Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

EU underkender lov: Garantifond får mia.-regning

Carsten Vitoft

onsdag 13. marts 2024 kl. 11:15

Garantifond betaler 1,3 mia. kr. for udenlandske skader

Garantifonden for Skadesforsikring stilles nu overfor krav om at betale op mod 1 mia. kr. for tre enkelte skader, som er opstået efter konkurserne i Alpha og Qudos Insurance. Regningerne stammer fra Londons sorte taxaer, men det bliver de danske forsikringstagere, der kommer til at betale dem, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Der hele handler om danmarkshistoriens største enkeltskader, efter at Garantifonden for Skadesforsikring er blevet præsenteret for to skader efter konkursboet fra Alpha Insurance og en enkelt skade fra Qudos Insurance. En samlet regning på ca. 1 mia. kr., som garantifonden må låne penge i Danske Bank for at betale.

Garantifondens kasse er allerede tom efter de mange konkurser i de seneste år. Derfor er det i sidste ende danskerne, der kommer til at kunne betale for de hovedløse forsikringseventyr i udlandet – og ikke mindst i London, hvor der næsten hersker amerikanske tilstande, når det kommer til at udmåle erstatning.

Undervurderede erstatninger

”Der er nogle store UK-personskadesager, som vi afventer afslutning på. De ligger i et leje af 2-300 mio. kr., så de har stor økonomisk betydning for Garantifonden. Sagerne er meget langvarige og ser ud til at ville løbe i mange år. Jeg tror, at det bliver mindre – f.eks. 200 mio. kr. i gennemsnit. Det bunder naturligvis i nogle forventninger til den forventede restlevetid. Ikke kun disse, men også andre udgifter på motoransvarsforsikringer i UK er efter min mening blevet voldsomt undervurderet,” siger Garantifondens direktør Torben Weiss Garne.

Han ønskede i sidste uge ikke at gå i dybden med, hvad det egentlig er, der er sket ovre i London, som nu ender med at koste så mange penge for de danske forsikringstagere. Det er nemlig dem, der over en årrække skal lukke det massive hul, der er opstået i efter konkurserne i Husejernes Forsikring (2016), Alpha Insurance (2018, Qudos Insurance (2018, og Gefion Insurance (2020). Det bliver næppe de sidste konkurser, da Domus Forsikring også er alvorligt i farezonen lige nu.

Skaderne i London handler efter det oplyste om trafikuheld, hvor sorte taxaer i London på en eller anden måde har forårsaget skaderne, og hvor der er sket så alvorlig personskade, at der er tale om tab af erhvervsevne og invaliditet for flere af de involverede. Det betyder, at ofrene skal have penge resten af livet, og i England er man ikke fedtet med den slags erstatningsudbetalinger.

Netop den slags forsikringer er farlige at tegne – ikke mindst hvis man er dansker og ikke kender det engelske forsikringsmarked. Problemet er opstået på ryggen af flere meget ekspansive danske forsikringsselskaber, som er vokset kraftigt med billige forsikringspræmier og en garantifond i ryggen.

Den form for forretningsførelse var også årsagen til, at Garantifonden ret hurtigt efter konkursen i 2018 fik nok og gik til politikerne med at ønske om en lovændring: Danmark og Garantifonden skulle ikke længere dække skader i andre EU-lande. Det stod allerede på det tidspunkt klart, at regningen efter Qudos Insurance alene ville løbe op i milliarder, men også at sagerne efter Alpha og Gefion ville blive ganske dyre.

Lovændringen trådte i kraft kort tid efter, og dermed kunne Danmark eksempelvis vriste sig fri af en stor regning på arbejdsskade i Norge. En sag, der gik helt til Højesteret.

Lovændring hjalp ikke

Men bedst, som Garantifonden og politikerne nu troede, de havde lukket den slags huller med den nye lov, er et nyt EU-direktiv trådt i kraft her ved årsskiftet. EU fastslår, at Danmark – og resten af EU – igen skal til at dække på tværs af landegrænserne.

”Sagerne i UK bliver enorme på grund af det det engelske erstatningssystem. Efter dette skal man betale specialbolig og pleje 24/7 resten af livet, og det kan blive mange år for en tiårig. Ferie med personale og så videre. Omsat till engelsk lov bliver det enorme beløb. Og ja, fonden har fra årsskiftet igen dækningen for motoransvarsskader, når et dansk selskab tegner dem i EU/EØS. Her er UK så ikke med,” siger direktør Torben Weiss Garne.

Han glæder sig over, at der ham bekendt ikke længere er selskaber tilbage i Danmark med en profil som Alpha, Qudos og Gefion Insurance.

Kurator efter konkursboerne Boris Frederiksen har i dag rettet erstatningssager mod selskabernes ledelser og deres revisorer, hvoraf særligt PwC er i skudlinjen med to af konkurserne. Boris Frederiksen vil have tæt på 1 mia. kr.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank