Børsnoterede C25-selskaber indtager de øverste pladser i Økonomisk Ugebrevs ESG-Rating for store danske selskaber. Coloplast topper listen, efterfulgt af Pandora og Ørsted. Helt i bund ligger ECCO. Generelt klarer de store unoterede selskaber sig markant dårlige end de noterede, viser den årlige ESG-Rating med status på 43 store selskabers evne til at levere på klima, mangfoldighed og tax governance.
Med 29 point ud af 34 mulige indtager Coloplast førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs ESG-Rating for store danske virksomheder. Topplaceringen skyldes bl.a., at Coloplast siden 2017 har reduceret sit scope 1- og 2-CO2-aftryk med 46 pct. Alene det seneste år var reduktionen på 14 pct.
Halvdelen af bestyrelsesmedlemmer valgt på generalforsamlingen er kvinder. Og på skatteområdet opnår Coloplast i år point i samtlige syv målepunkter i ØU Tax Governance Rating. Selskabet er bl.a. skarpt på skattely og skatteincitamenter.
C25-selskaber i toppen
Resultaterne fremgår af Økonomisk Ugebrevs årlige ESG-Rating. Formålet er at evaluere store danske selskabers præstationer inden for tre centrale ESG-områder. Den overordnede rating baserer sig på resultaterne fra tre undersøgelser: ØU Klima Rating, ØU Mangfoldighedsundersøgelse og vores Tax Governance Rating, som tidligere har været bragt i Økonomisk Ugebrev.
På andenpladsen ligger Pandora med 27 point, efterfulgt af Ørsted med 25 point. Selvom ratingen omfatter C25 samt 19 store unoterede virksomheder – altså en lille overvægt af børsnoterede selskaber – er det alligevel påfaldende, hvor meget C25 dominerer toppen af listen. Nykredit, der med 22 point er det bedst placerede unoterede selskab, overgås af otte C25-selskaber.
I bunden af listen ligger ECCO med blot 8 point ud af 34 mulige. Særligt klimaområdet halter – ud af 13 mulige point opnår skofabrikanten ikke et eneste point i ØU Klima Rating 2023. Årsagen er enkel: Selskabets officielle rapporter er blottet for relevante klimadata.
Økonomisk Ugebrev har spurgt ECCO, hvorfor selskabet ikke oplyser om sit scope 1-, 2- og 3-CO2-aftryk, samt hvorvidt skofabrikanten har planer om fremadrettet af rapportere herom. Frem for at svare på spørgsmålet henviser presseafdelingen til årsrapporten – hvor svaret ikke findes – og har ikke yderligere kommentarer.
Også Lars Larsen Group fejler på klimarapportering og ender derfor langt nede på listen, med blot 10 point i årets ESG-Rating. Men ifølge Åse Andersson, Communications Director i Lars Larsen Group, har møbelgiganten iværksat en række klimainitiativer, der på sigt ventes at resultere i en bedre placering.
”I Lars Larsen Group vil vi gerne være en del af løsningen og bidrage til at begrænse den globale opvarmning. Derfor har vi bl.a. tilsluttet os Science Based Targets initiative sammen med seks af vores store datterselskaber og dermed forpligtet os til at reducere vores direkte og indirekte drivhusgasemissioner. Det er helt i tråd med vores øvrige tiltag på området og vores grundlæggende værdier om ordentlighed og ansvarlighed,” siger Åse Andersson.
Hun tilføjer, at Lars Larsen Group forventer at rapportere fyldestgørende om selskabets samlede klimaaftryk for regnskabsåret 2024: ”Der pågår lige nu, på tværs af Lars Larsen Group, et stort arbejde for at kortlægge vores drivhusgas-emissioner samt at opsætte reduktionsmål. Vi arbejder på at kunne rapportere på data for scope 1, 2 og 3 i forbindelse med årsrapportingen for FY24.”
Ringe klimarapportering
ECCO og Lars Larsen Group er ikke alene. Generelt klarer de unoterede selskaber sig markant dårligere end de noterede i dette års ESG-Rating.
Som det fremgår af tabellen på næste side, opnår C25-selskaberne knap 20 point i gennemsnit i årets ESG-Rating. For de unoterede ender snittet på 14,6 point. De unoterede scorer færre point end C25 på alle ratingens tre parametre.
I gennemsnit opnår de 19 udvalgte unoterede selskaber 4,5 point ud af 13 mulige i ØU Klima Rating 2023, for C25 er snittet 6,9 – altså 2,5 point mere i gennemsnit. Den store forskel skyldtes bl.a., at mange unoterede selskaber ikke har styr på deres klimarapportering – hvor 75 pct. af C25-selskaberne rapporterer om deres scope 1-, 2- og 3-CO2-aftryk for 2022, er andelen for de store unoterede blot 58 pct.
Læs om metode for ratingen i bunden af olineversionen af denne artikel.
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.