Redningskoncernen Falcks indtjening er de seneste år blevet udhulet af konkurrenceudbud i den ekstremt lukrative danske ambulancetjeneste i regionerne.
Nu vil også Region Nordjylland se på, om der er penge at spare ved egen drift eller nye lavere priser fra Falck.
Ambulancefirmaet Bios´ mislykkede forsøg på at entrere det danske marked for ambulancekørsel – og det efterfølgende opsigtsvækkende forløb – kan vise sig at koste Falck endnu en stor bid af den aktuelle lønsomhed. Nu overvejer Region Nordjylland nemlig også at hjemtage ambulancekørslen, viser dokumenter fra regionen. Altså ligesom det er sket i Region Syddanmark. Regionsrådet i Nordjylland traf den 27. september beslutning om, at ”Regionsrådet godkender balanceret budget for 2017”. I budgetaftalen står, at ”i forhold til en eventuel hjemtagning af ambulancedriften ønsker forligspartierne at følge erfaringerne fra Region Syddanmark.”
Indtil videre er regionen bundet af en årelang kontrakt med Falck. Men den dansk-baserede globale ambulancevirksomhed var den eneste, som bød i seneste budrunde, og det vurderes af have påvirket den endelige aftalepris. Men der ser ikke ud til at være udsigt til mere konkurrence i fremtiden, med bud fra flere kommercielle udbydere. Falck og datterselskabet Responce sidder i dag fortsat på meget store dele af det danske marked. Efter Bios’ problematiske entré på det danske marked står udenlandske aktører næppe på spring for at komme ind. Især ikke hvis de ser, hvor svært det var for Bios at få ansat tilstrækkeligt med især Falck-reddere fra regionen til at løse opgaverne.
Responce oplevede samme besværligheder i starten, da det var tyskejet, og da virksomheden startede op i Region Midtjylland. Senere blev Responce som bekendt overtaget af Falck. Bios måtte igennem et tilsvarende forløb, hvor det blandt andet var nødvendigt at ansætte tyske reddere.
Begge de nye aktører fik den lokale presse på nakken med massiv kritik for at være udygtige. I Bios tilfælde er der blevet oprettet flere Facebookgrupper som eksempelvis ”nej til ambulancekaos” med sine 2385 medlemmer. De har flittigt kritiseret Bios og politikere i regionen, der stod fast på udliciteringen.
Region Nordjylland er derfor kommet til den konklusion, at den eneste realistiske konkurrent til Falck er, at regionen selv tager ambulancekørslen hjem. Rationalet er, at regionen derved kan reducere omkostningen for skatteborgerne, eller alternativt at Falck sænker sin pris. Bios tilbud til Region Syddanmark var med til at sætte et nyt prisniveau for ambulancekørsel i de danske regioner. De to regioner på Sjælland fik hver i efterfølgende udbud, besparelser på henholdsvis cirka 60 og 40 mio. kr. årligt, selvom Falck skulle levere stort set de samme ydelser.
Venstres gruppeformand i regionsrådet i Region Nordjylland, Jess V. Laursen, siger: ”Jeg skal skynde mig at sige, at vi har et kanongodt samarbejde med Falck. Når det er sagt, så kan vi jo også se, at der er kommet et nyt prisniveau. Vi skal have mest muligt for borgernes penge og samtidig sikre, at kvaliteten er på et højt niveau. Nu ser vi i første omgang, hvordan det forløber i Region Syddanmark.”
Endnu er det for tidligt at konkludere på, hvor meget Region Syddanmark kan spare ved at køre selv. Altså om den nye, offentlige virksomhed Ambulance Syd kan løse opgaven og få ansat tilstrækkeligt med reddere.
Men på papiret ser det økonomisk fordelagtigt ud, fremgår det af et notat fra Region Syd. I notatet om ”Økonomi til ambulancetjenesten” hedder det, at Falcks tilbud for at køre ambulancerne var 522 mio. kr. Bios pris var meget lavere. Kontrakten lød på 392 mio. kr. årligt. I regionen har man naturligvis haft kunde/leverandør-forhold til den hollandske virksomhed, der gik konkurs. Det har muliggjort, at regionens embedsmænd har kunnet beregne den årlige udgift til ambulancedrift til 417 mio. kr. Altså en besparelse på mere end 100 mio. kr., svarende til 20 pct.
Men det hører med, at der er dukket flere uventede regninger op i et efterhånden broget regnestykke. Regionen forventede, at Lønmodtagernes Garantifond ville betale cirka 50 mio. kr. løn, som redderne ikke fik udbetalt på vej mod konkursen. Fonden har sagt nej. Den mener, der er tale om en virksomhedsoverdragelse og ikke en egentlig konkurs. Samtidig fik Bios udbetalt 31 mio. kr. ved en fejl. Virksomheden kunne ikke betale tilbage. Omvendt har regionen købt en næsten flyvefærdig virksomhed med splinternye ambulancer og lejekontrakter på stationer af boet med en rabat på 15 pct.
Lars Abild
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.