Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dårlige liv skal betale mere: Fagforbund kritiserer PFA for at forskelsbehandle kunder

Carsten Vitoft

onsdag 31. januar 2024 kl. 11:15

Tema om Krisesignaler på ejendomsmarkedet – Pres på ejendomsmarked kan tvinge PFA til milliardudsalg

Forlad PFA og flyt til de billigere pensionskasser, lyder det nu fra en række topfolk i fagbevægelsen. Det sker, efter Økonomisk Ugebrev i seneste udgave kunne afsløre, at PFA fra januar 2024 indfører store forskelle prisforskelle alene baseret på kundernes jobtitel. PFA står isoleret med den nye prismodel, viser Økonomisk Ugebrevets rundspørge. Fagredaktør Carsten Vitoft skriver.

Forbundsformand Henning Overgaard Forbundsformand i 3F undrer sig nu over, at det er nogle af landets absolut hårdeste og mest nedslidende jobs, som må holde for i PFA’s nye prismodel, som blev indført her fra årsskiftet.

”Jeg kender ikke detaljerne eller bevæggrundene i dybden for PFA’s beslutning. Men det understreger for mig, hvorfor vores kollektive arbejdsmarkedspensioner er en genial opfindelse. Gennem arbejdsmarkedspensionerne er vi solidariske, fordeler omkostningerne retfærdigt og sikrer, at alle lønmodtagere har opsparing til alderdommen. Det er én af arbejdsmarkedets kronjuveler, og det er jeg stolt af.”

Store forskelle i rabatter

Videre siger han: ”Det er jo åbenbart, at nogle lønmodtagere har hårdere og mere nedslidende jobs end andre. Derfor er det helt afgørende, at vi har solidariske løsninger for medarbejderne i de fag og brancher.”

Bl.a. håndværkere, slagtere, smede, mekanikere, havnemedarbejdere og lagermedarbejdere får med PFA’s nye prisstruktur de dårligste vilkår i pensionsselskabet. PFA har ellers givet store rabatter til andre kunder på det suverænt dyreste element i en pensionsopsparing – nemlig investeringsomkostningerne. Men de rabatter, der er er indført fra årsskiftet, er fire gange højere for andre kunder i mindre nedslidende jobs. Det viser PFA’s nye prisskilt, som Økonomisk Ugebrev er kommet i besiddelse af. ”Overenskomstparterne aftaler, hvem der skal forvalte vores medlemmers indbetalinger. Vi har løbende drøftelser med hinanden i forhold til afkast, omkostninger og indhold i ordningerne. Skulle en ordning blive utidssvarende eller ikke længere være konkurrencedygtig, så må det kalde på overvejelser om, at parterne drøfter mulighederne for et skift af arbejdsmarkeds pensionsselskab, eller påvirkning af pensionsselskabet indefra,” lyder svaret fra Jim Jensen, der er forbundsnæstformand i Fødevareforbundet NNF om PFA’s nye prisskilt.

Han tilføjer, at langt de fleste af hans medlemmer i dag indbetaler til Industriens Pension og PensionDanmark. Begge pensionskasser oplyser til Ugebrevet, at de ikke forskelsbehandler medlemmerne på baggrund af deres jobtitler.

“Investeringsomkostninger beregnes i PensionDanmark efter samme princip for alle medlemmer og afspejler således udelukkende den alderspulje og risikoprofil, som det enkelte medlem er tilknyttet. Dermed betaler medlemmet altid de investeringsomkostninger, der er relateret til den reelle sammensætning af aktiver i investeringen af den enkeltes pensionsopsparing. Såfremt et medlem har valgt at benytte frit puljevalg, opkræves investeringsomkostninger svarende til omkostningerne for de valgte puljer,” oplyser Claus Stampe, adm. direktør og investeringsdirektør i Pensiondanmark.

Går den, så går den

Industriens Pension oplyser nogenlunde det samme. Selv de kommercielle pensionsselskaber Velliv og AP Pension afviser, at jobtitel betyder noget som helst i forhold til størrelsen af kundernes investeringsomkostninger.

Professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet mener hverken, det er rimeligt eller fagligt forsvarligt at justere betalingen af investeringsomkostninger på den måde, som PFA nu gør. ”Det er der ikke noget fagligt belæg for, og det er nok mest udtryk for en ’går den, så går den’-mentalitet. Alle mulige andre omkostninger kan de måske differentiere, men ikke investeringsomkostninger,” siger han.

Økonomisk Ugebrev har spurgt PFA, hvorfor nogle kunder i PFA skal betale mere end andre for at benytte de samme services i PFA – og at det tilsyneladende skal være de mest udsatte på arbejdsmarkedet, der bærer byrderne. ”Vi har som mål at skabe økonomisk balance i de enkelte kundeforhold, og her har pris og omkostninger en betydning. Årsagen til, at der er mindre ÅOP-rabat i de pågældende prisgrupper, er, at der typisk er lavere gennemsnitsindbetalinger og opsparing. Prismodellen er med til at skabe balance, fordi den afvejer omkostningerne med kundernes risiko og indbetalinger på pensionsopsparingen,” skriver koncerndirektør Anders Damgaard fra PFA i en mail.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank