For nogle år siden, mens aktiemarkedet var i knæ, var der profetier om, at en konsolidering i mæglerbranchen var nært forestående. Opkøb eller fusioner blev det aldrig til, og Økonomisk Ugebrevs årlige BørsmælgerRating for aktiemæglere viser, at der alligevel har fundet en form for konsolidering sted: I dag er Nordea og Danske Bank helt dominerende på markedet, hvor de øvrige hjemlige aktører må tage sig til takke med nichepositioner i forhold til de professionelle porteføljeforvaltere. De to storbankers forspring til midterfeltet har aldrig været større, og specielt når man ser på bedømmelserne fra porteføljemanagerne – som er de daglige kunder – er der nu et helt karakterpoint fra Nordea og Danske Bank ned til ABG Sundal Collier på tredjepladsen. Også selskabernes IR-chefer har givet bedømmelse af bankernes samlede aktiemæglerforretning, herunder af bredde, dybde og kundeservicering.

”Jeg synes, vi gennem nogen tid har set en stigende polarisering, to i toppen, en midtergruppe og så nogen nedenunder. Men der er stadig hård konkurrence. Hos mæglerne i midtergruppen findes meget dygtige analytikere på nogle poster. Men de har ikke samme bredde og gennemsnitlige kvalitet som hos os og Nordea,” siger Thomas Steen Hansen, analysechef i Danske Bank Markets. Nok så påfaldende er det, at store udenlandske huse som Deutsche Bank, Credit Suisse og Goldman Sachs står ret svagt i markedet. En række af de globale spillere har analysedækning på de store danske selskaber. Men de institutionelle investorer i Danmark kender dem stort set ikke. I bedste fald får de bedømmelser fra to eller tre af de 26 porteføljemanagere, der har givet input til børsmægler-ratingen, og det er ikke tilstrækkeligt til at give en samlet karakter.

”Det kræver ikke nogen aktiv indsats fra os at holde dem ude af markedet. Det formår de at gøre selv,” siger analysechef Jesper Jensen fra Nordea. ”Størstedelen af de danske investorer vil meget gerne have dialog med en lokal analytiker. Det giver en anden dynamik – man ved, hvad pressen skriver, man taler med ledelsen i selskaberne, og det hele foregår på samme sprog. For de fleste udenlandske analytikere vil de danske investorer også være relativt små. Derfor vil de kontakte dem mere sporadisk. Og så tror jeg danske analytikere generelt er bedre til at analysere det fundamentale i selskaberne. Mens de udenlandske analytikere ofte er bedre på et bredt sektorperspektiv,” tilføjer han.

Thomas Sten Hansen ser tre årsager til, at de udenlandske huse aldrig har fået rigtigt fodfæste blandt de hjemlige investorer. ”De har jo forsøgt, men det nordiske marked er meget konkurrencepræget. Desuden er det for de store pensionskasser i Norden ekstremt vigtigt med kontinuitet: De udenlandske brokere har det med at komme ind i de gode tider. Men lige så snart indtjeningen er under pres, stopper de igen eller nedprioriterer dækningen af nordiske aktier. Endelig skalerer de i dårlige tider også ned på serviceringen, hvor vi altid er der med fuldt produkt,” siger han. Nordea og Danske Bank ligger næsten side om side i ratingen, men Nordeas karakterer er lige en spids bedre – især fra IR-cheferne. ”Vi er meget stolte og ydmyge over at have vundet ratingen en gang til,” siger Jesper Jensen.

Læs hele udgivelsen her