Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ekstraregning på 7 mia. rammer boligejerne til nytår

Morten W. Langer

mandag 03. oktober 2022 kl. 11:00

Ekstraregning på 7 mia. rammer boligejerne til nytår

Boligejere og virksomheder har korte variable realkreditlån for 875 mia. kr., som fornyes i disse uger, fra typisk 0,8 pct. til over 3 pct. i effektiv rente inkl. bidrag. Boligejerne får nu rentetilpasning på korte variable lån for 353 mia. kr. Det vil suge ekstra rentebetalinger ud af boligejernes indkomster på 7 mia. I København vil ejerlejlighedsejere med korte flekslån få øget boligbyrden fra godt 30 til 42 pct. af den disponible indkomst, viser tal fra Nationalbanken. 

Boligmarkedet står på randen af et kæmpe stormvejr, hvor stigende lånerenter vil suge milliarder ud af danskernes og virksomhedernes lommer. Ifølge Nationalbankens tal er der for tiden 875 mia. kr. i udestående korte variable realkreditlån med en løbetid på et år eller derunder, altså typisk de såkaldte F1-lån, hvoraf hovedparten rentetilpasses i disse uger.

Eksempelvis har Jyske Bank for nylig meddelt, at rentetilpasningen for de korte lån er tilendebragt, hvor renteændringen får virkning fra nyt år. Ifølge meddelelsen stiger de korte effektive boligrenter med 2,1 procentpoint, fra minus 0,2 pct. til plus 1,9 pct. Hertil kommer typiske bidragssatser på F1-lån på ca. 1,3 pct. 

Stort indhug i budgettet

Jyske Bank skriver om rentetilpasningen, at ”pr. lånte 1 mio. kr. stiger ydelsen netto med ca. 500 kr. om måneden for en boligejer med et Jyske F1 rentetilpasningslån med afdrag og ca. 1.100 kr. for en boligejer med et Jyske F1 rentetilpasningslån uden afdrag i den kommende periode.” Med andre ord stiger ydelser efter skat med over 5000 kr. per måned, hvis man som boligejer har et F1-lån uden afdrag på 5 mio. kr. Brutto udgør stigningen 9000 kr. månedligt. 

Nationalbanken har beregnet, hvad de stigende renter kommer til at betyde for boligejernes økonomi. I en redegørelse om finansiel stabilitet for første halvår 2022 (side 12) oplyses det, at ”ultimo 2020 ville 25 procent af boligejerne med variabelt forrentede lån uden afdrag få en stigning i gældsserviceringsgraden på 3,3 procentpoint eller mere ved en rentestigning på 1 procentpoint.” 

Nationalbanken vurderer, at ”det stigende optag af variabelt forrentede lån med afdragsfrihed i 2022 vil omvendt føre til højere rentefølsomhed blandt boligejerne, end det var tilfældet ved udgangen af 2020.”

Så andelen af økonomisk sårbare boligejere er altså stigende. Nationalbankens beregning viser også, at en rentestigning på 2 procentpoint i F1-renten, som nu er indtruffet, vil spise yderligere 6,6 pct. af de disponible indkomster efter skat hos den mest sårbare fjerdedel boligejere i København.  

I Nationalbankens seneste redegørelse om dansk økonomi skønnes det, at boligbyrden for ejere af ejerlejligheder i København over de seneste år er steget fra godt 30 pct. af den gennemsnitlige disponible husstandsindkomst til over 40 pct. Med den aktuelle stigning på F1-boliglån kan den skønnede boligbyrde komme op i nærheden af halvdelen af den disponible indkomst. 

Nationalbanken skriver om denne udvikling: ”På ejerlejlighedsmarkedet i København er boligbyrden imidlertid høj og på niveau med før finanskrisen. Selv med afdragsfrihed er boligbyrden høj, og det øger risikoen for, at køberne ikke kan eller vil imødekomme udbudspriserne. Det kan forstærke det ventede fald i priserne på ejerlejligheder den kommende tid.”

Risikorådet har holdt møde i den forgangne uge, og i forhold til det stigende økonomisk pres på boligmarkedet skriver rådet bl.a., at ”danske boligejere har betydelige aktiver, men er også blandt de mest forgældede i verden målt på bruttogæld i forhold til disponibel indkomst.”

Morten W. Langer

Boligbyrden er høj i København

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank