Finans

Her er forklaringen på provinsbankernes opjusteringsbølge

Morten W. Langer

onsdag 28. oktober 2020 kl. 6:00

I tiden op til den aktuelle regnskabssæson har der været en stribe børsmeddelelser om opjusteringer af årsforventningen. Efter de første konkrete regnskaber, fra Skjern Bank og Nordea, begynder der så småt at tegne sig et billede af, hvorfor bankerne – eller i hvert fald nogle af dem – klarer sig bedre end forventet. Under alle omstændigheder har Økonomisk Ugebrevs tidligere analyse om kommende nedjusteringer vist sig ikke at holde stik.

Skjern Bank kom i denne uge med et regnskab for tredje kvartal, som levede op til den seneste opjustering fra banken. Heri hed det, at ”de væsentligste årsager til opjusteringen er: • Høj aktivitet på alle områder, herunder på formidlingen af realkreditlån • Fortsat stærk tilgang af nye kunder i alle bankens afdelinger • Tilfredsstillende kursreguleringer i 3. kvartal. • Faldende nedskrivningsbehov i 3. kvartal.”

Faktum er, at opjusteringen også et stykke hen ad vejen skyldes forsigtige forventninger til resten af året. I dag er det velkendt, at bankernes nedskrivninger bliver markant lavere end tidligere forventet, bl.a. på grund af en næsten fuld genåbning af samfundet. Det har selvfølgelig udløst lavere tabshensættelser i årets tredje kvartal. Hvis der korrigeres for dette, kom banken ud med samme resultat i tredje kvartal som i andet kvartal.

HØJ AKTIVITET
Bag denne udvikling skal det retfærdigvis nævnes, at kursreguleringerne i tredje kvartal var 5 mio. kr. lavere end i det foregående kvartal. Og nettorente- og gebyrindtægter var 1,6 mio. kr. højere end kvartalet før, efter lidt højere nettorenteindtægter og lidt højere gebyrindtægter, men det var altså ikke det, der for alvor rykkede. Ledelsen forklarer væksten med ”stigninger i lånesagsgebyrer, kurtage på værdipapirhandel og øvrige gebyrer, som følge af generelt høj aktivitet hos bestående kunder.”

Udlånet steg en smule i kvartalet. Og mest interessant er det, at indlånet faldt meget markant – fra 6,55 mia. kr. til 6,27 mia. kr., altså med næsten 5 pct., efter en flerårig periode med stigende indlån. Udviklingen ligger helt i tråd med resultaterne i Økonomiske Ugebrevs kundesurvey for nogle måneder siden, der med al tydelighed viste, at de private bankkunder ikke vil finde sig i at betale minusrenter på deres indlån.

Alternativet er, at de hiver deres indlån ud og sætter pengene i aktier og investeringsbeviser i stedet for. For bankerne er dette skifte en fremragende forretning. På indlånet er indtjeningen i bedste fald 0,15 pct., svarende til forskellen på minus 0,75 pct. på bankindlånet og det, banken skal betale i Nationalbanken, for at placere pengene, nemlig 0,6 pct. Får banken pengene overdraget i formueforvaltning eller som placering i investeringsbeviser, er bankens indtjening i højere grad 1-2 pct. Altså en verden til forskel.

Dette skifte kan de kommende år blive en kæmpestor generator af ekstra indtægter for de banker, som formår at udnytte mulighederne. I sidste ende handler det om ekstra milliarder i indtjening.

Skjern Banks ledelse skriver også, at ”for helåret forventes udlånet at være svagt faldende, til trods for den meget tilfredsstillende kundetilgang i alle bankens afdelinger.” Billedet understøttes af Nationalbankens udlånsstatistik.

Når der har været mere end en håndfuld opjusteringer fra provinsbankerne den seneste måned, skyldes det altså også stigende indtægter fra realkreditlån.

KAPRER NYE KUNDER
Men meget tyder også på, at mange provinsbanker har været gode til at tiltrække kunder fra storbankerne, der har været præget af lavere kreditvillighed end i mange provinsbanker. Og så er der fortsat uden tvivl negative brandingeffekter af storbankernes mange problemsager med gældsinddrivelse, hvidvask og stor afstand til den enkelte kunde, ikke mindst i forlængelse af store omkostningsbesparelser.

Selvom Nordea kun aflægger koncernregnskab, og altså ikke et særskilt regnskab for den danske forretning, gives nogle få oplysninger om de danske divisioner. Overordnet er billedet for Nordea i Danmark betydeligt ringere end i Sverige, Norge og Finland.

Af bankens Factbook for tredje kvartal, som kom med regnskabet fredag, fremgår det, at der var tilbagegang på flere områder: Inden for ”Business banking” faldt både nettorenteindtægter og gebyrer i Danmark, men der var solid fremgang i Sverige og Norge, og udlånet i Danmark dykkede 5 mia. kr. I ”Private Banking” faldt indtægterne næste 10 pct., mens de steg markant i de andre tre nordiske lande. Og billedet var stort set det samme inden for divisionen ”Large Corporations & Institutions”.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]