Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Eksperter: Pensionister betaler overpriser på pensionsopsparing

Carsten Vitoft

mandag 27. maj 2019 kl. 0:34

Danske pensionister betaler hvert år helt eksorbitante beløb i omkostninger til deres pensionsselskab, som omvendt tjener styrtende med penge på de ældste pensionsopsparere. 30.000 kr. i årlige omkostninger er helt normalt. Der er stort set ingen konkurrence omkring de ældres opsparinger, og få danskere er klar over, at de faktisk kan skifte selskab.

De svageste kunder på pensionsmarkedet får for lidt opmærksomhed, service og rådgivning. Og det er også dem, der betaler allermest for at spare op til pension og i det hele taget have en pensionsopsparing. Der er tale om en meget stor gruppe af pensionister, der i al stilhed er gået hen og blevet en ren malkeko for pensionsbranchen.

UDE AF PROPORTION

”For mig handler det ikke om lavest mulige omkostninger for enhver pris, men primært om at begrænse pensionsselskabernes og bankernes reelle indtjening på kunderne. En del pensionister, og især kommende pensionister, vil have 3 mio. kr. eller mere på pensionsdepotet. Og så finder jeg det ude af proportion, hvis et selskab har en reel nettoindtægt på sådan en kunde i niveauet 7.500-15.000 kr. årligt, alene på den underliggende kapitalforvaltning. I tillæg hertil betaler kunderne jo et gebyr for den månedlige udbetaling og policeadministration,” siger direktør Mogens Rosengaard fra RTM Forsikringsmægler.

Når man sparer op til pension, er omkostningerne en procentsats af, hvor meget pensionsformuen vokser, så alene i takt med at danskerne sparer mere op – og de finansielle markeder udvikler sig positivt – betyder det, at kunderne lægger voldsomt mange flere omkostninger i deres pensionsselskab. Derfor er det særligt de ældste danskere, der betaler kassen.

”Det er dyrt at få sin pension udbetalt. På trods af mindre service i pensionsalderen, fastholdes eller forøges omkostningsniveauet typisk, når man går på pension. Man mister de omkostningsrabatter, som firmaet tidligere har forhandlet på deres vegne. Da mobiliteten er lav, er konkurrencen ikke særligt hård, når det kommer til pensionisternes opsparing, og pensionisterne skal derfor være opmærksomme på, at de gennem en for høj pris er med til at betale for de rabatter, som dem i arbejde får via deres virksomheder,” siger Kim Sejer fra Penfor Pensionsrådgivning.

Omkostninger til pensionsopsparing er i det hele taget et meget overset emne i den offentlige debat. Det kan illustreres ved det stormvejr, der rejste sig, da bidragssatserne på huslån steg for år tilbage, og medierne nærmeste flød over med kritiske artikler, hvor sure danskere stod frem og fortalte om årlige omkostninger i niveauet 20.000 kr. Hvad angår pension taler vi altså ofte en halv gang mere.

”Min anke går mest på, at selskabernes reelle indtægt er direkte proportional med opsparingens størrelse. Det gør at ÅOK (ÅOP i kroner, red.) for mange opsparere bliver urimelig stor. Fair nok at satsen har en vis størrelse op til et givet niveau, men indtjeningen bliver for stor i kroner for de mange opsparere, som har større beløb på deres opsparing,” siger Mogens Rosengaard.

ALDRIG FOR SENT

”Når det overhovedet kan lade sig gøre, skyldes det nok, at alt for få kunder er opmærksomme på, hvor store disse pensionsselskabers omkostninger i virkeligheden er. De fleste glæder sig nok til at bruge mere tid i haven og til at rejse, og de skænker ikke pensionsomkostningerne mange tanker. Men man kan faktisk godt skifte pensionsselskab, når man er gået på pension,” siger Kim Sejer.

Her er et eksempel: Pensionsopsparer Kim Kjær Nielsen fra København er gået på pension, og han fik sig også lidt af en overraskelse, da han tjekkede sine pensionsordninger. En havde årlige omkostningerne på 4,5 procent, og en anden på 2,8 procent. ”Jeg synes, det er meget højt, og jeg vil overveje, om jeg vil blive ved med at betale til det, eller om jeg skal prøve at finde noget andet og billigere. Jeg har ikke mulighed for at tjene ekstra penge nu, hvor jeg er på pension, så jeg må jo få mest muligt ud af den opsparing, jeg allerede har,” siger han.

Det er ikke kun i de nye markedsrenteprodukter, at omkostningerne kan være høje. De gamle traditionelle produkter med en garanti er også blevet dyrere over tid, og udgør i nogle pensionsselskaber i dag en højere del af indtjeningen end markedsrente. Nutiden pensionister har i høj grad de traditionelle produkter.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Nyt job
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Nyt job
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Økonomi/administration
Region Midt
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Dygtige økonomer søges til De Økonomiske Råds sekretariat
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank