Kun én eneste gang de seneste fem år har de danske spillemyndigheder uddelt en bøde til spiludbydere for overtrædelse af hvidvaskloven. Meget tyder på slap kontrol og meget milde sanktioner: F.eks. fik en spilvirksomhed i Sverige en millionbøde for overtrædelse af hvidvaskloven, men i Danmark fik samme virksomhed kun en påtale for overtrædelse af nøjagtig samme regler. En ekspert efterlyser ensartede standarder for effektiv kontrol med hvidvaskbekæmpelse, skriver journalist Henrik Denta.
I Sverige går de hårdere til værks mod de spiludbydere, der ikke overholder reglerne i hvidvaskloven. Her vanker der bøder i millionklassen, viser en sammenligning med Danmark og Sverige, som Økonomisk Ugebrev har foretaget.
I et enkelt tilfælde er der endda tale om en millionbøde i Sverige til et firma, der få måneder senere kun fik et påbud i Danmark for at bryde nøjagtig de samme regler.
I 2021 fik LeoVegas en advarsel og en bøde på to mio. kr. for ikke at have tjekket sine kunder godt nok til at vurdere, om de hvidvaskede penge gennem spil. Den svenske Spelinspektion konkluderede, at ”detta har medfört betydande risker för att LeoVegas kan ha utnyttjats för penningtvätt och finansiering av terrorism, vilket måste anses vara allvarligt.”
Bare få måneder senere fangede den danske Spillemyndighed LeoVegas i nøjagtig samme brud på hvidvaskreglerne. Men i Danmark slap LeoVegas med to påtaler for ”mangelfulde kundekendskabsprocedurer og manglende opfyldelse af undersøgelsespligten.” Den danske Spillemyndighed konstaterer her bare, at ”reglerne om kundekendskabsprocedurer og undersøgelses- og underretningspligt er helt grundlæggende i hvidvaskloven.”
For nylig sendte Rigsrevisionen en skarp kritik afsted mod Spillemyndighedens indsats over for onlinespil om penge. Rigsrevisionens kritik omfattede ikke Spillemyndighedens kontrol med hvidvaskloven. Det blev nemlig slet ikke undersøgt, om spiludbyderne overholder reglerne i loven. ”Spil” er ellers kategoriseret med en ”betydelig” risiko for at blive misbrugt til hvidvask på linje med kontanthævninger og handel med kryptovaluta, vurderer den Nationale Risikovurdering fra Hvidvasksekretariatet.
Det er fem år siden, tilbage i 2020, at Rigsrevisionen sidst undersøgte Spillemyndighedens kontrol med overholdelse af reglerne i hvidvaskloven. Her lød kritikken at ”Spillemyndigheden har ikke i undersøgelsesperioden udtaget stikprøver af kundesager for at sikre sig, at lovens krav bliver fulgt i praksis.”
I de følgende fem år har Spillemyndigheden uddelt mange påbud og påtaler for brud på hvidvaskreglerne. Men kun i ét eneste tilfælde i disse fem år er det blevet til én bøde for brud på reglerne. De slappe sanktioner har tilsyneladende ikke været særligt motiverende: Antallet af underretninger fra spiludbyderne til Hvidvasksekretariatet er mere end halveret fra 13.811 i 2022 til 5.998 underretninger i 2024.
Store bøder i Sverige
Det svenske spilmarked er lidt over dobbelt så stort som det danske. Her er Spelinspektionen ikke bange for at slå hårdt ned på udbydere, der bryder hvidvaskreglerne: I 2023 fik Casino Cosmopol en bøde på to mio. kr. Samme år fik Videoslots Ltd. en bøde på ni mio. kr. for at bryde de samme regler.
Spillemyndigheden i Danmark gennemførte sidste år ti inspektioner af større eller mindre omfang, og i ni af disse udløste deres inspektion påtaler og påbud, men ingen bøder. I et skriftligt svar til Økonomisk Ugebrev skriver Spillemyndigheden, at deres vurdering af påbud/påtale/bøde tager det helt klare udgangspunkt, at der uddeles påbud og påtaler, hvis overtrædelsen er ”alvorlig, gentagende, systematisk eller en kombination heraf”. Og først hvis overtrædelsen af hvidvaskreglerne vurderes til at være ”forsætlig eller groft uagtsom” skrider Spilmyndigheden til politianmeldelse og krav om bøder.
Dyb undren
Den forskel mellem den danske og svenske tilgang til at straffe på, undrer Lars Krull. Han er er seniorrådgiver på Aalborg Universitet og var medlem af Finans Danmarks Hvidvask Task Force.
”Det virker meget mærkeligt, at der er disse forskelle. Ser vi på Finanstilsynet, er de vældig gode til at kontrollere, om reglerne efterleves, og de er vant til at arbejde internationalt. Det her rejser spørgsmålet, om de to myndigheder, Finanstilsynet og Spillemyndigheder, arbejder efter de samme standarder, og om de er er klædt lige godt på til det.”
”Det efterlader et indtryk at, at deres fokus er på, om spillerne bliver behandlet korrekt, og så bliver indsatsen mod hvidvask lidt sekundær,” siger Lars Krull.
Henrik Denta