Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

2016 blev et superår for dansk skadesforsikring

Morten W. Langer

onsdag 08. november 2017 kl. 10:50

De danske skadesforsikringsselskaber fik et godt år i 2016 med et samlet resultat på 10,8 mia. kr., svarende til en stigning på 47 procent i forhold til året før. Fremgangen var drevet af lavere erstatningsudgifter på grund af få storme og højere afkast af investeringerne.

I 2016 fik direkte tegnende skadesforsikringsselskaber et resultat før skat på 10,8 mia. kr. Det er en stigning på 3,4 mia. kr. i forhold til 2015, hvor resultatet var 7,4 mia. kr. Egenkapitalforrentning før skat var 20,2 pct. i 2016, mens den var 13,7 pct. i 2015. Fremgangen skyldes, at selskaberne leverede et investeringsafkast på 3,7 mia., mod 1,5 mia. kr. året før, og at erstatningsudgifter for egen regning faldt med 1,4 mia. i forhold til 2015. Fremgangen var altså i høj grad drevet af stærke finansielle resultater, understøttet af positive aktiemarkeder og en fortsat faldende obligationsrente.

Erstatningsresultaterne blevet positivt påvirket af færre stormskader end normalt. Det samlede forsikringstekniske resultat steg tilsvarende 1,4 mia. kr. Og bagved denne fremgang lå altså en lille stigning i omkostningsprocenten på 18,3 procent, mod 18,1 procent året før, og en historisk lav erstatningsprocent på 67,9 procent, mod 72,9 procent året før. En normalisering af erstatningsprocenten til et femårs gennemsnit vil løfte erstatningsprocenten tilbage på 72, og det vil samlet set koste over 2 mia. kr. i det forsikringstekniske resultat.

I 2016 var der en meget klar tendens til, at de store selskaber præsterede den stærkeste combined ratio. Selvom Alm. Brand langt fra er branchens største, lå skadesselskabet med samlede udgifter på 82 kroner for hver 100 kroner i indtægter. På de næste planer kom Topdanmark og Codan, som i 2016 tog et kvantespring frem efter en årrække uden for gruppen af de mest lønsomme skadeselskaber. På de efterfølgende pladser kommer Tryg Forsikring og GF Forsikring, der også har forbedret lønsomheden markant. Særligt Codan er dog gået frem på en bedre omkostningsprocent, og dermed højere effektivitet i forretningen, trods vigende bruttoindtægter.

Generelt har de store skadesselskaber de seneste 8 år sat markedsandele til, dels fordi de har fokuseret på deres forsikringsforretning, og dels fordi de fokuseret mere på lønsomme kunder og segmenter. Ifølge Forsikring & Pensions opgørelse er Tryg fortsat det største hjemlige skadesselskab med en markedsandel på 17,8 procent, efter et fald på 2,5 procentpoint det seneste femår. Topdanmark har ligget mere stabilt, men dykkede i 2016 til 16,8 procent.

Også Codan har sat markedsandele til, med et dyk på 2 procentpoint over en række, til nu 10,9 procent. Vækst i forretningsvolumen har der været til norskejede Gjensidige, Sygeforsikringen ”Danmark”, LB forsikring, ALKA og det tidligere PFA-ejede Mølholm med fokus på sundhedsforsikringer. Det er nu solgt videre til Gjensidige.
Selvom Codan er gået mest tilbage i forretningsvolumen af de store selskaber – nemlig med over 5 procent i bruttoindtægter – blev 2016 et vigtigt turn around år for det engelskejede forsikringsselskab. På samlede bruttoindtægter er Codan landets næststørste efter Tryg, idet begge selskaber har betydelige aktiviteter også i Sverige og Norge.

Codan formåede at skære i omkostninger til både erstatninger, erhvervelse af nye forsikringer og administration, så det forsikringstekniske resultat steg fra knap 0,6 mia. kr. i 2015 til 2,2 mia. kr. i 2016. Holder Codan den aktuelle lønsomhed, kan man med rette sige, at selskabet er tilbage i topgruppen af danske skadesselskaber, efter en længere årrække med halvsvage resultater.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank