Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Sådan er bankledelsernes resultatforventning til 2021

Morten W. Langer

fredag 12. marts 2021 kl. 7:00

Økonomisk Ugebrev har analyseret de seneste ti årsregnskaber for de børsnoterede banker med henblik på at tegne et billede af ledelsernes forventning til 2021. Det overordnede billede er, at basisindtjeningen bliver ringere end sidste år, især på grund af lavere låneomlægningsaktivitet, og aktiviteten i samfundet ses først komme op i gear i andet halvår.

Alle bankledelserne i de undersøgte regnskaber er enige om én ting: 2021 kommer til at stå i coronaens tegn, hvor især aktiviteten i første halvdel af året vil være underdrejet, mens udsigterne for andet halvår er betydeligt bedre. Bankledelserne er også enige om, at der ikke kommer nævneværdige udlånstab i kølvandet på nedlukningerne i SMV-underskoven, og holdningen er, at der allerede i sidste års første kvartal blev hensat tilstrækkeligt til at håndtere fremtidige tab.

Mens især Vestjysk Bank og Sydbank ser stor fremgang i resultatet, er hovedparten af de øvrige bankledelser forbeholdne i deres udmelding for overskudsforventningen i 2021. Sydbank bliver begunstiget af overtagelsen af Alm. Brand Bank, og Vestjysk Bank forventes efter overtagelsen af Den Jyske Sparekasse at stå overfor et kanonår med et overskud på over en halv mia. kr. (justeret for engangsposter ved fusionen).

Lavere resultater
Basisresultatet ventes at ende lidt lavere end i 2020, dels på grund af lav udlånsaktivitet (med undtagelse af de banker, som for alvor træder på udlånsvækst-pedalen), og gebyrer og provisioner ses ikke begunstiget af en omlægningsbølge som i 2020. For værdipapirhandel forventes uændret aktivitetsniveau.

Endelig ses positivt på udviklingen i udlånsmarginalen, som forventes at ligge fladt eller stige en smule. Ingen banker har nået at få en vurdering af de seneste rentestigninger på obligationer med i deres årsforventning. Umiddelbart kan det udløse store kurstab hos banker med store obligationsbeholdninger, men på den lidt længere bane er højere obligationsrenter et plus. De har været med til at understøtte danske og europæiske bankaktier, som også ses begunstiget af bedre økonomiske konjunkturer i kølvandet fra udrulningen af vaccinerne.   

Sydbank skriver: ”Der forventes en vækst i dansk økonomi i helåret 2021 til trods for forventningen om et 1. halvår med negativ vækst præget af COVID-19.” Møns Bank skriver: ”Udviklingen i 2021 forventes fortsat at være påvirket af Covid-19, hvor udrulning af vaccinationsprogram og hastigheden, hvormed samfundet igen kan åbnes, er af stor betydning. Den samfundsøkonomiske udvikling forventes derfor kun at bidrage med en begrænset vækst i økonomien i 2021, hvilket giver udfordringer for den finansielle sektor.”

Fynske Bank skriver: ”Forventningerne til koncernens resultat for 2021 hviler bl.a. på en forudsætning om en fortsat låneefterspørgsel, tilgang af nye kunder samt et højere niveau for bankens øvrige aktivitetsafhængige indtjeningsområder i forhold til 2020. Der forventes fortsat intens konkurrence og produktinnovation i den finansielle sektor. Påvirkningen heraf forventes dog at være aftagende i styrke, og der forventes dermed et yderligere, om end begrænset, pres på rentemarginalen.”

Håb for andet halvår
Djursland Bank skriver: ”Det er dermed usikkert, hvornår samfundsøkonomien vil være tilbage på et mere forudsigeligt niveau. Banken forventer dog, at den positive økonomiske udvikling, vi har oplevet i 2. halvår af 2020 vil gentage sig, når samfundet i løbet af 2021 igen vender tilbage til mere normale tilstande.”

Banken forventer i høj grad at skulle vokse ved at tage markedsandele: ”Trods de positive økonomiske vækstforventninger, der følger efter corona-pandemien, forventer banken fortsat, at en væsentlig del af bankens vækst i forretningsomfang skal hentes via større markedsandele. Banken forventer også, at den høje tilgang af nye kunder, som banken har oplevet i perioden 2016 til 2020, vil fortsætte i 2021. ”

Grønlandsbanken skriver: ”I GrønlandsBANKEN forventer vi en positiv udvikling i den traditionelle bankforretning i 2021. Banken vil naturligvis være udfordret af det fortsat lave renteniveau og stigende compliance-omkostninger.”

Resultatforventninger: Sydbank forventer et efter-skat-resultat på 850-1150 mio. kr. og engangsposter på 150-175 mio. kr., bl.a. til integrationen af Alm. Brand bank. Resultatet var sidste år 800 mio. kr. Der ses altså markant fremgang på bundlinjen.

Ledelsen for Møns Bank ser et 2021-resultat på 20-30 mio. kr. før skat, sammenlignet med plus 35 mio. kr. i 2020. Fynske Bank forventer et resultat før skat på 30-40 mio. kr. i år, mod 42 mio. kr. sidste år. Der forventes lavere nedskrivninger, men større omkostninger til digitalisering. Lollands Bank forventer et resultat i år på 50-55 mio. kr. før skat, mod 77 mio. kr. sidste år efter positive kursreguleringer på 20 mio. kr.   

Djursland Bank forventer et overskud før skat på 65 til 85 mio. kr. i år. Det skal sammenholdes med et resultat sidste år på 61 mio. kr. efter ekstraordinært store hensættelser på 44 mio. kr.

Positive kursreguleringer
Totalbanken skriver: ”Med baggrund i udsigterne for 2021 forventes øgede, men fortsat lave nedskrivninger og tab. Det er forbundet med usikkerhed at budgettere kursreguleringer, da fondsbeholdningen i årets løb kan blive påvirket af en vis volatilitet, dog forventer Koncernen svagt positive kursreguleringer. For 2021 forventer Koncernen et resultat før skat i niveauet 30-40 mio.kr. mod realiseret 50,6 mio.kr. i 2020. Den lavere forventning skyldes primært, at der er budgetteret med lavere kursreguleringer og øgede, men fortsat lave nedskrivninger.”

Kreditbankens ledelse har valgt et meget bredt forventningsinterval for 2021-resultatet: ”I 2021 forventer banken at realisere et resultat før skat på 50-100 mio. kr. Spændet i forventningen til resultatet skyldes i høj grad usikkerhed i vurderingen af de økonomiske virkninger af Coronavirus-krisen.

Toppen af intervallet afspejler, at banken basalt set forventer at kunne gentage 2020 kombineret med, at banken i det i 2020 foretagne ledelsesmæssige skøn til at kunne modstå effekten af Coronavirus-krisen kan have overvurderet behovet for nedskrivninger. Bunden af intervallet afspejler, at banken i sin udmelding om 2021 også ønsker at udtrykke forsigtighed. For banken kan således også forudse et scenarie, hvor de økonomisk positive rammebetingelser for at drive pengeinstitut kan ændres og føre til et skift i niveauet for såvel indtjening som nedskrivninger.”

I 2020 var før-skat resultatet 76 mio. kr. efter 11 mio. kr. i positive kursreguleringer.

Nedskrivninger: Bankerne forventer generelt lave udlånshensættelser i år. I flere tilfælde ses tilbageførsel af de meget store hensættelser, som bankerne foretog i første kvartal sidste år. Det gælder eksempelvis Sydbank, som skriver: ”Nedskrivningerne i 2021 forventes at være på et lavt niveau. Herudover forventes koncernens tilgodehavender hos minkerhvervet stort set indfriet i deres helhed, hvilket potentielt kan medføre tilbageførsel af nedskrivninger op til 150 mio. kr.”

”Nedskrivninger på kunder forventes også i 2021 at være på et lavt niveau. Kursreguleringer og nedskrivninger følger typisk de økonomiske konjunkturer i samfundet. Det er usikkert, hvilken indflydelse COVID-19 pandemien vil få på specielt de samlede nedskrivninger, alt efter hvor hurtigt det danske samfund – afledt af vaccinationsprogrammet – kan genåbnes,” skriver Lollands Bank.

Møns Bank skriver: ”Resultatet før skat vil være forbundet med stor usikkerhed og er meget afhængig af udviklingen i nedskrivningerne på udlån og garantier. Ved bankens fastsættelse af resultatforventningerne før skat er niveauet for nedskrivninger indregnet og ligger i niveauet ca. 0,5 % af de samlede udlån og garantier. Dette niveau skal ses i sammenhæng med det ledelsesmæssige skøn, der er foretaget og afsat i regnskabet for 2020 på 15 mio. kr.”

Også usikkerhed
Djursland Bank skriver: ”Tab og nedskrivninger på udlån og garantier forventes at falde til et lavere og mere normalt niveau, da de ledelsesmæssige skøn, som er medtaget i 2020 på i alt 55 mio. kr., på nuværende tidspunkt vurderes at være tilstrækkelige til at dække de potentielle tab, som forventes at materialisere sig på individuelle kundeeksponeringer, når de offentlige støtteordninger og likviditetslempelser falder bort.”

Lollands bank skriver: ”Det er usikkert, hvilken indflydelse COVID-19 pandemien vil få på specielt de samlede nedskrivninger, alt efter hvor hurtigt det danske samfund – afledt af vaccinationsprogrammet – kan genåbnes. Ligeledes er det usikkert, hvorledes kundernes likviditetssituation på længere sigt vil være påvirket af COVID-19.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank