Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Medieanmeldelse: Et aktiemarkedet uden nej-hatte vil gøre ondt på små investorer

Sten Thorup Kristensen

mandag 01. februar 2021 kl. 14:00

Ugen har været fantastisk for journalister af den gamle skole. De har lært, at de bedste historier indeholder det element, at de små tæsker de store. Og sådan var det, da private amerikanske spekulanter i en fælles aktion fangede store hedgefonde i en short-squeeze ved at handle Gamestop-aktien op med mange hundrede pct. For en enkelt af hedgefondene, nemlig Melvin Capital, ser det ud til at blive fatalt. Spektakulært var det under alle omstændigheder, og historien er også vidt omtalt i danske medier, som ikke skal høre kritik for, at de endnu ikke er nået i dybden med perspektiverne.

Men perspektiverne står i kø. Shortere har et dårligt ry hos mange investorer. Men på den lange bane er det sundt for alle parter, at der er nogle, der lever af at holde hovedet koldt og identificere de aktier, der er handlet så højt op, at jordforbindelsen er mistet.

Uden disse kolde hoveder har sælgersiden – hvad enten det er selskaberne selv eller velvillige mæglere – for let spil. Og de er ikke altid super-seriøse.

Over for Børsen vurderer analysechef Niels Leth fra Carnegie f.eks., at Ambu gemmer en opjustering, så den i stedet kan give gevinst til kommende investorer. Hvis det er sandt, må det være ude på lovens kant. En opjustering skal falde, når den er relevant, ikke når ledelsen finder en kursstigning betimelig. Et andet eksempel er, at Elon Musk ifølge The Independant har heppet på flokken af privatinvestorer, der har handlet Gamestop-aktien op. På den måde skaber han også en usaglig positiv stemning om sin egen Tesla-aktie.

Det er altså kun på meget kort sigt, at de små investorer har interesse i at skræmme shortere væk fra markedet. På længere sigt er det tværtimod dem, der har mest interesse i, at der er rovdyr på savannen. Dette i en grad, så man kan fundere over, om der mon ikke kommer et lovindgreb mod aktioner som den med Gamestop-aktien.

Man kan endda argumentere for, at det skyldes et hul i loven, når det ikke allerede er ulovligt. Reelt er det jo kursmanipulation, når en flok investorer på et socialt medie frejdigt aftaler at handle en aktie op i et niveau, som de selv godt ved er på månen i forhold til selskabets indtjening og fremtidsudsigter.

Vaccinerne og den europæiske kultur
Også en anden af ugens store historier er foreløbigt uden afklarede perspektiver, og igen er det ikke kritik, da det endnu er svært at hitte rede i, hvad der er op og ned i sagen. Det handler om vaccinerne, som er forsinket, mens EU og producenter skændes om, hvis skyld det er, og hvad de har aftalt.

Det synes dog klart, at producenterne har været så optaget af at udvikle vaccinerne på rekordtid, at de har undervurderet udfordringen med at producere dem. Og at ondt bliver værre, fordi EU også har undervurderet opgaven og været sent ude med bestillinger.

Man kan pege fingre til højre og venstre, men i dette tilfælde gælder dét med, at når man peger med en finger, peger tre andre tilbage mod en selv. Som vi tidligere har hæftet os ved på denne plads, var det under sidste års mange pressemøder med stats- og sundhedsministrene påfaldende, at der næsten aldrig blev spurgt til vaccinerne.

Selv om alle vidste, at de var på vej, var det tilsyneladende umuligt at forestille sig, hvad konsekvensen ville blive, når de kom. Måske er det et spørgsmål om, at vi på det europæiske kontinent lever i en gammel og konservativ kultur, hvor det er svært at forstå og acceptere store forandringer. Denne træghed påvirker både EU’s institutioner, regeringer og medierne. I Israel, USA og Storbritannien er der mere fremdrift. 

Corydons feministiske forsømmelser
Børsen lever som regel et forholdsvis stille liv, uden for den mest hidsige debat. Men avisen fik anledning til at opleve den, da en glad overskrift i print-udgaven fortalte om ”masser af dynamik og udskiftning på bestyrelsestoppen i 2021” – hvorunder der så var billeder af 20 mænd og nul kvinder. Chefredaktør Bjarne Corydon fandt først kritikken uretfærdig, skriver han i en kommentar, men kom ved nærmere eftertanke frem til det modsatte synspunkt, og han lover bod og bedring.

Dette inkluderer dog ikke, forstår man, en diskussion af, hvorfor så få kvinder vælger en bestyrelseskarriere. I stedet vil man forsat skrive udokumenterede historier om, at de bliver holdt ude. Imens vil mænd blive ved med at besætte formandsposterne, de vil være dynamiske i det for tiden meget succesrige danske erhvervsliv, og sociale medier vil fremdeles eksplodere i raseri med jævne mellemrum. Med andre ord: Verden kan forsætte sin vante gang.

Sten Thorup Kristensen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank