Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Er der en kapitalist til stede?

Sten Thorup Kristensen

søndag 29. marts 2020 kl. 19:45

I Sverige er den officielle tilgang til coronakrisen næsten det modsatte af, hvad den er i Danmark: Det med smittespredning tager man relativt let på, og i skrivende stund er f.eks. forsamlinger på op til 500 personer fortsat tilladte. Derimod tager man de økonomiske konsekvenser meget alvorligt. Berlingske rapporterer, at Kirstin Hessius, direktør for den tredje AP-fond, har været ude med en brutal melding: At vi (altså Sverige) ”for enhver pris” skal undgå, at den velfærd, der er opbygget over årtier, bliver ødelagt. Med andre ord: Der er et punkt, hvor det bliver vigtigere at redde økonomien end at redde menneskeliv, og det punkt bør man definere hurtigst muligt.

Berlingskes businessredaktør Thomas Bernt Henriksen vinkler det på, at Kirstin Hessius’ kolleger i den danske pensionsbranche har været påfaldende tavse, selv om de står med samme problem: Erhvervslivet, der bliver stadigt mere presset, er for pensionskasserne både kunder og investeringsobjekter. Berlingske er som bekendt selv et selskab, og det meddelte tirsdag, at det nedlægger 25 stillinger som følge af coronakrisen. Ifølge fagbladet Journalisten er analysen, at der vil følge en langvarig recession, som vil betyde lavere annonceindtægter, og det er bedst at tage smerten så hurtigt som muligt.

Men holder den analyse? Den økonomiske krise bliver unik i sin natur. Normalt skyldes kriser enten, at nogle erhvervssektorer gennem længere tid har dummet sig, som det var tilfældet med dotcom-krisen og finanskrisen, eller at en ny, negativ faktor viser sig, som under oliekriserne. I begge tilfælde tager det tid at genopbygge systemer, og ikke mindst tilliden i markedet. Den kommende økonomiske krise er udløst af et kortvarigt, negativt fænomen. Så hvordan vil markederne reagere, når det er overstået? Det kan sagtens være, at der kommer et brus af aktivitet i lettelsens stund. Forbrugerne vil f.eks. være ivrige efter at komme ud og leve livet igen. Måske er det således ikke en ny finanskrise, man skal frygte. Man skal meget længere tilbage, nemlig til The Panic of 1907 , for at finde et godt sammenligningsgrundlag.

Er det sådan, er det heller ikke så meget bekymrede pensionsdirektører eller makabre prioriteringer, der er brug for. Det er gode gammeldags kapitalister. Lige nu er et af de få lyspunkter, at så mange virksomheder finder ud af bidrage i nødsituationen, som f.eks. DR fortæller om det. Men forhåbentligt har virksomhederne også overskud til at tænke over, hvordan de kan tjene penge på alt det, der skal ske bagefter. For den aktivitet, de dermed sætter i gang, vil være det, som får økonomien hurtigt tilbage i gear.

SUNDHEDSSTYRELSENS TEST
En af ugens bedste artikler om coronavirussen fandtes i netmediet POV. Her forklarer WHO’s virusekspert Bruce Aylward i et interview meget pædagogisk, hvorfor test og opsporing af smittekilder, og efterfølgende isolation af dem, er den strategi, der har vist sig at virke.

I Danmark har vi endnu ikke testmaterialerne til at udleve denne strategi, så i stedet er vi henvist til den meget kostbare og belastende nedlukning og sociale isolation. Manglen skyldes igen, at Sundhedsstyrelsen på et tidligt tidspunkt konkluderede, at opsporing ikke længere nyttede, og derfor ikke prioriterede at få pågældende remedier på lager. Det var, som Berlingske har afdækket, allerede på daværende tidspunkt imod WHO’s anbefalinger, og mere og mere tyder altså på, at det var WHO, der havde ret.

Så vidt kan man alligevel tilgive Sundhedsstyrelsen, for med en helt ny virus må man handle ud fra sin bedste, faglige vurdering, vel vidende at den kan vise sig forkert. Men forløbet efterfølgende har været mere og mere bizart. Regeringen har vredet armen om på Sundhedsstyrelsen og krævet tests, men når styrelsen f.eks. oplyser til Ritzau og DR, at dens ambition er 5000 tests i døgnet, ligesom i Norge, virker det som tvær opsætsighed. Pointen med en teststrategi er jo ikke at teste et bestemt antal om dagen for at glæde Mette Frederiksen og Magnus Heunicke, men at teste de relevante personer, hvor mange de end måtte være. En mistanke om, at Sundhedsstyrelsen er lige så dysfunktionel som f.eks. skattemyndighederne og Socialstyrelsen, er stadigt mere påtrængende. Der bliver noget at grave i for medierne, når den mest akutte krise er overstået. Læs også i Weekendavisen om Sundhedsstyrelsens skøn om, at 10-15 pct. af befolkningen vil blive smittet i første bølge. Avisen kan ikke finde noget fagligt belæg for skønnet. Derimod passer det sjovt nok, hvis man regner baglæns og opgør, hvor mange der må blive smittet, uden at det på toppen af kurven overstiger sundhedsvæsenets kapacitet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank