Nej, det er ikke en gentagelse af finanskrisen. Men der kommer konkurser og tilbageslag. Lige nu ser vi dog en stribe signaler, der understøtter, at aktiemarkederne er meget tæt på bunden. Den globale økonomi nærmer sig en recession, og usikkerhederne er enorme. Men vi er tilbage til en mere normal makroøkonomisk situation allerede til efteråret, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.
Analyse: Det har været nogle sindsoprivende uger på aktiemarkedet: Da det står klart, at både Europa og USA også skal gennem en stor tur med udbredelse af coronavirus, med tæt på-nedlukning af samfundsøkonomien, kom reaktionen som lyn fra en klar himmel. Ikke fordi recessionen var synlig, men fordi den er mere end sandsynlig.
Og så er der usikkerheden om, hvad der ligger forude. Altså: investorerne øgede deres krav til risikopræmien i ekstrem grad, og det har sendt både aktierne og erhvervsobligationerne i gulvet.
På den korte bane er der dog en stribe signaler, som understøtter, at aktiemarkederne har nået bunden, i hvert fald foreløbig. Risikopræmierne er skuet gevaldigt op, og der er taget højde for, at selskabernes overskud falder, og at økonomien går i stå i andet og måske tredje kvartal af 2020.
Umiddelbart burde aktiemarkederne groft sagt se igennem de næste kvartaler og indstille sig på, at vi sikkert kommer tilbage til en makroøkonomisk normalitet om et par kvartaler. Men der er flere store men’er.
For det første vil der helt sikkert komme mange konkurser i erhvervslivet, især i de mest sårbare sektorer, eksempelvis inden for rejsebranchen, detailhandel, underholdning og andre gå i byen-forretninger. Men også blandt store virksomheder, som rammes på pengepungen, og som har været afhængig af ultrabillig finansiering med erhvervsobligationer. Renten på risikoudlån er sprunget i vejret, og bankerne kan se frem til markant øgede udlånstab. Derfor har bankaktierne fået ekstra mange tæsk. Kreditrisikoen er simpelthen gået i vejret.
For det andet er der opstået tvivl om centralbankernes evne til at understøtte økonomien, så vi undgår den store nedtur på den korte bane. De seneste dages udmeldinger fra ECB og amerikanske Fed. begynder så småt at løfte stemningen. Men der skal sandsynligvis meget mere til på den korte bane, herunder nationale finanspolitiske lempelser. Og det skal nok komme.
Vores bundlinje er: Helt kortsigtet er der nu indbygget en stor risikopræmie i de finansielle aktiver. Nu skal vi se, om den er for lille eller for stor, men det tager tid. På tre-fire ugers sigt, når de makroøkonomiske realiteter indfinder sig i Europa, vil regnestykket kunne gøres op.
Overordnet er det dog også vigtigt at se på, hvor vi kommer fra: Vi kommer fra det længste bull marked i historien, over ti år, hvor værdiansættelserne på børsnoterede aktier har været pustet voldsomt op af centralbankernes stimulanser. Hertil kommer, at både USA’s og europæisk økonomi var tæt på en recession allerede før coronavirus. Udgangspunktet var altså stærkt overvurderede aktier med historisk høje private/earnings, som nu er ved at komme ned. Og hertil kommer faldende overskud i mange selskaber. Der er altså tale om et dobbeltslag til aktiemarkederne.
Den kommende uge bliver afgørende for, om vi får en stabilisering på aktiemarkederne. Vi ser af flere grunde en solid aktiebund omkring et aktuelle leje:
For det første er det et stærkt teknisk signal, at S&P nu har rundet 2400 niveau, som også var bunden i december 2018. Efter test af dette niveau fredag morgen steg den amerikanske aktiefuture 4 pct.
For det andet ser vi klare kortsigtede tegn på en stabilisering i kobberpriserne , der torsdag lå flade, trods meget negative aktiemarkeder, og med stigninger fredag.
For det tredje lå statsobligationsrenten stabil torsdag, og fredag tog den effektive obligationsrente et solidt spring opad, som udtryk for forventninger om, at centralbanker og stater nu kommer med ammunition til økonomien.
For det fjerde har tørlastraterne, Batic Dry Bulkindek, bevæget sig stabilt fremad i knapt en måned, hvilket bl.a. afspejler en forventning i markedet om, at der snart kommer mere gang i aktiviteten igen.
For det femte ser det fredag ud til, at de store investorer igen er villige til at tage mere risiko på bøgerne. I hvert fald er deres opfattelse af den underliggende risiko i europæiske erhvervsobligationer aftaget en smule, som det fremgår af denne graf .
For det sjette er der nu massive forventninger om centralbanklempelser og sandsynligvis også finanspolitiske lempelser, der begge vil understøtte markedet.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.