Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bedste turnaround-CEO’er kan også skabe vækst

Linda

søndag 02. april 2017 kl. 17:07

Cheferne for de bedst præsterende danske mid- og large cap selskaber har ofte demonstreret, at de har en slags dobbeltkompetencer: Først skal de gennemføre en turnaround og derefter skal de også lede deres virksomheder ind i en ny vækstfase. Eksempler er Vestas´ Anders Runevad, som vinder dette års rating af CEO Performance.

De bedst præsterende store danske børsnoterede selskaber er typisk kommet stormende ud af en turnaround-fase med højt kapitalafkast og betydelig vækst. Det gælder virksomheder som VestasGenmabPandoraAmbu, samt DFDS. Og det ser ud til også at blive tilfældet for Lundbeck. Disse selskaber har i topchefer som Vestas’ Anders Runevad, Genmabs Jan van de Winkel, Ambus Lars Marcher, DFDS’ Niels Smedegaard og Lundbecks Kåre Schultz i dag chefer som har bevist, at de både kan gennemføre en turnaround og derefter lede deres selskaber ind i en ny vækstfase.

Det er netop Vestas, der tager førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs årlige måling af CEO Performance i de danske børsnoterede ikke-finansielle mid cap og large cap – selskaber. Målingen er baseret på en sammenstilling af de fact sheets om hvert selskab, som Nasdaq Copenhagen offentliggør i samarbejde med Morningstar. Virksomhederne og deres CEO’er rankes af Økonomisk Ugebrev efter fire parametre:

Deres grundlæggende effektivitet måles i form af afkastet af den investerede kapital (Return on Invested Capital – ROIC), deres evne til at forbedre deres effektivitet måles gennem ændringen i ROIC i perioden 2014-2016, deres evne til at skabe vækst ved ændringen af omsætningen i perioden 2014-2016, og deres evne til at få mere ud af den egentlige drift måles ved ændringen af pengestrømme fra driftsaktiviteter i samme periode.

Top-ceo’er kan forløse potentialet

Det er klart, at en opgørelse som denne aldrig kan blive helt retfærdig. Virksomhederne er underkastet vidt forskellige omverdensvilkår. Men rankingen afslører alligevel hvilke virksomheder, der kan få mest ud af disse forskellige vilkår, og hvilke ledelser, der bedst formår at udnytte det mere eller mindre slumrende potentiale, der gemmer sig i enhver stor virksomhed. Der har været en sund lovende kerne og gode kompetencer i virksomheden. Det gælder måske i de fleste virksomheder. Det afgørende spørgsmål er som regel, hvor godt ledelsen formår at udnytte dette mere eller mindre slumrende potentiale.

Når Vestas har afløst sidste års vinder Novo Nordisk på førstepladsen, så skyldes det primært, at Vestas i 2016 ikke blot (ligesom Novo Nordisk) fortsat har kunnet forbedre sit ROIC men også, at selskabet (i modsætning til Novo Nordisk) fortsat har præsteret betydelig omsætningsvækst. Vestas´ CEO Anders Runevad har i en årrække stået i spidsen for en virksomhed, der efter en turnaround, har løftet omsætningen de seneste år med 28 procent efter en ny strategi, der skulle levere et tocifret ROIC hvert år.

Recepten har været en blanding af fortsatte effektiviseringer, satsning på produktudvikling og vækst, partnerskaber (om havvindmøller) og opkøb af nye serviceaktiviteter, og den har medført en markant værdistigning. Vestas-aktien var i slutningen af 2012 nede i niveauet 25, den blev i slutningen af 2016 trykket ned af usikkerhed om Trump-regeringens energipolitik, men nåede i den forgange uge igen op over 560.

Elite-ledelser presset af egen succes

Også Genmab er en virksomhed, der er blevet drejet rundt. På tre år, fra 2011 – 2014, blev Genmab under CEO Jan van de Winkel forvandlet fra et nærmest nødlidende selskab til et selskab med udsigt til snarligt driftsoverskud og med lovende pharma-produkter. I de seneste par år har Genmab slået kursrekorder og løftet fra en kurs lige under 24 ved udgangen af 2011 til aktuelt over 1300 og en markedsværdi på over 80 mia. kr.

Schouw har ikke været gennem et egentligt turnaround, men under den mangeårige CEO Jens Bjerg Sørensensledelse er der kommet nyt liv i konglomeratet i de seneste år. Og det er pludselig, ikke mindst takket være pænt stigende ROIC, sprunget op ad performance-listen. Over det seneste år er børskursen steget over 50 procent. Pandora har også i perioden 2010 – 2015 været gennem en turnaround efterfulgt af mere end en fordobling af aktiekursen fra begyndelsen af 2015 til midten af 2016. Men med udsendelsen af skuffende forventninger til 2017 er kursen faldet tilbage, og topchefen siden 2014 Anders Colding Friis skal overbevise om, at fremdriften kan fortsætte.

Performance-undersøgelsen viser, at trods skuffende nedjusteringer af indtjeningsmålsætningerne i 2016, så tilhører Novo Nordisk stadig den absolutte elite i dansk erhvervsliv. Selskabet, hvor Lars Fruergaard Jørgensen ved årsskiftet har afløst Lars Rebien Sørensen som topchef, er her en undtagelse fra reglen om, at toppen af listen er præget af turnaround-virksomheder med ny vækst. Og måske er Novo Nordisk også et eksempel på, at jo mere en CEO og hans kolleger i topledelsen præsterer, des højere skrues forventningerne i vejret og des lettere kan de blive skuffet. Kursen på Genmab blev så sent som fredag slået tilbage af en skuffende meddelelse om et af selskabets udviklingsprojekter. Vestas, Genmab og Pandora skal fortsætte med at levere og i alle tre selskaber har blot ansatsen til tvivl om den fortsatte fremgang inden for de seneste måneder ført til betydelige umiddelbare tilbageslag for disse elite-aktier.

Morten A. Sørensen (som har aktier i Vestas)                                              

Research: Villads Michelsen

 

Børsens nye imponerer ikke
Tre børsnoteringer på Københavns Fondsbørs, af Scandinavian Tobacco Group, af DONG Energy og af Nets, imponerer ikke umiddelbart med fine placeringer på årets CEO Performance liste. Forholdsvist beskedent ROIC og behersket vækst trækker ned. Scandinavian Tobacco og DONG Energy har dog gradvist opbygget mere troværdighed i markedet og er begge steget over 20 procent siden introduktionen, mens Nets er faldet over 25 procent.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank