Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Eksperter: Mæglerhonorarer er skyhøje og skjulte

Carsten Vitoft

fredag 12. oktober 2018 kl. 19:16

Pensionsmæglere møder nu kritik på flere fronter over aflønningsaftaler, der ikke bare er svære at gennemskue. Kritikken går også på, at mæglerne scorer tykt på arbejde, som aldrig udføres, og på skjulte betalinger fra pensionsselskaberne. Eksperter vil have tilsynet på banen.

Landets største pensionsmæglere, som Willis Tower Watson, Söderberg Partners og AON, scorer hvert år mange mio. kroner fra danskernes pensionsordninger uden at løfte en finger. Mæglerne aftaler med virksomhedernes ledelser, at de skal rådgive medarbejderne om deres pensioner. Størstedelen tager aldrig mod tilbuddet, men mæglerne hæver penge på deres pensionskonti alligevel.

Så hård lyder kritikken nu fra en række uafhængige pensionsrådgivere, der har haft indsigt i flere hundrede aftaler om firmapensioner fra de store mæglere.

”Jeg har set flere eksempler på, at mæglerens timeløn så ender nær 20.000 kr. i timen, og det er altså penge, der tages fra medarbejdernes pensioner,” siger Kim Sejer fra Sejer Pensionsrådgivning.

Samtidig kan Ugebrevet dokumentere, at de store pensionsmæglere i de senere år spiser en stadig større del af danskernes pensionskroner. Det viser en gennemgang af de betalinger, som pensionsmæglerne får leveret fra pensionsselskaberne, der er formidlere af mæglerens betaling fra kundernes pensionsdepoter. Over de seneste fire år er de årlige betalinger steget 54 procent til de store mæglere, fra et beløb på 382 mio. kr. til nu 588 mio. kr.

“En halv milliard er rigtig mange penge, som flyder fra almindelige kunders pensioner til mæglerne, og jeg vil tro, at mange ikke er helt klar over, hvad betalingen dækker, og hvilke opgaver mægleren udfører for pengene. Når pensionsselskaberne, som i praksis tager pengene fra kundernes pensionsopsparing, så tilsyneladende ikke tjekker, om mægleren reelt udfører et stykke arbejde, mener jeg, at det bliver problematisk.

I min optik minder det her rigtig meget om den omdiskuterede formidlingsprovision i investeringsforeninger, der er betaling for rådgivning, men hvor tidligere brugerundersøgelser viser, at mange investorer reelt ikke bliver rådgivet,” siger tidligere chefanalytiker i Morningstar Nikolaj Holdt Mikkelsen, der nu arbejder som uafhængig investeringsrådgiver i selskabet Dannebrog Invest.

Spørger man pensionsselskaberne, hvad årsagen er til, at de betaler så mange penge fra kundernes pensioner til mæglere, lyder svaret, at det er fordi pensionsselskaberne vokser – og det er mæglerne der leverer de nye kunder. Pensionsselskaberne tjekker dog ikke, hvilket arbejde mæglerne udfører. Direkte adspurgt vil de heller ikke fortælle, hvilke mæglere der modtager de mange penge.

“Når det her overhovedet kan lade sig gøre, er det fordi, mange mæglere giver virksomhederne den opfattelse, at det er pensionsselskabet, og ikke medarbejdernes pensioner, der betaler dem. Årsagen er, at mægleren konverterer kundens rabatter til mæglerens vederlag, det vil sige penge, som virksomheden nemt selv kunne have fået til medarbejdernes pension.

Derfor kan mægleren sige, at det er pensionsselskabet, der betaler dem, men det kunne ikke være mere forkert. Kritikken stopper dog ikke her. For ifølge aktuar og pensionsrådgiver Søren Andersen får de store mæglere endnu flere penge fra pensionsselskaberne, som dog er helt skjulte for offentligheden.

”Hvad værre endnu er, så betaler en række pensionsselskaber også penge til mæglerhusene for helt andre opgaver end mægleropgaver. Disse betalinger har man ikke en jordisk chance for at få indsigt i, men jeg ved, det forekommer. Den slags betalinger kan jo påvirke mæglernes anbefalinger,” fortæller Søren Andersen.

Han mener, Finanstilsynet må kræve fuld åbenhed om den slags betalinger – eller helt forbyde dem. Tilsynet kunne principielt angribe det på to måder, anfører Nikolaj Holdt fra Dannebrog Invest: ”Enten dokumentation for, at mægleren rent faktisk udfører et arbejde for den enkelte medarbejder, eller måske endnu mere oplagt i kombination med, at medarbejderne aktivt skal tilvælge mægleren til at varetage rådgivningen.”

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Nyt job
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Nyt job
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Dygtige økonomer søges til De Økonomiske Råds sekretariat
Region Midt
Økonomi/administration
Region Midt
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank