Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bankrating 2022: Arbejdernes Landsbank vinder årets Bankrating

Morten W. Langer

mandag 25. april 2022 kl. 7:30

Arbejdernes Landsbank vinder den årlige bankrating i Økonomisk Ugebrev, efterfulgt af fusionsbanken Sparekassen Danmark, der består af Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel. Derefter følger nogle af de mest dynamiske banker i Danmark, nemlig Spar Nord og Ringkjøbing Landbobank. Ligesom i de seneste års Bankrating har de store banker svært ved at følge med. 

De seneste års tendenser til, at der sker et udskilningsløb i den danske banksektor, fortsætter. De stærkeste forretningsmodeller kombineret med dynamisk opkøbsaktivitet præger de mest fremgangsrige banker, mens tunge omkostningsstrukturer, lave udlånsmarginaler og et svagt kapitalberedskab fortsat belaster en stribe bankers udviklingsmuligheder, så de i realiteten bliver endnu svagere i forhold til frontløberne.  

Omkring Økonomisk Ugebrevs årlige Bankrating er det vigtigt at bemærke, at de fleste af de ni målepunkter, som danner den samlede rating, er dynamiske, så der altså lægges mest vægt på udviklingen fra 2020 til 2021, og ikke på de absolutte regnskabstal. Eksempelvis indgår det i målepunkterne, hvordan udlånet har udviklet sig, hvordan omkostningsprocenten har udviklet sig, og hvordan forrentningen af egenkapitalen har udviklet sig. Med andre ord er der ikke tale om en klassisk rating, som udpeger de svageste og stærkeste banker målt på lønsomhed og kapitalstyrke.  

Effekt af opkøb
At Arbejdernes Landsbank topper dette års rating hænger i høj grad sammen med overtagelsen af en kontrollerende post i den mellemstore Vestjysk Bank, der er indregnet i bankens koncernregnskab i syv af årets regnskabsmåneder.  

I selve moderbanken Arbejdernes Landsbank var resultatudviklingen mere branchenormal, dog med en pæn vækst i udlånet på ca. 6 pct. og markant stigende renteindtægter på minusrenter. 

Om udviklingen i datterbanken Vestjysk Bank oplyses, at ”Vestjysk Bank har strategisk fokus på at være Danmarks stærkeste lokalbank, der rådgiver privat- og erhvervskunder lokalt og regionalt. Vestjysk Bank ønsker at være en attraktiv samarbejdspartner i relation til både privat- og erhvervskunder. Vestjysk Bank gennemførte i 2021 succesfuldt fusionen med Den Jyske Sparekasse, og de forventede synergier udmønter sig generelt som forventet. Sammenlægning af IT-systemer var en stor opgave, som blev løst med stor tilfredshed.”

Vestjysk Bank placerede sig isoleret set også blandt de mest fremgangsrige banker med en placering som nummer 12 i dette års bankrating, ud af i alt 36 undersøgte banker.

AL Bank scorer ikke overraskende topplaceringer på næsten alle næste alle målepunkter, bl.a. vækst i nettorente og gebyrindtægter, vækst i udlån og udvikling i forretning af egenkapitalen, hvor den positive udvikling til dels skyldes bogføringstekniske forhold i forbindelse med konsolideringen af Vestjysk Bank. På to målepunkter er der dog en score tæt på bunden, nemlig dels udvikling i renteindtægter i forhold til udlån, altså en grov måling af udlånsmarginalen, og dels kernekapitalprocenten, der efter opkøbet er blevet presset. 

Men potentielt har AL Bank nu positioneret sig til at blive en af landets største og stærkeste banker, hvis ledelsen formår at udnytte de nye positioner, herunder en senere sammenlægning af de to banker.

Som nummer to i dette års bankrating kommer Sparekassen Vendsyssel, som i kraft af sparekasse-modellen er vokset markant gennem de seneste ti år via en stribe overtagelser, senest af mellemstore Jutlander Bank. Sparekassen har uden tvivl potentialet til at vokse sig endnu højere op ad ranglisten over de største danske banker de kommende år, da fusionsmodellen giver rum til de overtagne ledelser, og da der ikke er samme pres på at høste fusionssynergier som i de børsnoterede banker.

I årsregnskabet sprudler ledelsen da også af optimisme. Inden fusionen mellem Sparekassen Vendsyssel og Jutlander Bank, havde Sparekassen Vendsyssel overtaget Salling Bank med hovedkontor i Skive. Men Sparekassen Danmark har appetit på mere. I årsrapporten hedder det: ”Sparekassen Danmark deltager gerne i den forventede fremtidige konsolidering i sektoren, hvis det er til fordel for nuværende og fremtidige kunder samt medarbejdere. Vagn Hansen uddyber: ”Efter flere vellykkede fusioner og sammenlægninger har vi opbygget stor erfaring på området, og vi står både finansielt og ressourcemæssigt godt rustet til mulige, fremtidige fusioner.””

Vil også vokse organisk
Det forhindrer dog ikke ledelsen i også at tænke i organisk vækst: ”I løbet af 2021 har Sparekassen Danmark etableret to nye privatkundeafdelinger. Den 1. oktober 2021 åbnede sparekassen afdelingen ”Amager”, der er beliggende på Amagerbrogade 67, København S, og den 1. november 2021 åbnede sparekassen afdelingen ”Aalborghus”, der er beliggende på Kollegievej 2G, Aalborg. Derudover har sparekassen i december 2021 indgået aftale om leje af nye lokaler i Viborg,” oplyses det i regnskabet.

Om resultatet i 2021 oplyses i regnskabet, at regnskabstallene fra Jutlander Bank først er indregnet fra august 2021, hvorved sparekassen, i hvert fald på papiret, vil præstere endnu større fremgang næste år på indtægts- og udgiftsposter. 

Sparekassen Vendsyssel, som altså officielt har ændret navn til Sparekassen Danmark, har i regnskabet fremlagt proforma regnskabstal, så regnskabslæseren kan sammenligne udviklingen i den nye sparekasse for hele 2020 og 2021. Her oplyses det, at ”Sparekassens samlede indtægter udgør 2.416 mio. kr., hvilket er en stigning på 238 mio. kr. svarende til 10,9 % i forhold til året før. Stigningen kan bl.a. henføres til stigende forretningsomfang, herunder specielt i forhold til realkreditformidling og et rekordhøjt antal bolighandler, der har bidraget til øgede gebyr- og provisionsindtægter.”

Bag de flotte ratingtal gemmer sig nogle mørke skyer, idet sparekassen på to målepunkter scorer meget lavt. Det drejer sig om de målepunkter, der handler om dels udvikling i renteindtægter i forhold til udlån fra 2020 til 2021, altså om bankledelsen er i stand til at tjene flere penge på kunderne på rentemarginalen, og dels udvikling i omkostninger til personale og administration i pct. af netto rente- og gebyrindtægter fra 2020 til 2021: Den forenklede omkostningsprocent er en af de vigtigste parametre, som bankledelser i disse år kan regulere på for at få indtjeningen op. Spiser omkostningerne en stor andel af basisindtægterne, er det udtryk for en svag lønsomhed, og måske en problematisk forretningsmodel.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank