Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Er obligationsejervalget i Forenet Kredit ærligt og redeligt?

Morten W. Langer

onsdag 06. marts 2024 kl. 11:15

Er obligationsejervalget i Forenet Kredit ærligt og redeligt?

Finansanalytiker Per Grønborg stiller op som repræ­sentant for obligationsejerne ved valget til Forenet Kredits bestyrelse. Dermed er der kampvalg for første gang i mange år. Men har bestyrelsen allerede fikset valget? Det spørgsmål stiller chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar.

Mellem den 6. og 12. marts er der valg til Forenet Kredits repræsentantskab, hvor der skal vælges otte obligationsejere. Modsat normen er der flere kandidater end ledige pladser. Det skyldes, at finansana­lytiker Per Grønborg stiller op, uden at have været opfordret af hverken Forenet Kredits eller Nykredits bestyrelse.

Ved valg af obligationsejere er der åbnet for direkte elektronisk afstemning, modsat hvad der gælder for lån­tagerne, altså almindelige medlemmer af foreningen, som har realkreditlån i Nykredit eller Totalkredit. Økonomisk Ugebrev har tidligere skarpt kritiserer denne unødigt van­skelige stemmeproces, der betyder markant lavere stem­meprocenter end hos eksempelvis valg af medlemmer til Trygfondens repræsentantskab.

Opfordret af bestyrelsen

Ved valg af medlemmer til Forenet Kredits repræsentant­skab har den historiske norm været, at kandidater, som blev opfordret af bestyrelsen til at stille op, også blev ind­valgt med det nødvendige antal stemmer, typisk baseret på noget, der ligner en jævn fordeling af stemmefuldmag­ter på bestyrelsens kandidater.

Det er ikke oplyst på Forenet Kredits hjemmeside hvilke af de ni opstillede kandidater, som er opfordret og fremmet af Nykredits eller Forenet Kredits bestyrelse. Økonomisk Uge­brev har spurgt de ni kandidater, om de ved første indvalg blev opfordret af Forenet Kredit, Nykredit eller Totalkredit til at stille op, og om de selv har skaffet de nødvendige 25 stille­re, som er en forudsætning for at blive opstillingsberettiget.

Fra Per Grønborg har vi fået oplyst, at det ikke var en let opgave at få indsamlet 25 stillere, endda selvom han har fået massiv medieomtale om sit mål med at opstille til repræ­sentantskabet, nemlig at skaffe mere effektive vilkår på det danske marked for realkreditobligationer, og dermed skaffe låntagere og obligationsejere mere effektive afviklingspriser på markedspladsen ved køb og salg af obligationer.

Carsten Friis skriver, at ”jeg har brugt 2-3 uger, fuld tid, for at skaffe stillere og har benyttet mig af alle mine kontakter og relationer. Disse tæller formuende personer i det sydjyske, større erhvervsvirksomheder og en lang række organisationer, de sønderjyske kommuner samt pengeinstitutter.” Han oplyser ikke, om der er tale om To­talkredit-relaterede banker.

Kitt Herner Hofbæk skriver kortfattet om sit arbejde med at skaffe stillere: ”Jeg har været opsøgende i mit net­værk.” Gitte Rölle skriver om stillere: ” Jeg fandt mine stille­re blandt familie, venner og bekendte.” – som altså havde en beholdning af private Nykredit-obligationer.

Adm. direktør Lars Lehmann fra Boligkontoret Dan­mark oplyser, at hans obligationsstillere kommer fra de medlemsforeninger, som er obligationsejere.

Per Grønborg har tidligere i Økonomisk Ugebrev skre­vet om, at der ofte er meget store spænd mellem købs- og salgspriser på realkreditobligationsmarkedet. Det er slet ikke sikkert, at Nykredits ledelse synes, at det er en god idé, at han bliver indvalgt i repræsentantskabet.

Vi har aldrig påstået, at Nykredits CEO Michael Ras­mussen ikke er dygtig, for det er han. Men det er meget uklædeligt, at han tilsyneladende ønsker fuld kontrol med det hele. Udefra set virker det stadig som om, at han håndstyrer toppen af Forenet Kredit, for ellers havde for­eningen vel for længst indført mere demokratiske valg­processer for låntagerne. Men det ses tilsyneladende som en risiko at slippe det reelle demokrati løs.

Artige mærkesager

Vi har kigget på kompetencerne hos de ni, som er opstillet til det kommende obligationsejervalg. Vi har gennemgået deres profiler og erfaringer for at forstå, hvad de vil som medlemmer for repræsentantskabet, og om de har kon­krete mærkesager, som kunne tænkes at være i oppositi­on til den siddende ledelse.

Mest af alt virker det som om, at de signalerer, at de i hvert fald vil være tro partisoldater. Tidligere S-minister Car­sten Hansen skriver, at hans mærkesag er ”forsat udvikling af redskaber der understøtter den grønne omstilling – fair lånemuligheder til alle også i vandkanten – sikre at vi fortsat deler overskuddet med vores medlemmer/ låntagere.”

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank