Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Efterspillet efter forsikringskonkurserne: Alpha Insurance-kurator Boris Frederiksen vinder retssag til 155 mio. over Garantifonden 

Morten W. Langer

mandag 08. juli 2024 kl. 12:33

En ny dom fra Sø- og Handelsretten koster nu Garantifonden for Skadesforsikring et trecifret millionbeløb. Fondens direktør fejllæste efter alt at dømme en lov, han selv havde været med til at udforme og godkende, skriver fagredaktør Carsten Vitoft
Garantifonden spillede højt spil, men tabte i forsøget på at komme først til fadet efter en række dyre konkurser i den danske forsikringsbranche.
Retssagen, som var anlagt af Garantifonden og som blev afgjort i sidste uge, gik kun på konkursboet efter Alpha Insurance. Nederlaget kommer til at koste Garantifonden ekstra 155 mio. kr., som i sidste ende skal betales af danske forsikringskunder.
Men lignende sager ligger og venter i konkursboet efter Qudos Insurance, og så kan det samlede tab for garantifonden – efter den nye dom fra Sø og Handelsretten – kunne nå op i omegnen af 450 mio. Kr.
Retssagen var anlagt mod kurator Boris Frederiksen, som nægtede at lade Garantifonden komme forrest i rækken af kreditorer efter konkurserne.
“Vi er i sagens natur tilfredse med dommen og resultatet. Det videre forløb herfra vil afhænge af om dommen bliver anket af Garantifonden. Uanset dette fortsætter vi vores øvrige arbejde med konkursboet,” siger Boris Frederiksen til Økonomisk Ugebrev.
Garantifonden er tørlagt for penge, og lever i øjeblikket på en kassekredit på to mia. kr. Og her afviser man ikke, at sagen skal føres videre ved højere retsinstanser – til trods for, at man nu også sidder tilbage med sagens omkostninger på 1,5 mio. Kr.
“Vi har som bekendt lige fået dommen, så vi vil bruge lidt tid på sammen med bestyrelsen at vurdere om sagen skal ankes. Umiddelbart er vi overraskede over, at det er vurderingen, at fonden ikke har glæde af den fortrinsstilling som lovgiver har fastsat i loven. Men vi vil som nævnt studere afgørelsen grundigere, før vi vil konkludere på, hvad vi vil gøre,” lyder det fra garantifondens direktør Torben Weiss Garne.
En dyr sag
Sagen, og afgørelsen, er spektakulær fordi kurator Boris Frederiksen og Garantifonden normalt er samarbejdspartnere, hvilket også gælder de tre udenlandske Garantifonde, som også var repræsenteret via advokater ved retssagen.
Det drejer sig om de norske, engelske og franske garantifonde, som stod til at tabe, hvad den danske garantifond håbede at vinde. Havde Garantifonden vundet, ville deres dividende fra konkursboet stige fra 56 procent til 69 procent, mens det omvendt ville falde til 34 procent for de andre kreditorer. Det er her de første 155 mio. Kr. går Garantifondens næse forbi. Hvis konkursboet efter Qudos Insurance lægges oveni, stiger det tal til 450 mio. Kr.
Derfor havde Garantifonden også fægtet grundigt i luften op til retssagen. De første 14 sider af dommen er en endeløs række af påstande fra garantifondens side, som altså en for en blev skudt ned af de tre dommere.
I dommen lyder det blandt andet:
“Det fremgår af forarbejderne til garantifondslovens § 9, stk. 2, at Garantifondens muligheder for dækning af udgifter til udbetaling af erstatning, i det omfang boet modtager genforsikringsbeløb fra det konkursramte forsikringsselskabs
genforsikringer, øges. Det fremgår desuden, at når Garantifonden betaler erstatningerne, vil det ikke være rimeligt, at forsikringsselskabets konkursbo opnår provenuet af genforsikringsaftalerne. Bestemmelsen må efter sin ordlyd, og da der ikke i bestemmelsens forarbejder er sikre holdepunkter for andet, forstås således, at Garantifonden alene har forlodsret til betalinger fra genforsikringsselskaber, som vedrører erstatningskrav dækket af Garantifonden, hvis betalingerne indgår i konkursboets aktivmasse,” står der.
Videre anføres det i rettens begrundelse:  “Da genforsikringskontrakter, som er en del af de registrerede aktiver, ikke indgår i bomassen, følger det af det anførte, at Garantifonden ikke har en forlodsret til betalinger fra sådanne genforsikringskontrakter,” skriver Sø og Handelsretten. I retssagen forklarede Garantifondens direktør Torben Weiss Garne som vidne, at han desuden har arbejdet i blandt andet Finanstilsynets forsikringskontor og i departementet, hvor han var chef for det kontor, der havde ansvaret for tilblivelsen af garantifondsloven.
I det lys kan det være svært at forstå, hvorfor Garantifonden har brugt ressourcer på at føre retssagen.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank