Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fagbevægelse: Her vil vi have opstramninger

Økonomisk ugebrev

søndag 06. november 2016 kl. 19:40

Pensionsopsparing for over hundrede tusinde danskere skal forbedres efter det for nylig kom frem, at 161.000 danskere hver mister over en halv mio. kr. på dyre pensionsordninger. De store pensionsmæglere er roden til problemet, så mæglerloven skal ændres markant, lyder det fra fagforeningen HK i front.

De store danske pensionsmæglere er reelt ikke uvildige, som loven i dag ellers foreskriver. De lukrerer økonomisk på arbejdsgiverindbetalte pensionsordninger i aftaler, som lønmodtagerne ikke kan få indsigt i, og det skal stoppes. Det er denne problemstilling en række fagforbund nu vil drøfte med regeringen i forlængelse af kommende politiske forhandlinger. Udgangspunktet er en dugfrisk analyse, som HK Privathar fået lavet hos pensionsmægleren Skinnerup. Ifølge analysen er udgiften ved de kommercielle pensionsselskaber og brug af en pensionsmægler til løbende servicering af en pensionsaftale markant højere end i de billigste pensionskasser. En problemstilling som Økonomisk ugebrev har beskrevet flere gange tidligere.

”Over halvdelen af medlemmerne i HK Privat har deres pensionsordninger i kommercielle pensionsselskaber, og de går glip af rigtig mange penge i pension. Effekten er, at de får en lavere pensionsopsparing som følge af manglende regulering, og det betyder, at der væltes flere omkostninger over på fremtidens skatteydere. Så også af hensyn til samfundsøkonomien bør den beskrevne praksis, der udnytter skattebegunstigede pensionsopsparinger ophøre,” siger sektorformand i HK Simon Tøgern, der peger på, at problemet er størst i de virksomheder, der ikke er dækkede af overenskomster.

I analysen sammenligner Skinnerup de kommercielle pensionsselskaber med de billigste arbejdsmarkedspensioner. Over 33 år med en gennemsnitlig HK-indkomst er forskellen helt op til en mio. kr. i udbetalt pension ved et dyrt pensionsselskab og en mægler versus de billigste pensionskasser, fremgår det af analysen.

Markante ændringer
Derfor er hele pensionsmæglererhvervet centralt i fagbevægelsens kamp for at forbedre medlemmernes pensioner. Loven virker ikke efter hensigten, og det vil HK i samarbejde med bl.a. LO nu fremlægge for regeringen med en række klare krav til, hvordan loven for pensionsmæglere skrives om.

Målet er, at sikre reel uvildighed i forsikringsmægleres aktiviteter. En ordentlig behandling af pensionskunderne, og at de ansattes interesser sikres i deres pensioner. Hele tilliden til pensionssystemet er på spil, lyder det fra HK. Først og fremmest skal der være et forbud mod, at pensionsmæglere og pensionsselskaber tilsammen kan kræve højere omkostninger end pensionsselskabet ellers ville have gjort, hvis serviceringen blev varetaget af pensionsselskabet alene. Så mæglerne må altså ikke være et fordyrende mellemled.

Dernæst vil Simon Tøgern have loven mere klar end den er i dag, hvem der er pensionsmæglernes kunder. Spørgsmålet er, om det er virksomheden, de arbejder for eller de ansatte i virksomheden. ”Mæglerne agerer som det er medarbejdernes virksomhed, der er kunden, da det i dag er virksomheden, der vælger, om mægleren får jobbet. Vi vil have, at mægleren skal oplyse de ansatte om, hvad det er, der er aftalt med virksomheden bl.a. om omkostninger – og mægleren skal være loyal over for den enkelte pensionsopsparer – ikke virksomheden. Vi ser aftaler, hvor mægleren har aftalt med virksomheden, at indholdet af aftalen ikke må oplyses – heller ikke til de lønmodtagere, der i sidste ende betaler for mægleren. Kunden kan i dag ikke bestemme, om de overhovedet vil have en mægler.” Siger Simon Tøgern.

Uheldige udbud
”Derfor skal der være fuld åbenhed om processerne, når virksomheder sender de ansattes pensionsordninger i udbud. Alle aftaler mellem mæglere, pensionsselskabet og virksomheden skal være åbne for de berørte ansatte og deres repræsentanter, som er de virkelige kunder,” siger Simon Tøgern.

Det betyder også, at mæglerne ikke længere må udelade de ikke-kommercielle selskaber i udbudssituationer. Det er hele grundlaget for den nylige analyse: De store mæglere holder de billigste og bedste arbejdsmarkedspensionsselskaber ude af markedet fordi, de ikke vil betale mæglernes omkostninger ved udbuddet eller lade mæglerne tjene penge på at rådgive de ansatte efterfølgende, har HK erfaret. Arbejdsmarkedets pensionskasser ser nemlig typisk mæglerne som et fordyrende mellemled.

Finanstilsynet skal have udvidede beføjelser og pligt til at udøve kontrol med forsikringsmægleres virksomhed. Forpligtelserne og beføjelserne er i dag for mangelfulde til, at de kan foretage den nødvendige kontrol,” slutter Simon Tøgern.

læs hele udgivelsen her

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank