Nogle af de mest omtalte turnaround-processer i dansk erhvervsliv har især ført til nedgang i de omkostninger, der ikke er direkte personale-relaterede. Det gælder i MT Højgaard, Dong Energy og FLSmidth.
Toplederne bag tre af de mest højtprofilerede effektiviserings- og turnaround-processer i det danske erhvervsliv siden 2012 er især gået løs på de omkostninger, der ikke er gået til lønninger. Mens personaleomkostningerne i MT Højgaard og FLSmidth faktisk er steget siden 2012 og kun er faldet en smule i Dong Energy, så er de ”øvrige” omkostninger faldet betydeligt:
De tre virksomheder indtager førstepladserne, når det gælder faldet over perioden 2012-2015 i de omkostninger, der ikke går direkte til personale. Og alle tre skiftede mærkbart kurs i årene 2012-2013 med nye ledelser og nye strategier.
Nye ledelser bag lavere omkostninger
I MT Højgaard overtog den nye CEO Torben Biilmann ledelsen i 2012, og i 2013 kom CFO Egil Mølgaard Madsen til. I Dong Energy blev Henrik Poulsen ny CEO i 2012, og i 2013 kom den nye CFO Marianne Wiinholt til. Og i FLSmidth blev Thomas Schulz CEO i 2013, mens Lars Vestergaard blev ny CFO i 2014. Med disse nye ledelser har de tre virksomheder klaret sig bedst i kategorien: “Sænkning af andre omkostninger end personaleomkostninger.”
61 af de 100 største ikke-finansielle danske virksomheder har i perioden 2012 – 2015 haft succes med at sænke disse “andre omkostninger” i forhold til omsætningen. De udgjorde i 2015 69,4 procent af omsætningen mod 70,7 procent i 2014 og 71,1 procent i 2012. Virksomhederne har altså set under et været bedre til at styre denne udgiftspost, der typisk indeholder indkøb af for eksempel råvarer, halvfabrikata, energi, serviceydelser og andre ydelser fra underleverandører, end de har været til at få personaleomkostningerne ned.
Udviklingen er ikke overraskende i betragtning af, at olieprisen og også andre råvarepriser faldt dramatisk fra midten af 2014. Men den antyder også, at de omfattende effektiviseringsrunder, som mange store virksomheder har gennemført i de seneste år, ofte rammer underleverandørerne endnu hårdere end virksomhedernes egne ansatte.
Lavt udgangspunkt for vinderne
MT Højgaard måtte i 2012 notere et stort underskud, der blev forklaret med “svag lønsomhed på kontrakter indgået primært før 2012, omkostninger til restrukturering og fratrædelser samt betydelige hensættelser på tidligere afleverede projekter.” Entreprenørkoncernen formåede ikke at prissætte, planlægge og styre projekterne godt nok. Det er den blevet bedre til, og selv om omsætningen siden er faldet i 2015, er der skåret endnu en luns af omkostningerne, i takt med at blandt andet afslutningen af en oprindelig kontrakt i dattervirksomheden Greenland Contractors har skåret endnu mere af omkostningerne.
Dong Energy blev i 2012 ramt af stærkt stigende udgifter til naturgas, el-indkøb med transport og løb også ind i et betragteligt underskud. Siden er driften rettet op, og selskabet er i foråret 2016 blevet børsnoteret. ”Vores strategiske transformation fra projektforretning til også at drive en stor serviceforretning var helt rigtig. Sammen med en vedvarende fokus på standardisering, effektivisering og forenkling af driften har det nedbragt vores omkostninger betydeligt,” siger han til Økonomisk Ugebrev.
Det er dog ikke kun turnaround-processer, der har ført til fald i denne omkostningspost. Nogle selskaber som for eksempel DFDS og DLG er i særlig høj grad blevet hjulpet af de faldende energi- og råvarepriser. Andre som for eksempel Pandora har øget omsætningen kraftigt og har kunnet udnytte stordrift og skaleringsfordele til at øge salget mere end omkostningerne.
Hvis man skal være kritisk, kan man mene, at en nedgang i de ikke-personale relaterede omkostninger på 1,7 procentpoint fra 2012 til 2015 ikke er imponerende i betragtning af prisfaldene på energi og råvarer. Denne medvind på omkostningssiden vil ikke fortsætte (lige så lidt som den medvind, der i mange virksomheder er kommet fra en styrket dollar).
Effektiviseringsprocessen fortsætter i FLSmidth, der i den forgangne uge skuffede med resultatet for andet kvartal 2016: “Set i lyset af svage markedsudsigter vil vi fortsætte med interne aktiviteter for at reducere omkostningerne, såsom optimering af forsyningskæden og indkøb samt forenkling og effektivisering af ledelseslag,” sagde koncernchef Thomas Schulz efter regnskabet.
En udtalelse, som mange af CEO’erne og CFO’erne i de 100 største formentlig kan tilslutte sig.
Morten A. Sørensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.