Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ekspertmøde: Realkredit Ane gør svag figur

Morten W. Langer

tirsdag 03. oktober 2017 kl. 15:34

Analyse: Den ellers erfarne direktør Ane Arnth Jensen fra Finans Danmark skulle forleden på ekspertmøde med Folketingets Erhvervsudvalg forsvare branchens synspunkt om, at de voldsomme prisstigninger på realkreditbidrag ikke skyldes mangelfuld konkurrence. Det slap hun umanérligt ringe fra, skriver redaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Der var ellers lagt op til en spændende dyst på synspunkter og fakta om realkreditbidrag, da Folketingets Erhvervsudvalg med udvalgsformand Morten Bødsskov i spidsen forleden havde inviteret til ekspertmøde. Til at levere synspunkter i forlængelse af Konkurrencerådets markante rapport om manglende konkurrence i realkreditten var inviteret konkurrencerådets formand Christian Schultz fra KU, vicedirektør Ane Arnth Jensen fra Finans Danmark flankeret af to realkreditdirektører og professor Jesper Rangvid, som i debatten mest er kendt for sit stærke forsvar for Nykredits børsnotering og som tidligere formand for Rangvidudvalget.

Især indlægget fra Finans Danmark på ekspertmødet, som kan ses på video her, udstillede, at realkreditbranchen har en dårlig sag: Christian Schultz virkede klart mest overbevisende, mens Ane Arnt Jensens synspunkter virkede svage. Christian Schultz gennemgik de fire forhold som i rapporten fremhæves som indikation på meget svag konkurrence i realkreditten: Nemlig, at det er vanskeligt at finde andre begrundelser for de massive gebyrstigninger siden 1999 på op mod 100 procent, end at det ”har kunnet lade sig gøre” via samordning af priser.

For det første er driftsomkostningerne ikke steget i procent af udlånene. For det andet er udlånstabene stort set ikke steget. For det tredje er kapitalkravene næsten ikke steget siden 2006. ”De allerede vedtagne regulatoriske kapitalkrav i 2019 for de fire store realkreditinstitutter er samlet set ikke strammere, end de var i 2006/2007 (…),” hedder det i rapporten.

For det fjerde er prisen på kapital, altså investorernes kapitalkrav, godt nok steget noget, men slet ikke så meget, som Ane Arth Jensen på mødet forsøgte at bilde erhvervsudvalget ind. Hun henviste direkte til, at byerhvervenes egenkapitalforrentning er ca. 15 procent, mens realkredittens forrentning er markant lavere. Faktum er, at det er at sammenligne æbler og pærer. Risikoen i realkreditten er betydeligt lavere end i byerhvervene, hvorved investors afkastkrav også vil være betydeligt lavere, hvilket Christian Schultz også påpegede.

Faktisk har Nationalbanken i en analyse af Finansiel Stabilitet (side 51) beregnet, at investors afkastkrav i de fire store banker er ca. seks procent (og dermed endnu lavere i de supersolide realkreditinstitutter), mens den faktiske forrentning ligger på ca. 11-12 procent. At forrentningen i institutterne skulle være lav, er altså baseret på en argumentation, som er helt ude i hegnet og som tenderer til vildledning af politikerne.

JESPER RANGVID SPILLEDE MED 

Også Jesper Rangvid spillede med på Finans Danmarks forsøg på at undergrave troværdigheden i Konkurrencerådets rapport ved at henvise til en minimal anderledes konklusion fra det tidligere ekspertudvalg, som sidste efterår aflagde rapport om realkreditten. Konkurrencerådet har beregnet, at en skærpelse af myndighedernes kapitalkrav på 50 procent vil udløse en bidragsstigning på 0,05 procent, mens det tidligere ekspertudvalg har skønnet, at øgede kapitalkrav på 40 procent vil betyde en bidragsstigning på 0,1 procent.

Omregnet skønner ekspertudvalget altså, at effekten er lidt mere end dobbelt så stor, men fortsat en brøkdel af den samlede bidragsstigning i perioden. Fra 2009 til 2016 steg bidragssatserne i gennemsnit fra 0,5 procent til 0,9 procent svarende til 0,4 procentpoint, altså 3-4 gange mere end et skærpet kapitalkrav.

Politikernes spørgsmål var på mødet kun i begrænset omgang knivskarpe, men særligt Morten Bødsgaard skød med skarpe skud: Hans spørgsmål lød: ”Formidlingsbanker (blandt andet hos Totalkredit, Red.) får en stor del af bidragsforhøjelserne, og det afspejler vel ikke øget kapitalkrav?” Svar Fra Arnth Jensen: ”Der er noget arbejde, der skal gøres ved formidling af lån.”

Nyt spørgsmål fra Bødsgaard: ”Hvis der mangler kapital, hvorfor har flere store institutter så udbetalt store udbytter til deres ejer?” Svar: ”Ejerne skal jo have forrentet deres egenkapital.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank