ESG Rating af Top 100-aktielister: PKA til tops i ESG-rating

PKA er helt i toppen i Økonomisk Ugebrevs årlige rating af ESG-performance i pensionsselskabernes Top 100-aktieinvesteringer. Førstepladsen er dog delt med Alm. Brand, der rykker frem fra sidste års 10. plads og fra forrige års sidsteplads.

PKA’s topplacering vidner om, at selskaberne i PKA’s aktieportefølje generelt har løftet ESG-vurderingerne, og i det lys er mere bæredygtige nu, end de var tidligere.

PKA har det seneste år øget ressourcerne, styrket kompetencerne og intensiveret arbejdet med ESG-data. Årets topplacering trækkes af stærk fremgang i selskabernes governance-indsatser. ”Vi er blevet skarpere, og det har betydet, at vi både har solgt og købt aktier på baggrund af ESG-vurderinger,” siger CEO i PKA Peter Damgaard Jensen til Økonomisk Ugebrev.

PKA har de seneste 18 måneder intensiveret indsatsen med ESG-screening, og pensionskassen har arbejdet mere målrettet med ansvarlige investeringer, oplyser Peter Damgaard Jensen. ”Vi har i mange år arbejdet med ESG. Men i de seneste 18 måneder har vi skruet op for ressourcerne og tilført kompetencer til området. Vi arbejder nu meget mere systematisk og regelmæssigt med vores aktieportefølje”, siger han. Årets undersøgelse af ESG-performance i danske pensionsselskabers aktieporteføljer viser desuden, at PKA’s topplacering især trækkes frem af en markant stigning i vurderingerne af Governance-niveauet – altså ”G’et” i ”ESG”. I 2018 var PKA’s ratingscore for Governance på 51,8, i 2019 på 50,03 og nu i 2020 helt oppe på 56,93. (på en skala fra 1 til 100, hvor grænsen mellem en lav og høj score er 50, red.). Selskaberne i PKA’s aktieportefølje er med andre ord blevet 14 procent bedre til selskabsledelse, målt på de ESG-konsensusvurderinger fra CSRHUB, som ligger til grund for denne analyse.

Læs også:  MUSTREAD: Krise speeder transformation og ændret adfærd=løfter aktier

”Mit bud på fremgangen i Governance-scoren er, at vi dels har et tæt samarbejde med Hermes, som har et særligt fokus på betydning af kvalitet i selskabsledelsen i relation til bæredygtige spørgsmål. Dertil er vi selv blevet skarpere. Det har betydet, at vi både har solgt og købt aktier på baggrund af ESG-vurderinger,” siger Peter Damgaard Jensen. Blandt PKA’s 100 største aktieinvesteringer er det selskaber som Iberdrola, Swisscom, Accenture, Newcrest, CLP Holding og Microsoft, der især trækker governanceratingen op. Disse selskaber er blandt verdens 10 pct. bedste til corporate goverance, ifølge konsensusvurderingen fra CSRHUB.

Frasolgt på PKA’s Top 100-aktieliste siden sidste år er bl.a. Netflix, Tencent Holding og Align Technology, der er blandt de 10 pct. ringeste i verden til selskabsledelse. Nye selskaber på Top 100-listen, der også er med til at trække vurderingerne op, er bl.a. Mcdonald’s, Roche, Sony og Ørsted. Ørsted er netop af Corporate Knights kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed .

Læs også:  Stoxx 600: Værdiansættelser historisk høje, men markedet kigger frem

”ESG har altid være en del af vores investeringsafdeling, men i det det seneste år har vi brugt meget tid i ESG-komitéen, og det ledelsesfokus har også medført en større opmærksomhed på governance-temaer i de selskaber, som vi investerer i,” siger Peter Damgaard Jensen. I forhold til PKA’s eksterne forvaltere kræver PKA desuden, at investeringerne har en ESG-score over gennemsnittet.

Rating af ESG-perfomance i aktieporteføljerne for de største danske pensionsselskaber bygger på CSRHUB’s konsensusvurdering fra flere væsentlige ESG-ratingbureauer, bl.a. Thomson Reuter, MSCI, RepRisk, TruCost, IdealRating og Vigeo samt flere end 600 relativt mindre vægtede datapunkter. Generelt løfter flere pensionselskaber ESG-niveauerne, og spredningen mellem de mest og de mindst bæredygtige porteføljer er indsnævret.

Læs hele temaet med artikler, data og metode i den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev Ledelse

Joachim Kattrup Lærernes Pension har pensionssektorens højeste CO2-aftryk

CO2-aftrykket fra Lærernes Pensions aktieportefølje er det højeste blandt pensionsselskaberne i Danmark og mere end det dobbelte af gennemsnittet for selskaberne i MCSI World-indekset. Halvdelen af verdens 100 største klimasyndere er på aktielisten i LP, der ikke benytter sig af aktivt ejerskab, og derfor heller ikke har indflydelse på selskabernes strategier. Overfor Økonomisk Ugebrev erkender Pensionsselskabet for 145.000 lærere i Danmark problemet

12e44abdf3bd00a3f0610dc9f02df100696a934cA7de0aab5decaff2836f

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her