Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Eksperter ryster på hovedet ad ATP’s milliard-short i US-aktier

Carsten Vitoft

lørdag 02. marts 2024 kl. 11:15

Eksperter ryster på hovedet ad ATP’s milliard-short i US-aktier

ATP’s aktiestrategi er igen kommet på ret køl for de danske aktier, mens de amerikanske aktier fortsat volder store problemer, viser årsrapporten. ATP fort­sætter med at investere uden om de største ameri­kanske aktier, og nu har man endda satset milliarder på, at det amerikanske aktiemarked skal falde, skri­ver fagredaktør Carsten Vitoft.

Det kunne nærmest ikke være timet bedre, da ATP hen over sommeren investerede mere end 1 mia. kr. i Novo Nor­disk-aktien, der eksploderede i værdi efter halvårsregn­skabet i august og er fortsat i vejret lige siden.

Efter voldsomme tab forrige år og i starten af sidste år, ser det ud til, at ATP er blevet klogere hen over efteråret. Nu er de største danske aktiepositioner Vestas, Novo Nordisk og Danske Bank. Det er ikke længere Ringkjøbing Landbob­ank og Genmab. Skiftet til de store danske aktier har bidra­get rigtigt godt til den fine slutspurt i Q4.

Tabt for altid

Men så er alt det positive vist også sagt om årsrapporten, som ATP præsenterede torsdag morgen. For det samlede afkast møder hård kritik fra nogle af landets førende uaf­hængige eksperter. ATP´s tilgang til udenlandske aktier er der ikke gjort noget ved i 2023, og det har kostet på afkastet.

”Afkastet på primo-investeringsporteføljen på 310 mia. kr. er under 2 pct. for året. De har dygtigt undgået ’Magnificent 7’ (amerikansk big tech, red,), og nu er inve­steringsporteføljen reduceret yderligere til 250 mia. kr., hvilket gør det endnu vanskeligere at komme tilbage. Det kan meget vel indebære, at de 60 mia. kr., de tabte i 2022, aldrig kommer tilbage,” lyder det fra lektor på CBS og tidli­gere direktør i Danica, Henrik Ramlau-Hansen.

Også professor Jesper Rangvid undrer sig over, at ATP, trods voldsom kritik i løbet af året, tilsyneladende stadig ikke har lært, at der er noget fundamentalt galt med den måde, man investerer på.

”Porteføljen er fortsat overvægtet mod danske aktier, som ikke har klaret sig godt. I det hele taget er det for­underligt, hvordan en obligatorisk pensionskasse for alle danskere så aktivt afviger fra markedet, det vil sige laver mange aktive bets. Dette står i modsætning til f.eks. den norske oliefond, der er bredt internationalt diversificeret. Det illustreres også ved, at oliefonden har lavet 12 pct. målt i danske kroner og efter PAL-skat i 2023,” siger Jesper Rangvid.

Men som Ugebrevet forudsagde i sidste udgave, lan­dede ATP´s afkast altså blot lige omkring 2 pct., hvis man tager højde for gearingen af investeringerne. Langt fra de 12 pct., som den norske oliefond og en række danske pensionsselskaber klarede sidste år.

ATP mener ikke, at man kan lave sådanne sammen­ligninger med andre pensionskasser. ATP er unik, gentog adm. direktør Martin Præstegaard flere gange på torsda­gens pressemøde. Og i ATP´s egne sammenligninger er afkastet rigtigt godt, kunne man forstå.

Det er i hvert fald ikke de amerikanske aktier, der træk­ker ret meget afkast i ATP. I USA er det de største tech-ak­tier, der har stået bag det bedste afkast på de globale ak­tiemarkeder i 2023. I ATP har man flere penge i Genmab end i de syv største amerikanske aktier tilsammen.

Forundrede eksperter

ATP har købt lidt ekstra i Alphabet (Google), Apple og Mi­crosoft, men har slet ikke noget i Tesla, Amazon eller Nvi­dia. Meget lidt i Meta, som her i januar har haft den stør­ste kursstigning nogensinde på det globale aktiemarked.

Den mærkværdige strategi synes at forfølge ATP ind i det nye år – med mindre alt pludselig vender her i 2024. Eksperterne undrer sig over, hvorfor ATP så hårdnakket holder fast i strategien om at investere direkte i udenland­ske aktier, modsat alle andre pensionskasser.

Af årsrapporten fremgår det også, at ATP i løbet efteråret har opbygget en massiv tro på, at de amerikanske aktier nu må falde. Ved halvåret havde ATP korte positioner på S&P 500 for 250 mio. kr. Det tal er nu ti gange så højt. ATP har nu satset 2,2 mia. kr. på, de amerikanske aktier må falde.

”Det er rigtigt, at vi har og har haft et negativ syn på den makroøkonomiske situation i USA, og det syn er blevet styrket i løbet af efteråret. Det er også rigtigt, at det er forklaringen på, at vi har øget vores korte position i s&p500 futures,” lyder det fra Christian Kjær, der er chef for likvide markeder i ATP.

”Det giver jo god mening at købe der, hvor tingene er billige, altså hvor man får hver indtjeningskrone så billigt som muligt. Og det er jo klart ikke i USA for tiden. Men jeg mener ikke, det er ATP´s opgave at foretaget den slags bets. De skal i stedet følge markedet helt strikt, da det, vi ønsker fra en offentlig pensionskasse, er et markedsaf­kast,” siger managing partner Karsten Hannibal, der for­valter over 20 investeringsfonde i Optimal Invest.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank