Siden juni 2015 er JPY styrket med omkring 14 procent i forhold til EUR. Det er givetvis ikke med hverken den japanske centralbank eller den japanske regerings gode vilje.

”Den seneste styrkelse kom som en skuffende reaktion i markedet på, at den japanske centralbank BOJ ikke kom med nye tiltag i form af lavere renter eller yderligere obligationsopkøb,” siger cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank. Styrkelsen betyder, at JPY i øjeblikket ligger omkring 6,06 JPY/DKK, og det er det stærkeste niveau i tre år. ”Der er givetvis også nogen effekt af, at investorer benytter JPY som en flugtvaluta, og her spiller usikkerheden op til den britiske afstemning ind. Men herudover er det, vi ser, jo en krig mellem mange lande, der alle sammen gerne vil have svækket deres valuta for at opnå en fordel,” siger Jacob Graven. Han vurderer at BOJ på et af de kommende rentemøder vil komme med nye tiltag. ”Hvis de gør det, og den britiske afstemning ender med, at de forbliver i EU, så kan der meget vel komme et lettelsens suk og en svækkelse af JPY til måske niveauet 5,50 JPY/DKK,” siger Jacob Graven.

Han mener, at sandsynligheden for, at der kommer nye initiativer fra den japanske centralbank, er ganske stor. ”Deres rente er -0,1 procent, og de kan se, at ECB kører med endnu lavere rente, så der er plads til at sænke den yderligere, selvom de er urolige for bivirkningerne for banksektoren,” siger Jacob Graven. Derimod forventer han ikke, at BOJ får hjælp fra Fed på juni-rentemødet. ”Fed vil givetvis ikke hæve renten bare en uge før den britiske afstemning,” siger han.

EUR/USD holder sig fortsat i gammelt interval
EUR/USD-forholdet er igen skiftet en smule i favør af euro, men det er ikke tilstrækkeligt til at ændre forventningerne om et fortsat fald i EUR/USD.

Læs hele udgivelsen her