Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Top 30 Revisionsfirmaer: Revisionsfirmaer sender ikke effektiviseringsgevinster videre til kunderne

Morten W. Langer

torsdag 18. januar 2024 kl. 6:25

FI – Tema: Top 30 Revisionsfirmaer – Revisionsfirmaer sender ikke gevinster videre til kunder

I de seneste fem år har forventningen i erhvervslivet været, at revisions­honorarerne ville falde på grund af mere effektive digi­tale processer. Men det er ikke sket. Eventuelle bespa­relser er mere end modsvaret af ekstraomkostninger til processer, som revisionskunderne betaler dyrt for. Det gælder bl.a. indførelsen af yderligere revision ved implementering af den såkaldte ISA 315-standard.

Selvom store dele af servicein­dustrien og den finansielle sek­tor i disse år kan høste store effektiviseringsfordele ved at indføre digitale, automatiserede processer, så mærker kunderne ikke meget til disse oplagte gevinster. Myndig­hederne har indført nye krav omkring hvidvask og en masse andre kontroller, og det tager servicevirksomhe­der, herunder revisorer, sig rigtig godt betalt for.

Nyeste skud på stammen er en nærmest automatisk forhøjelse af revisorernes revisionshonorarer i kølvandet på en ny revisionsstandard. Det drejer sig om den såkald­te ISA 315, der er lovpligtig fra 2022. Økonomisk Ugebrev er blevet gjort opmærksom på eksempler, hvor denne yderligere revision har kostet over 20 pct. oveni det al­mindelige revisionshonorar.

Den ajourførte version af ISA 315 fokuserer i højere grad på, hvad revisor skal gøre i forbindelse med risiko­vurderingen, og standarden uddyber, hvordan revisor skal udøve professionel skepsis i tilknytning til at forstå virksomheden og risikoen som helhed.

Den nye ekstraregning, som i de fleste tilfælde er ble­vet sneget ind i det almindelige revisionshonorar, kan være en medvirkende forklaring på, at revisionsbranchen over en bred kam har øget indtægterne. Sidste år blev bruttoindtægterne løftet til 12,6 mia. kr., mod 11,3 mia. kr. året før, svarende til 12 pct. Det er dobbelt så meget som væksten året tidligere.

Revisionsfirmaer 01

Bemærkelsesværdigt har de seks største revisionsfir­maer næsten samme fremgang, omkring 10-12 pct. Hos særligt Deloitte og EY steg driftsoverskuddet markant mere end bruttoomsætningen. Særligt EY øgede antallet af ansatte, fra 1643 til 1902, eller med 16 pct. Antal ansat­te hos PwC steg kun 7 pct., men stigningen var 12 pct. hos Deloitte, der nu igen lægger klar afstand til PwC på det samlede antal medarbejdere.

KPMG har atter i år været en af hurtigløberne. CEO Morten Mønster har tidligere indtaget en forside på ØU Finans sammen med et citat om, at ”We are the speed­boat”. Og det holder indtil videre stik. Det næste regnskab er lige på trapperne. Men i den foregående regnskabs­periode leverede KPMG en vækst i bruttoresultatet på 27 pct. Det blev kun overgået af et at de mindre revisions­firmaer på Top 30-oversigten, nemlig revisionsfirmaet Baagøe Schou, der øgede bruttoresultatet med 43 pct., til 26 mio. kr.

Revisionsfirmaer 02

Revisionsfirmaer 03

Blandt de mellemstore og mindre revisionsfirmaer var der over en bred kam stilstand med nogle få procents frem­gang i bruttoresultatet. Særligt udskilte Martinsen, Redmark, Baker Tilly, Accountor og Aalbjerg sig med solide vækstrater.

KPMG hentede langt den største del af sin vækst fra råd­givningsopgaver, der nu udgør knap 80 pct. af den samlede koncernomsætning. Hvis man indregner omsætningen fra søsterselskabet KPMG Acor Tax på 474 mio. kr., udgør revi­sion kun 15 pct. af koncernomsætningen. Selve revisionsfir­maet hentede i seneste regnskabsår knap 600 mio. kr. af den samlede omsætning på rådgivning for ikke-revisionskunder, så KPMG får mere og mere karakter af et rådgivningshus.

Med kun 200 mio. kr. i samlede revisionshonorarer, mod 175 mio. kr. året før, bevæger revisionsomsætnin­gen sig meget langsomt fremad. KPMG har ikke formået at bevare de helt store revisionskunder, som tidligere kom fra det internationale netværk. Ifølge gennemsigtig­hedsrapporten for 2022 er det blandt de store selskaber nu kun Topdanmark og Codan, som bruger KPMG til re­vision, og sidstnævnte hænger sikkert også i en tynd tråd efter Alm. Brands opkøb. De seneste år har KPMG mistet NNIT til PwC og Royal Unibrew til Deloitte.

Ifølge tal fra Bisbase er KPMG også et af de revisions­firmaer, som har sværest ved at faldholde sine revisions­kunder. Frafaldet svarer til næsten 20 pct. af kundebasen, og nye kunder modsvarer kun lige netop frafaldet af kun­der. Den beregnede fastholdelsesrate er kun 83 pct., hvor Partner Revision topper med 92 pct., efterfulgt af Beier­holm og RSM med 90 pct.

Tallene viser også, at Beierholm og BDO fortsat tager markedsandele på det totale revisionsmarked, hvor Beier­holm det seneste år netto har fået 2422 ekstra revisions­kunder, og BDO har kapret ekstra 1527 kunder. Deloitte og KMPG har næsten lige så mange revisionskunder, men deres tilgang er markant mindre. Relativt størst fremgang har Martinsen, Grant Thornton og Redmark, som næsten har fordoblet antallet af revisionskunder.

Fremgangen hos Grant Thornton understøttes af, at antal­let af revisorer er øget til 89, mod 51 året før. I juni 2023 blev det meddelt, at revisionsfirmaet overtager det jyske revisi­onshus Kvist & Jensen og firmaet National Revision. Hos Red­mark er der 60 revisorer, mod 39 året før, efter at firmaet har overtaget Dansk Revisions afdelinger i Randers, Hadsund og Hadsten. Til gengæld er antallet af ansatte revisorer faldet lidt hos PwC, Partner revision, Inforevision, KPMG og Aaen & Co.

Morten W. Langer

Læs også de øvrige artikler om ugens tema: Top 30 Revisionsfirmaer:

Garantifond klager: Holder revisorer hånden under kolleger?

Stole-legen blandt Big4-fortsætter: EY vinder

Revisionsfirmaer 04

Revisionsfirmaer 05

Revisionsfirmaer 06

Revisionsfirmaer 07

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank