Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Equity Crowdfunding: Politikere vil af med snærende regler

Økonomisk ugebrev

fredag 16. februar 2018 kl. 9:59

Fra Enhedslisten til Liberal Alliance er der nu politisk vilje til at lempe de danske regler, der blokerer for, at equity crowdfunding kan skaffe investorkapital til vækstvirksomheder. Socialdemokratiet vil stille spørgsmål til erhvervsministeren, der vil have undersøgt, om Danmark har unødigt stramme regler.

”I Sverige, England og Finland kan de godt finde ud af det, derfor burde vi også kunne i Danmark.”

Joachim B. Olsen, erhvervsordfører for Liberal Alliance, er åben for at gøre de danske regler for equity crowdfunding mere lempelige. ”Det er kun godt, hvis vi finder nye måder at finansiere start-ups og iværksætterselskaber på. En åben og digital crowdfunding kan gøre det nemmere for virksomhederne at rejse kapital, så det er bestemt noget, vi politikere skal kigge på. Og at privatpersoner også kan få en del af kagen i form af værditilvækst, gør det kun endnu bedre,” siger han.

Halter efter det svenske og finske marked

Joachim B. Olsen mener, at man bør se på den lovgivning, man har i Finland og Sverige. Økonomisk Ugebrev har de seneste uger beskrevet, hvordan f.eks. det finske marked for equity crowdfunding er vokset eksplosivt inden for de seneste år. Ifølge en ny rapport, 3rd. Cambridge Alternative Finance Report, voksede det finske equity crowdfunding-marked voldsomt fra 2015 til 2016, med mere end en fordobling til 153 mio. euro.

I Danmark fylder netop denne del af crowdfunding-markedet intet i statistikkerne, viser en analyse foretaget af Dansk Crowdfunding Forening og Vækstfonden i 2017.

En af de primære årsager til, at det danske marked halter forpustet efter både de svenske og finske markeder, er, at et selskab efter de danske regler skal være et aktieselskab for at kunne blive udbudt åbent på en crowdfunding-platform. Og Danmark risikerer at gå glip af vækst og arbejdspladser ved at gøre det vanskeligt for start-ups at hente kapital og investorer på de nye online platforme.

Også i den anden ende af det politiske spektrum i Folketinget er man lydhør overfor branchens argumenter om at gøre det nemmere for virksomheder og investorer at anvende crowdfunding-platforme.

”Vi vil gerne være med til at se på, om man kan bløde op på de regler, så det bliver muligt for folk at lave indskud i flere typer af virksomheder,” siger Pelle Dragsted, erhvervsordfører for Enhedslisten. Han understreger, at partiet er åbent for at tage en debat om reglerne, så længe man sikrer, at forbrugere ikke risikerer at miste deres penge på tvivlsomme investeringer.

Også de to store midterpartier, Venstre og Socialdemokratiet, er åbne overfor at lempe på de danske regler, så også f.eks. anpartsselskaber kan udbydes til den brede offentlighed gennem de nye elektroniske platforme. ”Hvis ikke der er en god forklaring, så er vi er åbne for at se på, hvordan vi f.eks. kan tilpasse reglerne, så vi skaber bedre vilkår for crowdfunding, så vi i Danmark ikke udelukker åbne udbud af andre virksomheder end aktieselskaber, siger Socialdemokratiets erhvervsordfører Thomas Jensen. Han understreger, at det for partiet er meget vigtigt, at særligt de små virksomheder skal have en bedre adgang til risikovillig kapital, så der bliver skabt vækst og flere arbejdspladser.

Mens Thomas Jensen ikke er sikker på, at Socialdemokratiet vil følge det engelske eksempel med at stimulere markedet med skattefordele, vil han stille spørgsmål til erhvervsministeren om dette.

VERDEN BRYDER NÆPPE SAMMEN

Ifølge Torsten Schack, Venstres erhvervsordfører, er de små virksomheders adgang til risikovillig kapital vigtig for hans parti. ”Jeg er ikke før stødt ind i, at det skulle være et problem, at iværksætterselskaber og anpartsselskaber ikke kan anvende crowdfunding til at hente kapital. Men det tager jeg til mig, og det vil jeg undersøge. Jeg har svært ved at forestille mig, at verden skulle bryde sammen, hvis man tillader det,” siger han.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen henviser i et skriftligt svar til strategien for Danmarks digitale vækst, hvoraf det fremgår, at regeringen har fokus på bl.a. crowdfunding. ”Hvis der er noget vi kan gøre bedre her – f.eks. med inspiration fra landene omkring os – skal vi se på det. Jeg har derfor bedt om en vurdering af, om vi i Danmark har unødigt stramme regler, som hæmmer udviklingen af et marked for de nye finansieringsformer i Danmark, og som vi med fordel kan lempe,” siger han.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank