SEK kom i den forløbne uge ned i et nyt bundniveau og er på det svageste niveau siden tidligt i finanskrisen i forhold til DKK. SEK ligger nu tre procent lavere end Riksbankens forventninger så sent som i september.
Nordea vurderer, at der er flere årsager til det markante fald. En stribe nøgletal har skuffet, og det betyder nu, at Sverige er det land i G10, der ligger med den mest negative score i det såkaldte surprise-indeks. Vækstforventningerne er justeret ned, så konsensus i år er faldet fra 3,5 procent til nu 3,1 procent og næste år fra 2,7 procent til 2,3 procent. Nordea vurderer, at en række tillidsindikatorer er negativt påvirkede af den britiske beslutning om at forlade EU. Hertil kommer, at svensk økonomi traditionelt er
meget påvirkelig over for global aktivitet, og sammenlignet med f.eks. Tyskland reagerer Sverige traditionelt meget voldsommere. Som eksempel steg den tyske industriproduktion i august, mens der i Sverige nærmest var tale om et kollaps. Ser vi fremad, vurderer Nordea, at der nu meget vel kan komme en vending. Således er udsigten til, at den næste amerikanske præsident bliver Hillery Clinton, med til at fjerne frygt for protektionisme, og måske vende udviklingen for SEK.
EUR/USD fortsætter uden nogen klar retning
Efter et pludseligt fald ramte EUR/USD i denne uge bunden i intervallet 1,10-1,14 EUR/USD, som valutaforholdet har ligget stabilt i længe. Et fald under 1,10 EUR/USD vil gøre den langsigtede bund ved 1,05 EUR/USD til næste mål.
Ejlif Thomasen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.