Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Familieformuer skærper konkurrencen om SMV-virksomheder

Økonomisk ugebrev

søndag 01. marts 2020 kl. 16:14

Velhavende familiers, såkaldte family offices, investerer i stigende omfang selv direkte i unoterede danske SMV-virksomheder. Det har givet flere potentielle købere på den danske buyout-scene. De danske velhavere lod tidligere bankerne om at investere en stor del af deres formue. Nu ansætter de selv professionelle forvaltere.

For landets virksomhedsmæglere er det blevet lettere at sælge små og mellemstore virksomheder med op til 200 mio. kr. i omsætning til professionelle investorer. I de senere år har en lang række nye aktører med formuer fra tidligere virksomhedssalg nemlig meldt sig på banen. Hvor de tidligere lod banker og kapitalforvaltere investere en stor del af deres formue, er de nu selv begyndt at ansætte professionelle rådgivere til opgaven. Mange investerer i fællesskab deres privatformuer i SMV-virksomheder, eller de gør det via små, nye kapitalfonde. Mange har også etableret familiekontorer, hvor professionelle med opkøbserfaring styrer investeringerne.

Den styrkede interesse for SMV-virksomheder er dels drevet af det lave afkast på passive investeringer, dels af de stigende, men usikre aktiemarkeder. Men også af en interesse for at udvikle virksomheder.

FLERE HUNDREDE INVESTORER
”Man kan let udarbejde en bruttoliste på op til et par hundrede investorer med formuer fra familievirksomheder, fonde eller virksomhedssalg, som viser interesse for at købe sig ind i virksomheder med omsætninger på op til et par hundrede mio. kr.,” siger M&A-rådgiver Frederik Aakard fra Financial Advice, der har mere end 20 års erfaring som virksomhedsmægler i SMV-segmentet.

M&A-rådgiver Henrik Schrøder, Schrøder Translink, bekræfter den nye tendens. Han har solgt R&T Stainless i Glostrup, der fremstiller legeredskaber, til Dane Capital og efterfølgende dannet et mindre investeringsselskab med tidligere partnere i kapitalfonden Odin.

Dane Capital investerer for velhavere og andre formuende personer, som ønsker at købe mindre virksomheder. Schrøder Translink har inden for de seneste år været involveret i seks virksomhedshandler af denne type. Mange af de nye aktører er lokalt forankrede og opstået i kølvandet på virksomhedssalg, der har givet sælgerne pæne formuer. Blandt de nyere fællesskaber er Investor Hub Viborg, der har 23 lokale investorer og virksomhedsejere. De har foreløbig skudt hver 1 mio. kr. ind i selskabet, der ventes at skulle købe 10-12 virksomheder de næste år. Et andet initiativ er investorsamarbejdet Zefyr Invest i Esbjerg, hvor investorerne er bl.a. John Hoffmand, der i sin tid stiftede Petfood-virksomheden Arovit, som han solgte til amerikanske investorer for over 500 mio. kr. Zefyr har foreløbig købt tre mindre virksomheder.

Andre eksempler på nye investeringsaktører er ægteparret Marie Louise og Lars Bjerg, der i 2018 solgte Frederiksunds-virksomheden Mountain Top for 800 mio. kr. til kapitalfonden Axcel. De interesserer sig nu for virksomhedsopkøb og har senest købt sig ind i healthcare-firmaet Radiobotics, der udvikler algoritmer til analyse af røntgenbilleder. Det har de gjort sammen med familien Zibrandtsen, der tjente 1,3 mia. kr. på salget af Global Connect til EQT. Zibrandtsen-familien har oprettet investeringsselskabet Zibra A/S, der nu går efter mindre, lovende virksomheder.

ANDRE AKTØRER
De følger i halen på andre aktører baseret på familieformuer efter virksomhedssalg, som eksempelvis Kirk Kapital, der ejes af Kirk Johansen-grenen af Lego-stifteren Ole Kirk Kristiansen. Selskabet har i de senere år ekspanderet med professionelle M&A-folk og senest overtaget forvaltningen af formuen hos Nissen-familie, der i 2017 solgte Nissens Kølerfabrik i Horsens til Axcel for 1,5 mia. kr.

Ligeledes er der på kapitalfondssiden kommet mindre selskaber til, hvor velhavende virksomhedsejere investerer sammen. Det gælder f.eks. Vækstpartnerkapital, der bl.a. har den fynske robot-milliardær Enrico Krog Iversen i sin investorkreds. Ifølge partner i Vækstpartnerkapital Jon Risvig er investorerne i selskabet i betydelig udstrækning virksomhedsejere.

Et lignende investeringsfælleskab eksisterer hos Excutive Kapital, hvor en række velhavende forretningsfolk, bl.a. den tidligere Vests-direktør Torben Bjerre Madsen, er gået sammen om at investere i foreløbig en snes SMV-virksomheder. De større banker er i de senere år blevet mødt med stigende ønsker fra velhavere om at organisere investeringsfællesskaber, hvor investeringer geares med kapital fra bankerne. Men det har vist sig svært.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank