Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikringsoverskud på erhverv styrtdykker

Linda

søndag 06. november 2016 kl. 20:22

Skadesforsikringsbranchens rekordoverskud i 2014 kan meget vel vise sig at blive toppen af de seneste års cyklus med stadig højere overskud på skadesforsikring. I 2014 toppede det forsikringstekniske resultat på syv milliarder kroner, plus et stærkt investeringsafkast på fire mia. kr.

Det blev for branchen til et historisk rekordår med et samlet overskud på 11,3 mia. kr. før skat. Sidste år dykkede det forsikringstekniske resultat med hele 16 procent, viser tal fra Finanstilsynet. Resultatet endte på 5,9 mia. kr. plus et langt mere moderat investeringsresultat på 1,5 mia. kr. – samlet 7,3 mia. kr. svarende til et fald på 35 procent i forhold til året før.

Der er ikke noget at sige til, at netop 2014 blev et fantastisk aktie år for de børsnoterede skadesselskaber, eksempelvis med en kursstigning på 70 procent til Tryg Forsikring. Allerede i marts 2015, da analytikerne begyndte at lugte branchens afmatning, gik det hurtigt ned ad bakke igen. Et halvt år senere var hovedparten af kursstigningen i 2014 spist op af nye kursfald. Efter en længere konsolideringsperiode, er forsikringsaktierne siden juli i år igen begyndt at krybe opad.

Finanstilsynets tal for branchens enkelte forretningssegmenter viser, at bruttooverskuddet (beregnet som bruttopræmieindtægter minus skadesudgifter) blev halveret på erhvervsforsikring – fra 3,2 mia. kr. i 2014 til 1,6 mia.kr. sidste år. Bruttopræmieindtægterne var inden for alle erhvervssegmenter nogenlunde uændret, og det faldende bruttooverskud kom alene på løsøreforsikring.

I de øvrige segmenter holdt forsikringsbranchen stort set samme bruttooverskud, med mindre fald i privat ulykkes- og sygeforsikring, samt i grundejerforsikring. Bruttoindtægterne på bilforsikring holdt stort set stand på elve mia. kr., mens bruttooverskuddet steg fra 2,8 mia. kr. til godt 2,9 mia.kr. Bilforsikring med hovedvægt på kaskoforsikring er det suverænt mest lønsomme områder for forsikringsselskaberne, og bilforsikring bidrog samlet med ca. en tredjedel af branchens samlede bruttooverskud. Netop derfor har branchen også fokus på de fremtidige omvæltninger, som uundgåeligt vil ramme bilforsikringerne, dels med radaradvarsler, interconnectede biler og i sidste ende førerløse biler. I første omgang har færre bilskader givet selskaberne et ekstra plus, men på sigt er risikoscenariet for branchen, at bilproducenterne selv overtager forsikringsdækningen, fordi ansvaret overgår til dem. Læs også artikel herom, herunder om det netop fremsatte lovforslag om førerløse biler i Danmark på side 15.

Ifølge Finanstilsynet blev sektorens samlede lønsomhed, målt ved combined ratio, sidste år forringet med 1,5 procentpoint fra 88 pct. i 2014 til 89,5 pct. i 2015. For hver 100 kroner i præmieindtægter var der altså overskud på godt en tier. Omkostningsprocenten blev sidste år øget til 18,1 procent mod 17,8 procent året før, og erstatningsprocenten steg fra 70,1 til 71,5 procent.

Sammen med det lavere investeringsresultat, som skyldes lavere renter og vanskeligere aktiemarkeder, faldt forretningen af egenkapitalen til elve procent mod tårnhøje 16 procent året før. 2015 blev altså et lidt mere afdæmpet år, efter tre guldår med eksorbitante afkast.

Præmieindtægter for egen regning (f.e.r.) faldt fra 2014 til 2015 som følge af en stigning i genforsikringspræmier. Der blev i 2015 indbetalt bruttopræmier for 66,8 mia. kr. svarende til en stigning på 0,5 pct. i forhold til 2014. Samtidig blev der i 2015 afgivet genforsikringspræmier for ca. 6,1 mia. kr., svarende til en stigning på 11,0 pct. i forhold til 2014. Genforsikringsandelen steg til 8,6 pct. i 2015 mod 8,1 pct. i 2014, hvorved selskaberne sendte en større andel af risikoen videre til andre selskaber. Det forsikringstekniske dykkede også på grund af højere erstatningsprocent.For 2016 tegner året indtil videre bedre end 2015. eksempelvis Tryg Forsikring oplyser i regnskabet for 3. kvartal, at combined ratio er faldet til 84,4 procent mod 86,3 procent efter samme periode sidste år, især på grund af færre store skader og færre vejrskader. Særlig synes combined ratio at være forbedret på private kunder.

Tilsyneladende forventer ledelsen fortsat fremgang næste år, idet de udmeldte mål for 2017 er et formidabelt afkast på egenkapitalen på 21 procent eller derover. Er guldtiderne på vej tilbage i dansk skadesforsikring.

læs hele udgivelsen her

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank