Finans

Er vi ved at genopdage pengevæsenet?

Sten Kristensen

søndag 17. maj 2020 kl. 20:42

Når økonomien skal sparkes i gang igen, kan ”helikopterpenge” – altså det, at staten giver borgere et kontant beløb – komme på tale. Det indtil for få år siden helt utænkelige instrument er allerede anvendt i USA. I Børsen forrige fredag funderede flere økonomer over, hvad man kunne gøre, for at borgerne faktisk bruger pengene, i stedet for blot at holde dem på kontoen. En mulighed kunne være, at man giver pengene som personlige værdikuponer med en udløbsdato. Lad os gætte på, at lige den del ikke bliver til noget. Der vil være tale om en slags rationeringsmærker, bare omvendte, og erfaringen med dem er, at omfattende svindel og uønskede fordelingsmæssige konsekvenser følger med.

Men det er en spændende debat, og det er i det hele taget interessant, hvordan coronakrisens omvæltninger pludselig har bragt klarhed over, hvad pengevæsenet er og skal. Ifølge Børsen udtrykker nationalbankdirektør Lars Rohde f.eks. håb om, at krisen vil få bankerne til at holde mere af den kontracykliske kapitalbuffer, som de ellers ”før krisen var konstant modstandere af.” Denne modstand har Rohde åbenbart hørt en del til, men det må være sket i lukkede cirkler, for i offentligheden har bankerne været særdeles varsomme med at kritisere den meget omfattende regulering, de er blevet pålagt siden finanskrisen.

Denne tavshed har også smittet af på mediedækningen. Nu kan man håbe, at bankerne får munden på gled, så vi kan få en bred debat om, hvordan man mest hensigtsmæssigt regulerer bankerne. Rohde har jo ret i, at det har været meget bekvemt med en buffer, der kunne udløses, da ulykken ramte. Men der er et par modspørgsmål. At alle banker er solide, forhindrer også den nyttige konsolidering, der ellers i en krisesituation ville have fjernet de svageste aktører. Og når nu bufferen er der, kan man også spørge sig selv, om der samtidig er brug for detailreguleringen af bankerne, eller om det bare er overflødigt bureaukrati.

En tredje ting at bemærke om pengestrømme og coronakrise er, at udbetalingen af udbytter er suspenderet for de virksomheder, der har modtaget krisehjælp. Som Børsen beskriver, er der alligevel ikke mange virksomheder, som vil betale udbytte i den nuværende situation. Men forhåbentligt kommer der en debat om det også, for hvor det politiske krav nok giver intuitiv mening, er det ved nærmere eftertanke ulogisk at stoppe for udbyttebetalinger, og dermed

forbrug og investeringer, samtidig med at man uddeler helikopterpenge for at sætte gang i forbrug og investeringer. Som Fundats har været inde på, rammer stoppede udbyttebetalinger f.eks. de mange velgørende fonde, som ellers har påtaget sig en stor og vigtig rolle under coronakrisen.

Endelig, læs også økonom Carsten Valgreens kommentar i Børsen . Han gætter på, at coronakrisen kommer til at sætte et punktum for centralbankernes store autonomi, som vi har kendt den siden 1980’erne. Autonomien skulle holde pengepolitikken uden for kortsigtede politikeres rækkevidde. Men Valgreen har en pointe i, at dét skib er sejlet, og at det nu står klart, at det på godt og ondt alligevel er politikerne, der bestemmer, når det kommer til stykket.

INNOVATION PÅ LEDELSESGANGEN
En af ugens mest interessante artikler er at finde i Ugeskrift for Læger . Som bekendt var hospitalerne aldrig i nærheden af den frygtede overbelastning med COVID-19-patienter. Men man forberedte sig på den, og fire overlæger fortæller i ugeskriftet om, hvilke ting man lærte i den halvt paniske stemning. Pludselig holdt man op med at sende opgaver og ansvar videre til hinanden. I stedet løste man problemerne selv. Lægerne lærte at træffe beslutninger, ikke bare om den enkelte patient, men om deres organisationer, og initiativer, man havde kæmpet i månedsvis med at få gennem bureaukratiet, kunne pludselig realiseres i løbet af få dage. At hospitalsvæsenet er stærkt bureaukratisk var velkendt allerede inden coronaen. Og mon ikke de beslutningstagere, der sidder højere oppe i pyramiden, vil prøve at genvinde kontrollen over de løsslupne læger. Alligevel siger eksemplet noget om, hvor mange organisatoriske og ledelsesmæssige erfaringer, der er høstet de seneste måneder. Det er givetvis noget, man i større eller mindre grad genkender rundt omkring i virksomhederne, og for mange af dem vil coronakrisen markere et nyt kapitel i deres historie – også selv om de rent økonomisk ikke har været hårdt ramt.

Hvad vi vil stå tilbage med, vil altså være et stort, innovativt ryk. Med sådanne følger næsten som en naturlov et økonomisk boom. Hvis det også sker denne gang, er det måske ikke helt så halsbrækkende, som det umiddelbart ser ud, når det danske aktiemarked nu er tilbage på niveauet fra før krisen, selv om vi stadig står midt i denne.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four

Selvom de store revisionshuses basale revisionsforretning de seneste år har udviklet sig fladt, formår selskaberne at fastholde en solid vækst i den samlede aktivitet. En stadig større andel af…
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel

Seneste nyt

Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Finans

Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Jacob Aarup-Andersen vil fastholde ISS’ rolle som en udbyder af et bredt spektrum af serviceydelser til store internationale kunder. Men han vil sandsynligvis satse hårdt på strammere styring af…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv

Seneste nyt

Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X