Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ex-direktør i Konkurrencestyrelsen: Falck-sag skærper praksis

Lars Abild

søndag 03. februar 2019 kl. 18:50

Med en blakket forretningsmoral stækkede Falck konkurrenten Bios, bl.a. med en beskidt mediekampagne. Konkurrencestyrelsen konkluderede forleden, at Falck på ulovlig vis misbrugte sin dominerende stilling. Tidligere direktør for Konkurrencestyrelsen vurderer, at der er lagt op til en skærpet praksis på området.

Falck misbrugte sin dominerede markedsposition, da ambulancegiganten iværksatte et ”angreb” på den nye konkurrent Bios, efter at have tabt kontrakten på ambulancekørsel i Region Syddanmark. Falck udarbejdede straks en ”masterplan” for at chikanere den hollandske virksomhed på stort set alle tænkelige måder, for derved at gøre det svært for den at komme rigtigt i gang det danske marked.

Det er det billede, der tegner sig, efter at Konkurrencestyrelsen forleden konkluderede , at Falck på ulovlig vis har misbrugt sin dominerende markedsposition.

VIGTIG AFGØRELSE

Konkurrencestyrelsens konklusion er kulminationen på en stribe tidligere artikler i Økonomisk Ugebrev, hvor Falcks tvivlsomme forretningsmæssige adfærd over for Bios blev grundigt beskrevet. Økonomisk Ugebrevs artikler gik således direkte mod den medierundspredte smæ-dekampagne mod Bios, som blev videreformidlet af en stor del af de danske medier.

Bios er nu for længst afgået ved ”døden”, og der er i dag stadig ingen andre kommercielle aktører end Falck på det danske ambulancemarked.

Tidligere direktør i Konkurrencestyrelsen Finn Lauritzen siger om afgørelsen: ”Det er rigtig godt, at Konkurrencestyrelsen tog denne sag op. Den er i et krydsfelt mellem økonomi, og hvad man må og ikke må, når det kommer til at opføre sig overfor en konkurrent. Det er vigtigt for konkurrencen, at der nu er truffet en afgørelse om, hvordan en stor spiller som Falck må opføre sig på markedet. Jeg har ikke set en lignende sag i den tid, jeg har beskæftiget mig med konkurrenceret. Det bliver interessant at følge det videre forløb, når sagen skal i Konkurrenceankenævnet og muligvis SØIK.” Finn Lauritzen driver i dag Lauritzen Consulting, der blandt andet beskæftiger sig med konkurrence- og udbudsforhold.

Bios entré på det danske ambulancemarked har dog haft stor betydning for Falck og regionerne. Falck har måttet sænke sine afregninger til hver af de to regioner på Sjælland med cirka 50 mio. kr. om året. Ligesom Falck ikke fik sin tidligere kørsel i Region Syd tilbage. Den kører regionen selv, hvilket også har sikret en tocifret millionbesparelse. Man kan sige, at for de danske skatteydere mislykkedes operationen, men patienten blev alligevel rask.

Det var i høj grad via pressen, at Falck og selskabets håndlangere intenst arbejdede for at tage livet af Bios. Det var raffinerede metoder, hvor der i kommunikationsbureauer blev udtænkt planer til negative historier i pressen og på sociale medier. I særdeleshed var det de lokale medier i regionen, som tog de negative historier til sig og offentliggjorde dem, hvorefter de spredte sig som ringe i vandet. En effekt, der blev fortsat hurtigere i takt med, at de mange hurtige netmedier citerede hinanden.

Derved kom Bios altså til at stå i det dårligste tænkelige lys. Effekten var, at det blev fortsat sværere for Bios at rekruttere reddere, som er kernemedarbejdere i ambulancedriften. Næste led i kæden var, at Bios havde særdeles svært ved at levere det antal beredskaber i form af ambulancer, virksomheden ifølge sin kontrakt med regionen var forpligtiget til. Betaling af bod var også med til at svække økonomien i Bios.

BORGERNES SIKKERHED

Falck havde også problemer med at overholde sin loyalitetsforpligtigelse ved overdragelse af forretningen til Bios. Også selvom det var indbygget i kontrakten, så en ny operatør smidigt kunne komme i gang. Stephanie Lose, regionsrådsformand i Syddanmark og formand for Danske Regioner, har tidligere udtalt til Økonomisk Ugebrev, at Falck i perioden var med til at forringe borgernes sikkerhed på grund af overgangsproblemerne.

I afgørelsen fra Konkurrencerådet står: ”Det meddeles Falck Danmark A/S, at Falck gennem en samlet og kontinuerlig overtrædelse har overtrådt forbuddet mod misbrug af dominerende stilling i konkurrencelovens § 11, stk. 1, og TEUF artikel 102 ved i perioden efter den 25.

august 2014 og frem til oktober 2015 at have fastlagt og efterfølgende implementeret en strategi om at ekskludere BIOS Ambulance Services Danmark A/S fra det danske marked for ambulancetjenester.”

Lektor på Københavns Universitet Christian Bergqvist, der underviser i videregående konkurrenceret, siger efter at have læst de syv sider: ”Så vidt jeg kan se, har Falck kørt en ondsindet mediestrategi, hvor de selektivt lækker historier med videre. Det har jeg ikke tidligere set en misbrugssag opbygget omkring, og umiddelbart er jeg lidt skeptisk. Det er eksempelvis fastslået i EU-praksis, at man gerne må lobbye offentlige myndigheder, og i dansk praksis at man gerne må opfordre til at overtræde udbudsreglerne.”

ERSTATNINGSSAGER PÅ VEJ

Falcks ”masterplan” blev udtænkt under den tidligere adm. direktør Allan Søgaard Larsen. Han beskyldte offentligt Bios for at levere et elendigt produkt langt under Falcks niveau. Samtidig tilbød han regionen, at Falck ville køre til samme pris som Bios. Det blev dog ved Allan Sø-gaard Larsens tanker. Efterspillet bliver med stor sikkerhed en stribe erstatningssager mod Falck – eksempelvis et slagsmål med en større hollandsk bank, der stillede en påkrævet bankgaranti for Bios på 60 mio. kr., som Region Syddanmark trak i forløbet.

Fra afgørelsen: ”En anden af Falcks ekskluderende aktiviteter bestod i, at Falck, samtidig med etableringen og brugen af [gruppen på det sociale medie], løbende formidlede negative historier til pressen. Det primære formål med denne aktivitet var også at skabe bekymring og usikkerhed om BIOS, ved at fremstille BIOS som en usikker ambulanceleverandør og arbejdsgiver, så BIOS blev afskærmet fra at rekruttere ambulancereddere fra Falck. Falcks formidling af negative historier til pressen foregik også i ”armslængde” fra Falck, ved at de negative historier blev pitchet af [kommunikationsbureau X]. I visse tilfælde blev de negative historier ikke alene formidlet, så hverken medier eller modtageren af historien kunne se, at afsenderen var Falck. På den måde fremstod historierne som objektive og troværdige, uden at de kunne føres tilbage til Falck som den reelle initiativtager og afsender.” Afgørelsen kan læses her , og Falcks afvisning af at have begået ulovligheder kan læses her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank