Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Aktieanalytiker-folket har et generationsskifteproblem

Sten Thorup Kristensen

fredag 02. april 2021 kl. 7:00

Rating af Aktieanalytikere 2021: De garvede aktieanalytikere dominerer fortsat billedet, når investorerne og de børsnoterede selskaber skal udpege deres favoritter. Branchen er klar over problemet. Udskiftninger og fornyelse med unge folk ses som afgørende for, at branchen overlever på langt sigt.

Inden for sportens verden holder stjernerne sig måske på toppen i fem år. Så bliver de overhalet af yngre kræfter. Det er ærgerligt for dem, men de ved, hvordan det er, og for sporten giver det en dynamik og konstant fornyelse.

For aktieanalytikere er det anderledes. De har det mere som skakspillere, der bliver bedre, jo flere partier de har spillet, næsten uanset alder. Analytikerne taber måske noget af ungdommens ildhu hen ad vejen, og mange af dem skifter til mere rolige jobs som ir-managere eller porteføljemanagere. Men for dem, som bliver i faget, bliver et eventuelt tabt momentum opvejet, og mere til, af den erfaring, de høster over årene.

Underlig struktur
Det betyder, at det i høj grad er de samme navne, vi bringer på Økonomisk Ugebrevs topliste år efter år. Det er et problem for branchen. Hvis en stribe af de bedste analytikere en dag forlader branchen inden for få år, kan man frygte, at der kommer en periode, hvor mæglerne ikke er i stand til at levere merværdi til investorerne. Så må investorerne finde på noget andet, og måske gå til udlandet, og de vil måske aldrig komme tilbage som kunder hos de danske finanshuse.

Scenariet er ikke bare teoretisk. ”Der er noget underligt ved den struktur, at bankerne på én gang skal handle aktierne og rådgive om dem. I de senere år er der også sket det, at investorer i stigende grad selv er i stand til at håndtere analyse og informationsindsamling, fordi teknologien selv giver mulighed for det. I udlandet er mange investorer gået over til at ansætte egne teams af analytikere, og du ser måske også en begyndende tendens til det herhjemme,” siger en porteføljemanager.

Både han og en kollega pointerer, at de gerne vil tale med de unge analytikere, og de værdsætter det arbejde, mæglerne gør for at få ungt blod ind i branchen. Men når det kommer til stykket, er det alvorlige beslutninger, man skal drøfte med analytikerne, så man taler ikke med dem bare af høflighed. Det er mere sikkert at vende sig mod de analytikere, man kender i forvejen, og som over en årrække har opbygget og vist forståelse for de selskaber, de dækker.

På Økonomisk Ugebrev har vi gravet lidt i annalerne for at se, hvor trægt det mere præcist går med at forny staben af analytikere. I top ti fra 2005 genfinder man tre navne – Per Grønborg, Claus Almer og Lars Topholm – fra dette års top ti. I forhold til 2011 er der fem sammenfald i top ti-listerne dengang og nu, mens yderligere to fra top ti 2021 var lidt lavere ratet for ti år siden. Alle andre analytikere fra de to år fra fortiden, der ikke længere er med i top ti, har siden forladt branchen.

Vil gøre noget
Men retfærdigvis er der også tre nye navne i top ti i forhold til 2011. Blandt de tre nye er årets nummer et, Asbjørn Mørk, der også netop er udnævnt til global aktieanalysechef i Danske Bank. Han har det som en ambition, at han vil bruge sin nye position til at gøre noget ved sagen.

”I Danske Bank har vi et superstærkt hold, og netop derfor er det også vigtigt, at vi er med til at rekruttere og oplære nye analytikere. Det synes jeg ikke, vi har været gode nok til historisk. Men jeg håber, at jeg kommer til at ændre på det. Jeg har selv været ung og grøn for ikke så længe siden, og fordi jeg for relativt nyligt har været igennem det, mener jeg også, at jeg ved, hvad det kræver at gå hele vejen. Men jeg synes også det er fair at pointere, at de analytikere, som scorer højt på jeres liste år efter år, gør det af en grund. Tag eksempelvis min tidligere chef Lars Topholm – han har jo været top-ranket i en menneskealder snart, og det er fuldt fortjent, for han er en fremragende analytiker,” siger Asbjørn Mørk.

Han hæfter sig også ved, at der i det forløbne år nok har været fratrædelser, men meget få tilfælde hvor man har headhuntet hinandens analytikere. Økonomisk Ugebrev har, som noget usædvanligt, faktisk ikke registreret et eneste eksempel på det. Asbjørn Mørk håber, det afspejler, at mæglerne nu i højere grad satser på selv at oplære fremtidens analytikere.

”Men der er jo også sådan, at når først en analytiker stopper og bliver erstattet af en analytiker fra en konkurrent, kan der hurtigt køre en runde, hvor mange skifter på samme tid,” siger han.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank