Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ekspertkritik af høje omkostninger og dårlige afkast i Formuepleje

Carsten Vitoft

torsdag 08. maj 2025 kl. 11:55

Peter Kjærgaard
CEO Peter Kjærgaard, Formuepleje

Efter ugens årsrapport fra Formuepleje og den tilhørende markante nedskrivning af selskabets værdi med over 400 mio. kr. står det nu klart, at CEO Peter Kjærgaard foreløbig ikke er lykkedes med at genskabe tilliden hos kunderne, som i stor stil trækker deres penge ud. Omkostningerne er fortsat blandt de højeste i markedet, og Formueplejes investeringsfonde svigter på investeringsafkastet. Fagredaktør Carsten Vitoft har nærlæst regnskabet fra Formuepleje.

Uafhængige eksperter har ikke længere meget fidus til landets største uafhængige formueforvalter Formuepleje, og meget tyder på, at kunderne er enige. De fortsætter i hvert fald med at trække penge ud. Sidste år var udtrækket godt 3,6 mia. kr. og i indeværende år godt 1,4 mia. kr.

Tallene stammer fra de nyeste statistikker fra brancheforeningen Finans Danmark, og det sætter samtidig et stort aftryk i Formueplejes nye årsrapport, der blev fremlagt torsdag i denne uge.

Med et overskud lige i underkanten af 100 mio. kr. tjener Formuepleje stadig penge, men det synger på sidste vers. Allerede i år ventes overskuddet halveret, og der foretages også en stor nedskrivning på over 400 mio. kr. i værdien af selskabet, og det rammer ejerne, bl.a. Larsen-familien.

Meget tyder på, at Formuepleje selv venter permanent lavere indtjening.

Tilbagegangen i Formuepleje er dog også en generel tendens: Kunderne er blevet langt mere bevidste om, hvad de betaler for investeringsforvaltning, og hvad de får tilbage. Og Formuepleje har i 2024 og 2025 svigtet på begge fronter, viser tallene i årsrapporten og hjemmesiden.

”Min erfaring siger, at kunder kan leve med høje omkostninger, så længe afkastet er rimeligt godt. I Formueplejes tilfælde har kunderne både fået et afkast, som er væsentligt under, hvad man måtte forvente med den pågældende risikoprofil – og omkostninger, som er nogle af de højeste i markedet for børsnoterede produkter. Det er lidt komisk, at de forventer et afkast på 7,3 procent før omkostninger, men kun fire procent efter omkostninger. Hvem ville investere i dette produkt, hvis man havde nærlæst denne information,” siger tidligere obligationschef og privat investor Peter Mosbæk oven på regnskabet.

“Jeg har fulgt privatøkonomier gennem de sidste 35 år. Der er en klar tendens til, at folk og familier er blevet meget mere bevidste om, hvad ting koster i finansmarkederne. De vælger langt oftere at flytte bank, selskab eller porteføljeforvalter. Formuepleje er en af de dyreste i markedet, hvorfor denne konsekvens er meget tydelig for dem,” siger Kim Valentin, direktør i Finanshuset.

En sjov nedskrivning

Tallene taler deres tydelige sprog: Formuepleje mister flest kunder i hele branchen for tiden. Og dem, de ikke mister, ser ud til at gå fra Formueplejes dyreste produkter Penta, Safe og Epikur over til det nyeste skud på produktpaletten Global Future, som er billigere. Også det er formentlig med til at kannibalisere indtjening.

Den uafhængige investeringsrådgiver Marianne Thørs fra Confida tror, at Formuepleje prøver at mindske skaderne. De giver finansmarkederne i USA skylden for, at fremtiden nu ser værre ud.

”Begrundelsen for at nedskrive værdien på grund af markedssituationen i USA holder ikke vand. I 2024 gik både aktier i USA op og renter ned, derfor burde det ikke føre til en nedskrivning, da det var et super-år for den gearede investering. Så mit bedste bud på, hvorfor det er nødvendigt at nedskrive, er, at kunderne er blevet mere prisbevidste, og så er de ikke glade for de store kurstab, når markedet går i minus – tab forstærkes også med gearingen,” siger Marianne Thørs.

Alle eksperterne er dog enige om, at Formuepleje er oppe mod en massiv trend mod billigere investeringsprodukter, og det er næppe forbigående, siger de.

”Det ændrer dog ikke ved, at der er en stærk underliggende trend, som går mod billigere produkter. Så det spiller givetvis også en rolle, at der nu findes investeringsløsninger, som for de fleste er mere attraktive end de dyre aktive løsninger fra f.eks. Formuepleje. Man kan undre sig over, at det ikke går hurtigere med at få aflivet de dyre aktive produkter,” siger Peter Mosbæk.

”Det er jo både en global og dansk trend, at investorerne går mod passive og ETF´er, så har man som forvalter slet ingen passive fonde på hylden, er det bare svært at fastholde markedsandele,” siger mangeårig finansanalytiker Henrik Frydenborg Hansen Formuepleje ønskede ikke at svare på spørgsmål eller deltage i denne artikel.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank