Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Entreprenører: Fint år har ikke sikret fremtiden

Morten Sørensen

søndag 04. december 2016 kl. 21:38

Danmarks større entreprenører fik et særdeles godt år i 2015, om end fremgangen er aftaget betydeligt i 2016.

Både specialister og generalister havde fremgang fra boligbyggeri og i anlægsarbejder sidste år, men forretningsmodellerne skal stadig stå deres prøve.

De store byggevirksomheder har langt om længe fået et løft. Et godt marked og bedre styring af forretningen sørgede for, at langt de fleste forretningsmodeller gav fremgang for større danske entreprenører i 2015. Både generalister og specialister gik frem. Selv om flere af dem i 2016 igen er blevet presset af en række af branchens klassiske problemer, så er niveauet stadig løftet i forhold til perioden 2012-14.

Set under et, øgede Danmarks 29 største byggevirksomheder i 2015 deres omsætning med 8 procent, og deres driftsresultat med hele 55 procent. For en række af de større entreprenører så 2015 ud til at blive året, hvor de ikke blot fik gode bygge- og anlægskonjunkturer men også fik bugt med mange af de problemer med forretningsmodeller og uventede problemer med opgaverne, som havde plaget dem i de foregående år.

Men udviklingen var varieret. Trods den generelle fremgang var der i 2015 også entreprenører, som gik tilbage og i 2016 har det vist sig, at fremgangen i 2015 ikke var vedvarende. Tal for de store børsnoterede entreprenørvirksomheder viser en vigende tendens i år, om end de i deres seneste kvartalsmeddelelser understreger, at de føler sig godt rustede til 2017.

Indtjening stadig ikke god nok
Selv om niveauet er løftet, er indtjeningen i de danske byggevirksomheder stadig behersket. Selv om det centrale nøgletal, overskudsgraden (driftsresultatet i procent af omsætningen) steg pænt fra 3,2 procent i 2014 til 4,6 procent i 2015, så ligger det stadig lavt: Gennemsnittet for de større byggevirksomheder er ikke nået op på den overskudsgrad på fem procent, som mange af virksomhederne har som målsætning på længere sigt.

15 af de 29 virksomheder sluttede dog 2015 med en overskudsgrad på mere end fem procent, mod kun 9 virksomheder året før. Specialisten Huscompagniet, der bygger typehuse, scorede igen den højeste overskudsgrad, nemlig 8,7 procent om end den faldt fra de 10,5 procent, der sås året før.

De efterfølgende pladser blev indtaget af mere traditionelle byggevirksomheder: C.G. Jensen, det tidligere Skanska Danmark, der med en overskudsgrad på 7,8 procent kom på andenpladsen, Jakon, der med 7,1 procent kom på tredjepladsen mens det svenskejede NCC Construction Danmark på en fjerdeplads igen placerede sig som et af branchens mest lukrative selskaber.

Den generelle fremgang i overskudsgraden blev i 2015 også hjulpet på vej af branchens største, Per Aarsleff og MT Højgaard, der begge opnåede markant stigende driftsresultater.

Fremgangen er dog bremset op i 2016, hvis man skal dømme efter de signaler, der foreløbig er kommet fra store børsnoterede byggevirksomheder. Per Aarsleff, MT Højgaard og Ove Arkil, har alle i løbet af året nedjusteret forventningen til årsresultatet, som nu i alle tre virksomheder kommer væsentligt under 2015. De har været ramt af vækstpause i anlægsaktiviteterne, hård konkurrence og især Ove Arkil og MT Højgaard har været ramt af uventede store og tabsgivende problemer med enkelte projekter, og generelt har lønstigningerne i byggeriet i år været større end på resten af arbejdsmarkedet.

Håb om fremgang i 2017 

Mange enkeltvirksomheder venter fremgang i 2017 ikke mindst takket være interne omstruktureringer og udviklingsprojekter, der kan få godt medløb af antallet af påbegyndte boliger, der i 2017 for første gang siden finanskrisen kan overstige 20.000. Derimod er der mere negative forventninger til investeringerne i anlæg. Her kan markedet ligge underdrejet, indtil den nye regering følger op på planer om ny offentlig infrastruktur med udbygning af motorvejsnettet, havnetunnel i København, Femern-projektet og yderligere elektrificering af jernbanenettet

Set fra et afkastsynspunkt skal det generelt blive bedre for de større entreprenører, der indgår i denne undersøgelse. Afkastningsgraden (driftsresultatet i procent af de gennemsnitlige aktiver) steg ganske vist til 4,7 procent i 2015, men det er stadig ikke en voldsomt imponerende forrentning af de aktiver på i alt 28 mia. kr., der er sat i disse ret risikofyldte og volatile forretninger.

se tabeller her

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank