Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ekspert: Lavere lånerente med større kurstab ved omlægning

Ejlif Thomasen

søndag 01. december 2019 kl. 17:56

Banker og realkredit giver mangelfuld rådgivning til private og erhvervskunder under den igangværende bølge af lånomlægninger. Selvom der er større kurstab på et 30-årigt 0,5 procent-lån, er den effektive lånerente faltisk lavere end på et 30-årigt 1,0 procent-lån.

Kurstab ved optagelse af et fastforrentet realkreditlån opfattes normalt som en ekstra omkostning for låntagerne. Opfattelsen er, at kursen på det nye obligationslån helst ikke skal være for langt under kurs 100. Eksempelvis har Forbrugerrådet for nylig nævnt, at kursen bør være omkring 97 for at minimere kurstabet, og banker og realkreditinstitutter rådgiver også ofte efter denne tommelfingerregel.

Lektor Bjarne Astrup Jensen fra CBS har ved flere lejligheder rettet kritik mod realkredit og banker for mangelfuld rådgivning omkring realkreditlån. ”Det er noget frygteligt vrøvl, at kurstabet ved låneoptagelse er et tab, som man bør prøve at undgå. Og det er beklageligt, at branchen ikke arbejder for at få aflivet den misforståelse,” siger han til Økonomisk Ugebrev.

USYNLIGE PRISER
Logikken er som følger: På den ene side er kurstabet en naturlig del af de finansieringsomkostninger, som kunderne skal betale. På den anden side er låntagerne beskyttet af retten til at kunne indfri lånet førtidigt til en maksimal kurs på 100. Det er her, muligheden for at konvertere lånet ved en faldende effektiv rente kommer ind. Uden denne beskyttelse kunne kurserne komme anderledes højt op. Det er den problemstilling, som låntagere med inkonvertarbare lån, blandt andet andelsboligforeninger med såkaldte swaplån, oplever. “Det er jo ikke gratis for låntager at vælge et lån, hvor der er tilknyttet en ret til senere at indfri lånet til kurs 100. Det er reelt en calloption, som låntager køber, og jo tættere obligationskursen er på 100, jo dyrere er denne option. Det kan låntagerne imidlertid ikke se, for det er skjult i kursen på obligationen. Men det oplyser långiverne normalt intet om. Det er en afvejning af, hvor lille en selvrisiko man er villig til at betale for, og det kan jo være svært, når man ikke aner, hvad det koster,” siger Bjarne Astrup Jensen.

En låntager, der aktuelt omlægger realkreditlån, kan for tiden vælge mellem 30-årige lån med afdrag med en rentekupon på 1,0 procent til kurs 98,7, og en kupon på 0,5 procent til kurs 94,7. Det betyder, at mange rådgivere vil anbefale 1,0 procentsobligationen, fordi den er tættest på kurs 100, og ”kurstabet” dermed er lavest i forhold til den nominelle restgæld. Det vil dog i mange tilfælde være et forkert valg, vurderer Bjarne Astrup Jensen.

Ifølge Realkredit Danmark koster 1,0 procentsobligationen en effektiv rente på 1,82 procent før skat og 1,37 procent efter skat. Obligationen på 0,5 procent har en før skat-rente på 1,62 procent og efter skat på 1,29 procent. Låntager kommer altså til at betale laveste effektive rente på 0,5 procentslånet både før og efter skat. Stiger renteniveauet, vinder 0,5 procentslånet også.

Fra udbyderside giver man langt hen ad vejen Bjarne Astrup Jensen ret i betragtningerne. ”Vi har aldrig sagt, at kurstabet er en omkostning, man skal forholde sig til. Men vi kan konstatere, at kunderne ikke er vilde med at tage et stort kurstab,” siger afdelingsdirektør Mikkel Høegh fra Jyske Realkredit.

BEHØVER IKKE VÆRE REEL OMKOSTNING
Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark genkender, at der florerer en tommelfingerregel om kurs 95. ”Kurstabet behøver ikke nødvendigvis at være en reel omkostning, som Bjarne Astrup Jensen også peger på. Det kan jo være, at man førtidsindfrier til omtrent samme kurs eller måske endda en lavere kurs og dermed sikrer sig en restgældsreduktion. Omvendt realiserer man hele kurstabet, hvis man holder lånet til udløb eller indfrier før tid til kurs 100, hvis nu renterne er faldet, og man konverterer ned i rente,” siger han.

Cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank medgiver nogle af Bjarne Astrup Jensens pointer, men ikke alle: ”Kurstabet skal tages med et gran salt forstået på den måde, at det ikke er penge, man som sådan har tabt, medmindre man beholder lånet til udløb eller skal indfri til en højere kurs. Men når det er sagt, så vil det i min optik være naivt for en boligejer at gå ind i en låneoptagelse og ikke tænke på kurstabet som noget, der kan minde om en omkostning. Gør man ikke det, risikerer man på et senere tidspunkt at stå over for at skulle indfri til en højere kurs og dermed realisere kurstabet,” skriver han.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank