Årets højdespringer i ratingen af aktieanalytikere er Carnegies analysechef Lars Topholm. Han kommer ind på fjerdepladsen. Det har han prøvet før, men de seneste par år har han ligget cirka nummer 15. En stor del af Lars Topholms popularitet hos investorerne skyldes givetvis, at han har ramt rigtigt i sine analyser af Pandora og Novozymes. Men han bliver også af en kollega beskrevet som ”en person, som kunderne rigtigt godt kan lide at tale med.”

Når Lars Topholms personlige kurshop alligevel er lidt ekstra bemærkelsesværdigt, skyldes det, at han for halvandet år siden fik nogle alvorlige ridser i lakken i forbindelse med OW Bunkers konkurs. Carnegie var en af de investeringsbanker, der assisterede den koncernforbundne kapitalfond Altor med den ulykkesaglige børsintroduktion, og efter denne havde man en købsanbefaling på aktien. Analytikeren bag anbefalingen var Lars Topholm, der også i kraft af sin chefstilling efterfølgende måtte forsvare Carnegies rolle i hele forløbet. Men den historie synes investorerne altså at have – om ikke glemt, så i hvert fald tilgivet. Selv siger han til Økonomisk Ugebrev, at han ikke fornemmer, at sagen er et tema for kunderne.

Bortset fra Lars Topholms fremgang ligner listen stort set sig selv, som den har set ud gennem en årrække: Nordeas pharma-analytiker Michael Novod er stadig helt suverænt nummer et. Danske Banks finansanalytiker Per Grønborg er tilbage på andenpladsen, efter at den direkte konkurrent i Nordea, Christian Hede, overhalede ham sidste år. Kun to helt nye navne har sneget sig ind på listen, nemlig Sydbanks nye aktieanalysechef Jacob Pedersen og Danske Banks aktiestrateg Christian Tegllund Blaabjerg.

Selv om det stadig hænder, at et nyt navn kommer ind – Christian Hede har f.eks. først gjort sig gældende i de senere år – er der ikke meget fornyelse, og det kan på længere sigt blive et problem, hvis flere af de kendte navne forlader posterne. Aktieanalyse er nemlig et fag, der kræver lang tids oplæring. ”Jeg synes, at hvis du kigger på de fire største, så er vi begyndt at tage nogle unge folk, som kommer direkte fra skolen, ind. Der er nogle nye ansigter, som har et potentiale. Men det tager jo minimum fem år at uddanne en dygtig analytiker, så du vil først begynde at se dem på ratingen om nogle år,” siger Thomas Steen Hansen, analysechef i Danske Bank.

Det skal dog også nævnes, at der kan være sket en ændring i branchen, som betyder, at en række dygtige analytikere går under radaren i BørsmæglerRatingen. Mange er enten direkte ansat hos investorerne, og er dermed ikke med i bedømmelsen, eller de er fokuserede på nogle få, men meget store kunder, hvorfor der ikke er så mange til at give dem point, og slet ingen, hvis de pågældende kunder er blandt dem, som har takket nej til at give input til ratingen.

Læs hele udgivelsen her