Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

En håndfuld selvstændige fondsmæglere har kæmpe succes

Morten W. Langer

mandag 13. september 2021 kl. 15:00

Økonomisk Ugebrevs årlige analyse af de 30 største fondsmæglere viser et meget uensartet billede. Indtjeningen hos de fleste aktører lå lidt underdrejet sidste år i forhold til året før. Mens særligt fem nichespillere har leveret kæmpevækst i 2020, ser 2021 ud til at blive mere udfordrende. Nielsen Capital blev løftet af kanonafkast og et overnormalt performanceafkast, Niels Ulrik Moustens Caba Capitals hedgefond har nu 1 mia. kr. i AuM, og Investering & Tryghed har hentet mere AuM fra private drevet af bl.a. minusrenter.

Nogle af de mest succesrige danske fondsmæglerselskaber har de seneste år vist sig at være privatejede formueforvaltere, hvis ejere på et tidspunkt i deres karriere har valgt at stå på egne ben efter en årrække hos de større finanshuse eller børsmæglere.

Der er typisk tale om fondsmæglere, som er drevet af en eller to ejerledere, og som over årerne har opbygget investeringsmæssige nichekompetencer, der har tiltrukket milliarder fra typisk professionel investeringskapital, men for nogle af dem også fra velhavende danskere.    

En succeshistorie er enmandshæren Nielsen Capital, med hovedaktionær Ole Nielsen som den afgørende drivkraft. Han har over årene opbygget en rådgivervirksomhed rettet mod professionelle inden for globale valueaktier.

Ole Nielsen har ikke haft en ubetinget stærk afkastperformance de seneste fem år, men det havde han sidste år. Han præsterede et afkast på 27 pct., hvor hans MSCI-bencmark steg 6 pct. Det solide afkast betød, at AuM blev øget fra halvanden mia. kr. til 5 mia. kr. 

Ole Nielsen, som ikke er meget for presseomtale, skriver i regnskabet, at ”i kraft af kursstigninger og nye indskud voksede den samlede værdi af midler under selskabets rådgivning og forvaltning således med hele 1,5 mia. kr. og rundede hermed 5 mia. kr. Selskabets indtjening består dels af formue – dels af afkastafhængige elementer.”

I regnskabet oplyses, at indtægterne på diskretionær porteføljepleje var nogenlunde stabile i forhold til året før, på 14,5 mio. kr. mod 13,4 mio. kr. Rådgivningsindtægten sprang i vejret til 38 mio. kr. på grund af en meget stærk afkastperformance.

I regnskabet oplyses det, at ”NCMF’s formue under administration vokser alene ved mund til øre princippet og markedsføres ikke på traditionel vis. Vi er rådgiver for 6 mandater, herunder 1 investeringsforening og 2 kapitalforeninger. NCMF er analyse- og investeringsfunderet og har en afkastorienteret målsætning for NCMF’s kunder, hvilket betyder, at hvis ikke vi på langt sigt genererer tilfredsstillende absolut afkast og samtidig merafkast til sine kunder i forhold til de generelle aktiemarkeder, har vi ingen eksistensberettigelse. NCMF blev grundlagt i marts 2002 og etableret af Ole Nielsen.”

Det spændende bliver, hvordan Nielsen Capital har klaret sig gennem 2021, hvor det i den grad har været vækstaktierne – og altså ikke valueaktierne – der har givet fest. Selskabet oplyser ikke delårsafkast.

Nordic Investment Opportunities Fondsmæglerselskab A/S dukkede først op i vores analyse 2019 med et bruttoresultat på 5 mio. kr. Sidste år sprang bruttoresultatet op til 29 mio. kr. Det er mere end en femdobling, og vi er nu begyndt at kigge lidt på det relativt nye fondsmæglerselskab. Bag det står CIP – Copenhagen Infrastructure Partners, hvor grundstammen som bekendt består af udbrydere fra Ørsteds tidligere vindprojektudviklingsafdeling. Fondsmæglerselskabet er ejet af partnerne bag CIP sammen med finansmanden Henrik Lind. Selskabet, der har Bjarne Graven Larsen som bestyrelsesformand, oplyser i regnskabet, at selskabet sidste år rejste 200 mio. kr. år til investering i fonde. Fondsmæglerselskabet er kun en lille del af CIP-gruppen af selskaber, som udgør et spindelvæv af vel flere hundrede selskaber, herunder ejerkonstruktioner.

Bag Caba Capital, som også er en af årets højdespringere, står bl.a. den tidligere Danske Bank-mand Niels Ulrik Moutsen. Fondsmæglerselskabet gik sidste år til et bruttoresultat på 20 mio. kr., mod 7 mio. kr. året før, altså næsten en tredobling. Selskabet oplyser, at det ”tilbyder investeringsrådgivning og skønsmæssig porteføljepleje til alternative investeringsfonde med godkendt FAIF. Selskabet rådgiver Kapitalforeningen Investin, afdeling CABA Hedge KL samt Kapitalforeningen Investin, afdeling LCFM Relative Value Fund Akk, der begge har Nykredit Portefølje Administration A/S som godkendt FAIF.”

Resultatet blev sidste år 10 mio. kr. på bundlinjen. Fonden Caba hedge oplyses at have en AuM på 1,1 mia. kr. Ifølge selskabets hjemmeside gav fonden sidste år et afkast på ca. 12 pct., mens det i år er blevet til et afkast på minus 10 pct. Fondens strategi beskrives sådan: ”Investeringerne i CABA Hedge KL foretages primært inden for det skandinaviske obligationsunivers og er baseret på relativ-værdi analyser. Denne tilgang indebærer, at investeringsteamet kontinuerligt analyserer alle dele af investeringsuniverset op imod hinanden, herunder både renteforskellene mellem realkredit- og statsobligationer samt renteforskellene mellem mange forskellige typer af realkreditobligationer.”

Investering & Tryghed har efterhånden mange år på bagen, og fondsmægleren formår at tiltrække stadig mere AuM fra investorer. Alene i første halvår 2021 præsterede selskabet, der har erhvervsmanden Michael Fiorini som bestyrelsesformand, et bruttoresultat på 127 mio. kr. mod 133 mio. kr. i hele 2020.

Om første halvår 2021 hedder det i regnskabet: ”Selskabet opnåede et resultat efter skat i første halvår på kr. 73,4 mio. mod kr. 17,3 mio. i første halvår 2020. Resultatet er markant over det budgetterede, hvilket især kan tilskrives, at resultatafhængige honorarer overstiger det forventede. Der er i første halvår således opnået meget positive investeringsresultater på aktier, som samtidig er noget over markedsniveauet. Der har været tale om en pæn kundetilgang, hvilket afspejles i nettotilgang af AuM. Omkostningerne er højere end for halvåret 2020. En del kan henføres til éngangsudgifter.”

Selve regnskabsåret 2020 var også betydeligt bedre end året før: ”Selskabet opnåede et resultat efter skat på kr. 60,8 mio. mod kr. 34,5 mio. i 2019, hvilket er mere end forventningen udtrykt i årsrapporten for 2019, hvor der forventedes et resultat under niveauet for 2019. Årsagen til det bedre resultat er markant højere resultatafhængige honorarer dels som følge af den positive udvikling på markederne og dels som følge af en solid merperformance i 2020. Hertil kommer at formuen under forvaltning har været højere end forventet, hvilket har øget indtjeningsgrundlaget.”

Investering & Trygheds investeringspuljer er ikke foreninger i Morningstar-universet, men der oplyses på hjemmesiden kvartalsafkast i faktablade. Ifølge de seneste faktablade har porteføljen I&T Aktier en formue på 4,4 mia. kr. i AuM med et afkast ved halvåret på 16 pct. og med et gennemsnitsafkast over de seneste tre år på 20 pct. Porteføljen er fokuseret på Norden med 72 pct. svenske aktier og 18 pct. danske aktier og med Carlsberg som største danske position.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank