Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Hvert tredje skadesselskab har negativt forsikringsresultat

Morten W. Langer

onsdag 08. november 2017 kl. 10:45

Hvert tredje skadeselskab har udfordringer med at få deres forretningsmodel til at hænge økonomisk sammen. Kun de seneste års positive finansielle afkast har holdt dem oven vande. Med udsigt til udfordrede finansmarkeder kan selskabers soliditet blive presset. Finanstilsynet er opmærksom på problemstillingen.

38 selskaber med en samlet markedsandel på 90 procent fik både et positivt forsikringsteknisk resultat og investeringsafkast i 2016. Derimod fik 19 selskaber med en samlet markedsandel på 8 procent et negativt forsikringsteknisk resultat, men dog et positivt investeringsafkast. Og endelig fik to selskaber både et negativt forsikringsteknisk resultat og investeringsafkast, viser Finanstilsynets redegørelse om markedsudviklingen inden for skade i 2016.

”En række overvejende mindre skadesforsikringsselskaber opererer med en forretningsmodel, som over en årrække har vist sig ikke at kunne generere overskud på den forsikringstekniske drift. Enkelte af disse selskaber har desuden ikke været i stand til at kompensere for den svage lønsomhed med et godt investeringsafkast i 2016. Samtidig er der en svag tendens til, at selskaber med et lavt eller negativt forsikringsteknisk resultat også har opnået et lavere investeringsafkast end gennemsnittet af selskaberne,” siger kontorchef Birgitta Nielsen fra Finanstilsynet til Økonomisk Ugebrev.

Ifølge Finanstilsynets statistik var der sidste år flere af de mellemstore skadeselskaber, som præsterede en combined ratio på 100 eller derover. Det vil sige, at de ikke tjener penge på selve forsikringsdriften. Som det fremgår af tabellen drejer det sig om Qudos Forsikring, LB Forsikring, Alpha Insurance, NEM Forsikring ogSygesikringen ”Danmark”. Året før havde LB Forsikring og Alpha Insurance en combined ratio under 100 og tjente dermed penge på forsikringsdriften.

”På trods af en samlet resultatfremgang for branchen var en række i hovedsagen mindre skadesforsikringsselskaber altså ikke i stand til at generere overskud på den forsikringstekniske drift. For flere af disse selskaber er en positiv nettodrift alene drevet af et positivt investeringsafkast. Det negative forsikringstekniske resultat gør selskaberne sårbare over for udsving på de finansielle markeder. Mange af de samme selskaber er dog ikke aktuelt kapitalmæssigt udfordrede. Finanstilsynet vil fremover have fokus på, i hvilket omfang selskaberne øger deres risikotagning på investeringer for at kompensere for en mindre lønsom kernedrift,” siger Birgitta Nielsen.


Efter Gable og Husejernes: Finanstilsyn opgraderer tilsyn

Finanstilsynet vil fremover sætte særligt fokus på forretningsmodeller, der primært baserer sig på grænseoverskridende virksomhed og tegning af produkter, der har en større risiko end standardprodukter, oplyser kontorchef Birgitta Nielsen fra Finanstilsynet.

”Efter Gable Insurances’ konkurs har EIOPA udvidet kollegiesamarbejdet og opfordrer til et større samarbejde mellem tilsynsmyndighederne fra de lande, hvor et forsikringsselskab er til stede i form af en væsentlig grænseoverskridende tjenesteydelsesvirksomhed. Samarbejdet består af regelmæssige møder, hvor tilsynsmyndigheden i hjemlandet formidler relevante informationer om selskabet, mens tilsynsmyndigheden i værtslandet bidrager med information om den generelle markedsudvikling i værtslandet,” siger hun.

Gable Insurance fra Lichtenstein, som blev erklæret konkurs i efteråret 2016, er et eksempel på et selskab, hvis forretningsmodel udelukkende baserede sig på grænseoverskridende virksomhed. I Danmark tegnede Gable Insurance primært ejerskifteforsikringer gennem agenten Husejernes Forsikring Assurance Agentur ApS. Ejerskifteforsikring er et unikt dansk produkt, hvor policernes lange løbetid udgør en særlig risiko i vurderingen af produktets lønsomhed og ved beregning af erstatningshensættelserne.

Ved indførslen af Solvens II blev lovgivningsmæssige minimumskrav til skadesforsikringsselskaber i Europa ensartet på tværs af landegrænser. Tilsynsmyndigheden i hjemlandet har ansvaret for overholdelse af Solvens II-reglerne, mens tilsynsmyndigheden i værtslandet har ansvaret for overholdelse af god skik-reglerne. Der er opbygget et samarbejde i form af tilsynskollegier med tilsynsmyndigheder fra de lande, hvor en forsikringskoncern er til stede med datterselskaber eller filialer.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank