Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Falck betaler junk bond-rente til aktionærer

Linda

søndag 12. marts 2017 kl. 20:06

Redningskoncernen Falck betaler 10 procent i årlig rente til hovedaktionærerne, Lundbeck Fonden og Kirkbi, for lån på næsten 1 mia. kroner.

De to har lånt Falck yderligere 600 mio. kr. i 2016. Falck skal tilbagebetale 1 mia. kroner i eksterne lån i år.

Falck er historisk hårdt finansielt presset, og den nye koncernchef Jacob Riis, som kommer fra Novo Nordisk, skal til at gentænke forretningen med meget mere fokus på lønsomhed. En mulighed er slankning af et eller flere forretningsområder. Det netop aflagte årsregnskab afslører det ekstremt hårde finansielle pres. Overskudsgraden faldt fra 6,4 pct. til 5,0 procent sidste år. Samtidig er den rentebærende gæld tårnhøj på næsten 8 mia. kroner, med stigende renter på de variable lån. Falck har lånt yderligere 600 mio. kr. af sine hovedaktionærer, så de nu har 875 mio. kr. til gode hos Falck. Og renten er eksorbitant høj: ”Loans from major shareholders was in 2016 increased by DKKm 600 to DKKm 875. The interest rates on the loans was 10%,” hedder det (på side 47).

Stor rentefølsomhed
Denne rente svarer faktisk til junk bond-status med en rating mellem B og C. Med andre ord er rentesatsen baseret på en opfattelse af, at risikoen på udlånet for långiver er meget høj. Var det muligt at låne til samme eller lavere rente, var det naturligvis sket. De 600 mio. kr. er blevet afsat til at tilbagebetale et syndikeret lån på 852 mio. kr., hvor der skal tilbagebetales over 1 mia. kroner i år. Der synes derfor at være to store finansielle udfordringer for den internationale redningskoncern. For det første skal der tilbagebetales rentebærende gæld for 1024 mio. kr. (side 49), hvilket kan blive en meget stor udfordring af honorere. For det andet kan renteudgifterne meget vel stige, idet hovedparten af den rentebærende gæld er kortfristet med variabel rente. Alene sidste år steg den gennemsnitlige lånerente (inkl. afdækning med renteswaps) fra 3,2 pct. til 3,9 pct. På gælden med mere end 12 måneders løbetid steg den gennemsnitlige effektive rente fra 4,8 pct. til 7,3 pct. (Side 82). Samlet løb de finansielle omkostninger op i 341 mio. kroner. Hertil kommer effekterne af stigende renter i 2017. For hver procentpoint i højere lånerente skal Falck lægge ekstra 80 mio. kroner i renteudgifter. Alene lånet på knap 875 mio. kroner fra hovedaktionærerne kostede Falck 87 mio. kroner i renteudgifter sidste år. Når der samlet var positivt cash flow sidste år, skyldes det alene frasalg af aktiviteter for samlet 647 mio. kr., i ejerandele i kapitalandele og i ejendomme. Nyinvesteringerne var historiske små. For få år siden købte Falck virksomheder for knap 700 mio. kroner årligt. Tallet var 58 mio. kr. i 2016. Det synes ikke sandsynligt, at Falck vil foretage nævneværdige opkøb af virksomheder de kommende år.

Uoplyste krav fra banker
Falck oplyser i regnskabet, at de eksterne lån er underlagt visse covenants (lånevilkår i bankaftaler). Det oplyses, at disse bliver overholdt. (side 48) Men det oplyses ikke, hvilke vilkår der er tale om. Normalt omhandler den slags lånevilkår en mindstegrænse for EBITDA/rentebærende gæld, som har ligget uændret omkring 4,0 pct. de seneste fem år eller en soliditetsgrad (egenkapital/ aktiver), som har været stort set uændret på ca. 33 pct. i samme periode. Problemet er, at hvis der kommer en stor nedskrivning på goodwill, kan et af lånevilkårene falde, og långivere kan kræve lånet indfriet.

Kapitalstrukturen synes således at være ekstremt presset med bogført goodwill for 9,9 mia. kroner og en egenkapital på 5,9 mia. kroner, som var det samme som året før (side 5). Viser værdiforringelsestests i de kommende år behov for at nedskrive goodwill, vil blot en halvering af den bogførte goodwill fjerne det meste af egenkapitalen. Hovedparten af aktiverne er netop på forretningssegmenter, hvor der er pres på lønsomheden. For Falck synes det at være afgørende at arbejde sig ud af det aktuelle finansielle stress, men det kan kun gøres ved at forbedre lønsomheden betydeligt i den nuværende forretning. Præcist hvordan det skal ske, er dog uklart. Da den nye direktør blev præ-senteret, talte bestyrelsesformand Peter Schütze om, at direktøren i Novo har vist, at han kan levere en ”ambitiøs og profitabel vækstagenda”. Jakob Riis talte om en ”transition”, og at Falck skal ”sætte nye standarder inden for alle vores forretningsområder .” Under alle omstændigheder vil den hidtil økonomisk lukrative danske ambulancekørsel blive yderligere presset i de kommende år. Betalingen fra flere regioner på årelange kontrakter falder drastisk fra 2020. Samtidig tyder meget på, at Falck i en stor del af de udenlandske forretninger har svært ved at skabe en lønsom forretning.

Økonomisk Ugebrevs analyse har været forelagt Falck, der oplyser, at man ingen kommentarer har til den.

læs hele udgivelsen 

Lars Abild / MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank