Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Female Invest hentede 7 mio. i crowd funding på 4 minutter – lige før nyt regnskab med blodrøde tal

Morten W. Langer

tirsdag 06. august 2024 kl. 14:53

Female Invest vil crowdfunde, men det er uklart, hvad de sælger

 

De tre danske stiftere bag Female Invest har opbygget en kæmpestor millionforretning på historien om, at de vil lære kvinder at investere og blive økonomisk uafhængige. Men når det drejer sig om deres egen forretning lever de ikke op til den åbenhed om deres forretning, som – ifølge gængse lærebøger – ellers er afgørende for, at man som investor kan vurdere investeringen

Den 18. juni 2024 gennemførte Female Invest en af de mest succesfulde danske crowd funding-runder nogensinde herhjemme. På kun fire minutter kom der ni mio. kr. i kassen. Ifølge crowdfundig platformen Seeders købte 1795 investorer for i alt 906.283 engelske pund (GPD), og det var 3,5 gange mere end målsætningen.

Ifølge oplysninger på platformen er værdiansættelsen på hele selskabet 31,1 mio. GPD pre money, altså ca. 300 mio. kr. før kapitalrejsningen. De knap 2000 medlemmer købte nye aktier, svarende til en ejerandel på 2,76 procent af den samlede nye aktiekapital.

Professionelle investorer kom i samme runde med yderligere nye penge for et beløb på 66 mio. kr. Samlet set har selskabet Female Invest altså en værdi i dag på knap 400 mio. kr.

Spørgsmålet er dog, om medlemmerne, der gerne vil lære om investeringer, har købt aktier i Female Invest på et uoplyst grundlag. Altså om de har fået tilstrækkelige oplysninger om den aktuelle forretning til at kunne vurdere investeringen. Altså sådan som finansielle aktieinvestorer efter lærebogen generelt bør vurdere aktier før et eventuelt køb.

Fordi mindre end to uger efter den succesfulde crowdfunding, blev regnskabet for det operative selskab Female Invest aps nemlig offentliggjort på CVR med endnu et kæmpeunderskud.

Meget tyder på, at investorerne ikke har haft denne vigtige information. Regnskabet var ikke lagt op på Seeders platform, før crowdfunding runden. Og stifter og storaktionær i Female Invest, Anna-Sophie Hartvigsen, har ikke svaret på gentagne spørgsmål, fremsendt på mail, om de manglende regnskabsoplysninger fra Økonomisk Ugebrev.

Timingen i den gennemførte crowdfunding kan undre, da nogle af investorernes måske havde fundet de aktuelle regnskabsoplysninger nyttige. Faktum er dog, at stifterne og ejerne bag Female Invest ikke har overtrådt nogle regler, da crowdfunding er et ureguleret marked, uden konkrete oplysningskrav, og hvor selskabets ejere sammen med platformen kan afgøre, hvor meget, der skal oplyses til nye investorer.

Årsregnskabet for 2023, der er godkendt af selskabets bestyrelse 11 dage efter kapitalrejsningen, viser, at driftsunderskuddet sidste år løb op i 23,4 mio. kr. mod 23,9 mio. kr. året før. Personaleomkostningerne er øget til 15 mio. kr. mod 12 mio. kr. året før. Og antallet af ansatte er øget til 16 mod 13 året før. Anna-Sophie Hartvigsen oplyser til Økonomisk Ugebrev, at thurn, altså frafaldet af medlemmer, er meget lav, ca. 3-5 procent årligt.

Bruttoresultatet blev sidste år forbedret til otte mio. kr. mod 11,5 mio. kr. året før. Omsætningen oplyses ikke, men ud fra et forsigtigt skøn kan det estimeres at de ca. 70.000 medlemmer lægger årligt 35-40 mio. kr.

Skønsmæssigt anvendes altså 30-40 mio. kr. årligt på at holde markedsføringsmaskinen i gang på de sociale medier for at tiltrække nye medlemmer, og som er afgørende for, at det høje væksttempo opretholdes.

Det danske operative selskab Female Invest aps har over de seneste år opbygget en negativ egenkapital på 58 mio. kr., svarende til de seneste års akkumulerede underskud. Det danske selskab ejes af det amerikanske holdingselskab Female Invest Inc. som har fået tilført al den nye kapital.

Der findes ikke offentlige regnskabsoplysninger om det amerikanske holdingselskab, som har 48 mio. kr. til gode hos det danske datterselskab, der også har lånt ti mio. kr. hos blandt andet EIFO, den statslige vækstfond.

Ejerskabet bag det amerikanske Female Invest inc. Er ikke oplyst. Den seneste kapitalrejsning er anført af to venturefond, Educapital (link- https://www.educapitalvc.com/impact ) og Rubio Impact ventures. Anna-Sophie Hartvigsen ønsker ikke at oplyse, hvor stor en ejerandel, de tre stiftere sidder tilbage med, efter de store kapitaltilførsler.

Men hun oplyser, at de tre stiftere hver har en stol i bestyrelsen for det amerikanske holdingselskab, og at de to fonde har hver et sæde. Altså har de tre danske stiftere fortsat flertal i bestyrelsen – og dermed fortsat den formelle kontrol med selskabet. To andre eksterne er med i bestyrelsen, men har ikke stemmeret.

”Men vi har flertallet i bestyrelsen, så det er forsat os, der sætter tonen og retningen i bestyrelsen.”

Anna-Sophie Hartvigsen siger, at de selv synes, at de har skrevet iværksætterhistorie med den gennemførte crowdfunding. ”Vi har sat flere verdensrekorder, og slået både Revolut og Freetrade, som også har hentet penge via crowdfunding. Det handler meget om, hvorvidt man kan aktivere sine medlemmer.”

Anna-Sophie Hartvigsen oplyser om den gennemførte crowdfunding, at der også er kommet penge ind fra mænd, og ca. 40 procent af pengene er kommet fra danske investorer. Andre 40 procent kommer fra engelske investorer.

Omkring informationskvaliteten op til den gennemførte crowdfunding siger hun, at investorerne klart har fået oplyst, hvad de ville få at vide om selskabet og fremtidsplanerne, og hvad de ikke ville få oplyst.

”Der har været virksomhedsfølsom information, blandt andet konkurrencefølsomme informationer, som vi ikke har givet.”

Om fremtidsplanerne siger hun, at de drømmer om en egentlig børsnotering ”på sigt.”  ”Vi er en kommerciel forretning, der skal tjene, for at kunne fortsætte vores vækst, og med at udbrede vores budskab om at hjælpe kvinder til økonomisk uafhængighed.”

Hun oplyser, at England er for tiden det hurtigst voksende marked, og at Female Invest forbereder en større markedsentré på det amerikanske marked næste år. ”Vi vil rigtig gerne være meget større, så vi ekspanderer både geografisk og med vores produktpalette.”

Da Female Invest er delvist ejet af venture fonde vil det normalt ligge i kortene, at der kommer en senere exit, enten frasalg til en industriel køber eller en børsnotering. Også den danske finansmand, Jeppe Christiansen, er større investor.

Økonomisk Ugebrev har efter den første snak med Hartvigsen, efter aftale, fremsendt uddybende skriftlige spørgsmål, som vi dog ikke har fået svar på.  Her er ØU’s spørgsmål.

”Som aftalt hermed nogle af de informationer, som jeg er interesseret i.

  • værdiansættelse som de nye investorer har tegnet aktier til, er det samme kurs til private og professionelle 
  • værdiansættelse på forrige runde, hvornår
  • fordeling af ejerandele i det amerikanske moderselskab – jeres ejerandele, eksterne ejere, 
  • blev regnskabstal for 2023 for dansk datter fremlagt for private investorer FØR tegning i crowdfunding runden (kan se regnskabet blev offentliggjort den 30. juni 2024)
  • i givet fald – hvilke regnskabstal blev fremlagt 
  • hvornår forventer I cash plus på driften
  • hvornår forventer i IPO eller anden exit (hvad venturefonde jo altid vil stile imod) 
  • kopi af det informationsmateriale, som de private investorer har tegnet aktier på grundlag af.”
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank