Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ESG-Rating 2023: Store unoterede fejler på klima, skat og kønsdiversitet

Claus Strue Frederiksen

torsdag 21. december 2023 kl. 11:25

ESG-Rating 2023: Store unoterede fejler på klima, skat og kønsdiversitet

Børsnoterede C25-selskaber indtager de øverste plad­ser i Økonomisk Ugebrevs ESG-Rating for store dan­ske selskaber. Coloplast topper listen, efterfulgt af Pandora og Ørsted. Helt i bund ligger ECCO. Generelt klarer de store unoterede selskaber sig markant dår­lige end de noterede, viser den årlige ESG-Rating med status på 43 store selskabers evne til at levere på kli­ma, mangfoldighed og tax governance.

Med 29 point ud af 34 mulige indtager Coloplast førsteplad­sen i Økonomisk Ugebrevs ESG-Rating for store danske virksomheder. Topplaceringen skyldes bl.a., at Coloplast siden 2017 har reduceret sit scope 1- og 2-CO2-aftryk med 46 pct. Alene det seneste år var reduktionen på 14 pct.

Halvdelen af bestyrelsesmedlemmer valgt på gene­ralforsamlingen er kvinder. Og på skatteområdet opnår Coloplast i år point i samtlige syv målepunkter i ØU Tax Governance Rating. Selskabet er bl.a. skarpt på skattely og skatteincitamenter.

C25-selskaber i toppen

Resultaterne fremgår af Økonomisk Ugebrevs årlige ESG-Rating. Formålet er at evaluere store danske selska­bers præstationer inden for tre centrale ESG-områder. Den overordnede rating baserer sig på resultaterne fra tre undersøgelser: ØU Klima Rating, ØU Mangfoldigheds­undersøgelse og vores Tax Governance Rating, som tidli­gere har været bragt i Økonomisk Ugebrev.

På andenpladsen ligger Pandora med 27 point, efter­fulgt af Ørsted med 25 point. Selvom ratingen omfatter C25 samt 19 store unoterede virksomheder – altså en lil­le overvægt af børsnoterede selskaber – er det alligevel påfaldende, hvor meget C25 dominerer toppen af listen. Nykredit, der med 22 point er det bedst placerede unote­rede selskab, overgås af otte C25-selskaber.

I bunden af listen ligger ECCO med blot 8 point ud af 34 mulige. Særligt klimaområdet halter – ud af 13 muli­ge point opnår skofabrikanten ikke et eneste point i ØU Klima Rating 2023. Årsagen er enkel: Selskabets officielle rapporter er blottet for relevante klimadata.

Økonomisk Ugebrev har spurgt ECCO, hvorfor selska­bet ikke oplyser om sit scope 1-, 2- og 3-CO2-aftryk, samt hvorvidt skofabrikanten har planer om fremadrettet af rapportere herom. Frem for at svare på spørgsmålet hen­viser presseafdelingen til årsrapporten – hvor svaret ikke findes – og har ikke yderligere kommentarer.

Også Lars Larsen Group fejler på klimarapportering og ender derfor langt nede på listen, med blot 10 point i årets ESG-Rating. Men ifølge Åse Andersson, Communi­cations Director i Lars Larsen Group, har møbelgiganten iværksat en række klimainitiativer, der på sigt ventes at resultere i en bedre placering.

”I Lars Larsen Group vil vi gerne være en del af løsnin­gen og bidrage til at begrænse den globale opvarmning. Derfor har vi bl.a. tilsluttet os Science Based Targets initi­ative sammen med seks af vores store datterselskaber og dermed forpligtet os til at reducere vores direkte og indi­rekte drivhusgasemissioner. Det er helt i tråd med vores øvrige tiltag på området og vores grundlæggende værdier om ordentlighed og ansvarlighed,” siger Åse Andersson.

Hun tilføjer, at Lars Larsen Group forventer at rappor­tere fyldestgørende om selskabets samlede klimaaftryk for regnskabsåret 2024: ”Der pågår lige nu, på tværs af Lars Larsen Group, et stort arbejde for at kortlægge vores drivhusgas-emissioner samt at opsætte reduktionsmål. Vi arbejder på at kunne rapportere på data for scope 1, 2 og 3 i forbindelse med årsrapportingen for FY24.”

Ringe klimarapportering

ECCO og Lars Larsen Group er ikke alene. Generelt klarer de unoterede selskaber sig markant dårligere end de no­terede i dette års ESG-Rating.

Som det fremgår af tabellen på næste side, opnår C25-sel­skaberne knap 20 point i gennemsnit i årets ESG-Rating. For de unoterede ender snittet på 14,6 point. De unoterede sco­rer færre point end C25 på alle ratingens tre parametre.

I gennemsnit opnår de 19 udvalgte unoterede selskaber 4,5 point ud af 13 mulige i ØU Klima Rating 2023, for C25 er snittet 6,9 – altså 2,5 point mere i gennemsnit. Den store forskel skyldtes bl.a., at mange unoterede selskaber ikke har styr på deres klimarapportering – hvor 75 pct. af C25-selska­berne rapporterer om deres scope 1-, 2- og 3-CO2-aftryk for 2022, er andelen for de store unoterede blot 58 pct.

Læs om metode for ratingen i bunden af olineversionen af denne artikel.

Claus Strue Frederiksen

ESG 2023 01

ESG 2023 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank