Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Markant kronestyrkelse er stoppet op

Josephine Daniel

søndag 10. april 2016 kl. 16:18

Nationalbanken tillod i løbet af marts, at den danske krone blev styrket fra lidt over 7,46 EUR/DKK til omkring 7,45 EUR/DKK, uden at blande sig via interventioner. Det viste valutatallene for marts måned. Men straks fra må-nedsskiftet er kronen styrket yderligere, lige så meget som gennem hele marts måned, og derfor er det bestemt ikke usandsynligt, at Nationalbanken i øjeblikket er i gang med at sælge kroner mod fremmed valuta, for at stoppe denne ret markante styrkelse.

I hvert fald er der tegn i markedet på, at det nye niveau omkring 7,44 EUR/DKK nogenlunde holder. Der er bred enighed om, at Nationalbanken vil tøve med at ændre renten på indskudsbeviser nedad til -0,75 procent, og at den i første omgang i stedet for vil intervenere for at stoppe styrkelsen af kronen. Forventningerne i markedet er, at først efter et interventionsomfang på omkring 20 mia. kr. kan man forvente, at renten bliver sænket med 10 basispoint. Sker det, er vi igen på et historisk lavpunkt med en rente på -0,75 procent.

Hovedparten af markedsdeltagerne betragter dette niveau som et absolut lavpunkt, der ikke vil blive overgået af endnu lavere rente. Det hænger bl.a. sammen med, at der heller ikke i andre lande er erfaring med renter under dette niveau. Schweiz har f.eks. en rente på -0,75 procent og har haft det siden deres centralbank slap styringen af CHF for mere end et år siden.

Cheføkonom Klaus Kaiser fra Seges peger dog på, at der ikke er nogen naturlov, der siger, at renten ikke kan blive endnu lavere. ”Hidtil har det været et tilstrækkeligt lavt niveau, men hvis det viser sig, at der kommer en stor indstrømning af valuta selv efter en forventet rentenedsættelse til -0,75 procent, kan jeg godt forestille mig, at renten kan sænkes yderligere. Men der skal givetvis mere til at udløse en rentenedsættelse til under -0,75 procent,” vurderer Klaus Kaiser. Ud over de pengepolitiske effekter af en rentenedsættelse har det også direkte effekt for mange låntagere, nemlig ved alle lån, der har netop indskudsbevisrenten som referencerente. Der er ikke forventninger om, at Nationalbanken ved en kommende renteændring vil pille ved udlånsrenten, der har været på 0,05 procent siden januar 2015, eller på foliorente og diskonto, der har ligget på præcis nul i snart fire år.

Læs hele udgivelsen her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank