Finans

Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere

Morten W. Langer

søndag 11. april 2021 kl. 9:00

Meget tyder på, at det solidariske danske realkreditsystem med ens priser for private danskere ved boliglånoptagelse nu er under hastigt opbrud. 14 pct. af respondenterne i årets realkredit-survey med 701 svar oplyser, at de kun har boliglån direkte i banken, og at de får lavere priser, end nogen af realkreditinstitutterne kan tilbyde. Ekspert vurderer, at de mest attraktive bankkunder får ekstra gode tilbud direkte i banken, som ikke er bundet af realkredittens faste og ens priser for alle.

Det højt besungne danske realkreditsystem, hvor alle private boligejere får samme priser ved optagelse af boliglån baseret på realkredit, kan stille og roligt være på vej ud med badevandet. I dag betaler velhavende boligejere det samme i bidragssatser som de mindre velhavende boligejere, når der optages almindelige realkreditlån. Men denne solidaritet med ens priser og kollektive pantsikkerheder i de enkelte obligationsserier kan ad åre blive afløst af et A- og et B-hold hold blandt boligejerne, hvor de betaler meget forskellige priser.

I dette års survey af kundetilfredshed med realkreditten har vi for første gang spurgt, om der er boligejere, som alene har deres boliglån i banken, og altså ikke i et realkreditinstitut. Det har overraskende mange svaret ja til: Ud af de 701 konkrete svar oplyser 96, eller 14 pct., at de kun har boliglån i banken. Med andre ord har bankerne i dag en betydelig markedsandel på det marked, som tidligere primært udgjorde klassiske realkreditlån.

Bedre vilkår i banken
Det mest overraskende er dog, at respondenterne med boliglån i banken oplyser, at de får mere attraktive vilkår, når der gælder bidragssatser og andre gebyrer, end hos realkreditten, der over en årrække har skruet meget på kursskæring ved låneomlægninger, kurssikringssatser og andre gebyrer.       

Hvis man betragtede kategorien ”Kun boliglån i banken” som et selvstændigt realkreditinstitut, ville dette institut vinde Økonomisk Ugebrevs 2021-rating på prisparameteren.

Fra Realråd siger rådgiver Rene Poulsen til den stigende andel af bank-baserede boliglån: ”Jeg synes, at vi herhjemme har et rigtigt godt realkreditsystem, som stadig sikrer attraktive priser for boligejerne. Men det er også klart, at det kan blive en udfordring for systemet, hvis alle de mest solide bankkunder vælger billige boliglån direkte gennem deres bank, fordi de får nogle meget attraktive tilbud.”

Rene Poulsen vurderer, at boligejerne, der vælger boliglån direkte i banken, ofte får tilbudt nogle meget attraktive vilkår, som også kan være bedre end dem, de får tilbudt i realkreditten.

”Man skal huske på, at bankerne fastsætter individuelle priser for deres privatkunder, mens realkreditinstitutterne kører med faste listepriser, som der er fuld åbenhed om. Som privatkunde kan man typisk ikke forhandle med sit realkreditinstitut, men det kan man godt med banken. ”

Bl.a. Handelsbanken er kendt for at tilbyde sine bedste kunder realkredit-lignende lån, selvom banken også er en del af Totalkredit-samarbejdet.  Også Jyske Bank er gået den vej, og det kan også være en medvirkende forklaring på den lave udlånsvækst i selve Jyske Realkredit.      

MWL

 

Sådan har vi gjort
Økonomisk Ugebrevs årlige undersøgelse af kundetilfredshed i realkreditten er baseret på et internetbaseret websurvey, hvor der er udsendt et elektronisk spørgeskema til 7000 e-mailadresser, som er tilmeldt Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsbrev, eller som er abonnenter på Økonomisk Ugebrev Formue. Med 701 besvarelser er svarprocenten 10.

Svarene er anonyme, men universet er typisk private lidt ældre investorer med en vis formue og en god indsigt i privatøkonomi. Spørgsmålene er så vidt muligt de samme som i tidligere års tilsvarende surveys af kundetilfredshed med realkreditten.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Tax Governance

Virksomhedernes skattebetalinger er under stigende offentlig bevågenhed. En række spektakulære sager om skatteunddragelse har intensiveret offentlighedens opmærksomhed på ...

Andre artikelserier

Tax Governance
Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]