparekasse Sjælland.

I Q3 kunne sparekassen knap nok holde basisindtægterne i forhold til det foregående kvartal, og nedskrivningerne var de største i fem kvartaler. Bundlinjen blev i den grad reddet af store positive kursreguleringer i Q3 mod negative kursreguleringer i Q2. Selve forretningsmodellen er dog robust og lønsom med en forrentning af egenkapitalen på omkring 15 pct.

Sparekassen kan både komme til at optræde som opkøber og sælger. Sparessen har allerede ejerandel i andre lokalbanker, bl.a. Møns Bank, som er nummer fire blandt ugens største kursstigninger. Banken, der har fem procent stemmeloft, har som storaktionærer, ud over sparekassen, herunder partner i Copenhagen Infrastructure Partners, Jacob Baruël Poulsen.

På oversigten over ugens største kursbevægelser lander både Danske Bank og Nordea med små minusser i kursudvikling. En del af forklaringen kan være, at Nykredit med en overtagelse af SparNord får flere distributionskræfter og større produktpalet.

Der vil også blive åbnet op for, at det nye Nykredit går betydeligt mere aggressivt efter at sælge bankprodukter til andre kunder i Nykredit/Totalkredit end tidligere.

Morten W. Langer

Lokalbanker

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank