Uafhængige investeringseksperter anbefaler nu alle selskaber med firma- og arbejdsmarkedspensioner, der har skiftet pensionsselskab i de senere år, at få tjekket, om de har fået alle deres pensioner og afkast med sig i forbindelse med skiftet. Og det skal gå hurtigt, lyder det, da sagerne kan være stærkt på vej til at blive forældede. Sagen mod Sampension rejser spørgsmålet, om pensionsbranchen overhovedet har forstået den flytteaftale, de indgik med hinanden helt tilbage i 2011, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
For tiden er der rekordudbud af firmapensioner. Og pensionsordningerne har aldrig nogensinde før skiftet så meget rundt mellem pensionsselskaber som lige nu. Med de seneste års store udsving på aktiemarkedet, risikerer danskere med firmapension at have mistet dele af deres pensionsopsparing under et skifte af pensionsselskab.
Risikoen er, lige som i Sampensions-sagen, at kunderne kan have mistet afkast, mens deres pensioner var på vej fra det ene pensionsselskab til det andet. Det viser i hvert fald den aktuelle sag, hvor 600 tidligere kunder og seks fagforbund nu trækker Sampension i retten.
Foreløbig er sagen enestående. Men der kan let være andre lignede sager, og både firmapensionerne og deres medarbejdere bør tjekke, om de har været udsat for det samme.
”Det er desværre et velkendt problem i branchen, at der tages for lemfældigt på kundernes penge i de situationer, hvor der skal overføres pension fra ét selskab til et andet. Jeg har som uvildig part været involveret i flere overførsler, der som følge af nøl eller dårlige forretningsgange, har kostet pensionskunder mange hundrede tusinder,” siger mangeårig pensions- og investeringsrådgiver Dan Løkke.
Videre sager han: ”Til trods for, at kunderne få medhold i ankenævnet, udnytter pensionsselskaber muligheden for at nægte at følge afgørelsen, og så sagerne skal føres i retten. Det er uanstændigt. Det kan ikke passe, at almindelige kunder skal betale prisen for manglende professionalisme i pensionsbranchen.”
Sagen mod Sampension har ramt tidligere medarbejdere i IT-selskabet KMD i et udbud i maj 2020. 600 har meldt sig til gruppesøgsmålet, men op mod 2.000 medarbejdere kan være berørt. De resterende 1400 medarbejdere kan stå tilbage med forældede sager, mener advokat Jacob Goldschmidt fra Sirius Advokater, der fører sagen finansieret af medarbejdernes fagforbund.
”Det er klart, at virksomheder, der har flyttet deres firmapensioner de senere år, nu bør tjekke, om deres medarbejdere også har mistet pension på den slags nulrente konti, mens de blev flyttet mellem pensionsselskaber. Særligt tidligere kunder i Sampension, men også i resten af pensionsbranchen, da vi jo heller ikke kender deres praksis omkring at flytte pensionskunderne,” siger investeringsrådgiver Karsten Engmann Jensen.
Misforstået aftale
På papiret synes kunderne at have en god sag. I hvert fald ifølge den kendelse i Ankenævnet for Forsikring, der ligger til grund for sagen. Det er en delvis sejr til en tidligere medarbejder i KMD, der fik ret i, at Sampension havde lavet fejl, men dog ikke fik tilkendt det fulde beløb, han havde mistet i pensionsafkast.
Centralt i kendelsen er en aftale indgået af pensionsbranchen helt tilbage i 2011 – kaldet ”Renteaftalen”. Sampension har tilsluttet sig aftalen ligesom andre pensionsselskaber. Aftalen siger noget om, hvornår en pensionsordning skal gøres op, og hvor hurtigt den skal flyttes til det nye selskab, når man skifter pensionsleverandør.
Aftalen fylder kun to sider, og den er ganske simpel. I Paragraf 3 siger den først, at pensionsselskaberne skal opgøre værdierne hurtigst muligt og derefter flytte ordningen til det nye pensionsselskab inden for fem bankdage. Underforstået, at nås det ikke at flytte inden fem bankdage, skal der laves en ny opgørelse, da værdierne hele tiden flytter sig på de finansielle markeder. Sidst siger aftalen, at pensionen ”allersenest” skal være flyttet løbende måned plus en måned, fra anmodningen om flytning modtages.
Den sidste del tager Sampension bogstaveligt med den længst mulige flyttefrist, og det er også det forsvar, der angives i kendelsen, men som underkendes.
I den lange periode på løbende måned plus en måned flytter Sampension kundens pension til en intern nulrente konto, så kunden går glip af to pct. i afkast af hele sin pensionsordning – eller godt 45.000 kr. Det vil sige, at Sampension tilsyneladende både overtræder renteaftalens punkt 2 om flytning inden for fem opgørelsesdage, men også bryder selve pensionskontrakten.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.