Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Her er årets bedste kapitalforvalter: Nordea

Morten W. Langer

mandag 06. september 2021 kl. 15:00

Tema om Kapitalforvaltere 2021: I årets konkurrence om kåringen af den bedste kapitalforvalter vinder Nordea samlet set med en førsteplads på danske aktier og en andenplads på globale aktier. Sidste års vinder dratter et godt stykke ned af ranglisten. Og det er gået helt galt for Danske Bank, der bliver nummer 10 på danske aktier og nummer 6 på globale aktier.

Kapitalforvalternes afkast er ikke nødvendigvis et spørgsmål om liv eller død, når det handler om at tiltrække investeringskunder. Bankerne formidler som regel deres ”egne” investeringsbeviser til sine kunder, uanset hvordan deres investering har klaret det afkastmæssigt.

Men for de professionelle investorer er det et helt andet spørgsmål: Her er den langsigtede performance i forhold til risiko, samt en veldokumenteret investeringsstrategi, helt afgørende.

Som det er tilfældet hvert år i Økonomisk Ugebrevs tema om de store danske kapitalforvaltere, bedømmer vi deres investeringsperformance på to målepunkter, nemlig treårs-afkastet på globale afdelinger (den bedste, hvis der er flere) og treårs-afkastet på danske aktier. Globale aktier vælges som kategori, fordi porteføljeforvalterne her har ”fri leg” til for alvor at vise deres værd, ud over at følge et benchmark.

Store forskelle
I forvaltningen af kategorien globale aktier er der meget stor forskel i performance fra den bedste til den ringeste. Maj Invest topper med afdelingen Vækstaktier, hvor forvalteren i sidste års rating kom ind på en sjetteplads med afdelingen Value Aktier.

Maj Invest har altså inden for den overordnede kategori Globale Aktier kunnet skifte hest, og det har været en rigtigt god idé. Value-aktierne har det seneste år ikke klaret sig særligt godt, men det har vækstaktierne i den grad, med et gennemsnitligt afkast på hele 20 pct. over de seneste tre år.

Hos Maj Invest er afdelingen med vækstaktier siden 2015 blevet forvalter af porteføljemanager Mads Peter Søndergaard, der efter en svag placering i sin specialkategori i 2018 har placeret sig flot i både 2019 og 2020. Blandt de største aktuelle positioner er Facebook, Alphabet, Visa og danske Netcompany.

Som næstbedst placeret i kategorien Globale Aktier kommer Nordea, der fik en fjerdeplads sidste år. Nordea kommer ind som en flot etter i kategorien danske aktier med et årsafkast de seneste tre år på 22 pct. Afdelingen forvaltes af Carsten Leth og Kenneth Leiling, som har siddet ved roret siden 2013. I fem ud af de seneste otte år har de placeret Nordeas danske aktiefond blandt de bedste 10 pct. i gruppen.

BankInvest Danske Aktier dumper ned på en andenplads efter at have taget førertrøjen sidste år. Det gennemsnitlige afkast er 21 pct. over de seneste tre år. Danske Invests Danmarks-indeks kom ind med et afkast på 18,4 pct., hvilket var tiendebedst – lidt bedre end Nykredit Invest Danske Fokus aktier, Handelsinvest og LD Danske aktier. 

Sidste års vinder i kategorien Globale Aktier, Nykredit, dumper i år ned på en femteplads. Sidste år scorede finanshuset førertrøjen på afdelingen Nykredit Harding Loevner, der er en fond, hvor forvaltningen er outsourcet til en ekstern part. I år er spillereglerne i vores rating ændret, så kun internt forvaltede afdelinger medtages i vores opgørelse.

Nykredit får dog en særpræmie for at være god til at vælge eksterne forvaltere med stærke placeringer. Igen i år har Harding Loevner-fonden, men også Nykredit Invest Engros Nye Aktiemarkeder, som forvaltes eksternt af Sands Capital Management, LLC, klaret sig rigtig godt.

Nykredit og Nordea får også særpræmier for at have tilbudt kunderne globale sektorfonde inden for klima og miljø, som har givet meget stærke afkast de seneste år. I det hele taget handler kapitalforvaltning ikke kun om at finde de bedste aktier inden for de klassiske discipliner, eksempelvis globale aktier og europæiske aktier, men også om at spotte nye særlige aktietemaer.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank