Det er før sket, at en af de mindre mæglere er strøget til tops i en af Økonomisk Ugebrevs to børsmæglerratinger. Men i årets rating af obligationsmæglere ser vi for første gang en af disse mindre spillere – Jyske Bank – tage førstepladsen. Det kunne tyde på, at markedet er blevet fundmentalt forandret af den nye regulering, der gør det uattraktivt for bankerne at have alt for mange obligationer på egne bøger: Hverken Danske Bank eller Nordea ønsker tilsyneladende at bruge de ressourcer, det kræver at ligge allerforrest som obligationsmæglere. Dermed er banen åbnet for andre spillere: Jyske Bank har dog fortsat ikke musklerne til at håndtere de helt store handler. Alligevel nyder banken anerkendelse fra både store og små investorer. Kun Jyske Bank og Danske Bank undgår helt at få en karakter under middel fra nogen af de 26 porteføljemanagere, der har bedømt de enkelte mæglere i denne rating. En af porteføljemanagerne, som har givet Jyske Bank bedste karakter, men som også har bedømt de øvrige positivt, vurderer, at Jyske Banks sejr er fuldt fortjent. ”De er meget stabile og afviser aldrig at stille en pris. Det er rart at vide, at der nogle, der altid er der, hvis man skal sælge. Oven i købet vinder de også i mange tilfælde opgaven. Desuden giver de generelt god sparring, og de er gode til at komme forbi og præsentere analyser,” siger porteføljemanageren.

Morten Byrdal, head of trading i Jyske Bank, prøver ikke at give indtryk af, at man kan byde ind på handler af alle størrelser. Tværtimod tror han, at banken opnår en del af sin gode bedømmelse, netop fordi man ikke overdriver sin formåen. ”Vi har stor fokus på at forventningsafstemme med kunderne, så når de ringer til os, så ved de, hvad det er for nogle størrelser, vi stiller op for. Man ringer altså ikke til Jyske Markets og tror, at vi kan tage for 2 eller 3 mia. kroner i en serie. Man ved, hvor man har os. Desuden er der nogle balancer, der er blevet skåret til i branchen. Det betyder måske også, at hvor kunderne har været vant til, at mæglerne tog risiko ind, så ser de nu en begrænsning. Her har Jyske Bank været i stand til at fastholde sit service-niveau,” siger Morten Byrdal. Ratingen viser, at det, som stort set alle kunder ser som det væsentligste for en god obligationsmægler, er, at mægler kan stille skarpe priser på realkreditobligationer. Og på dette punkt ligger Jyske Bank helt suverænt i front med karakten 4,4, på skalaen fra 1 til 5. Det øvrige spillere ligger et helt karakterpoint eller mere lavere. ”Det vigtigste er, at du har en bred kundedatabase, hvor du ved, hvordan efterspørgslen kan være, således at du kan levere varerne rundt til de enkelte kunder. Dermed kan man styre sin risiko. Der er ingen tvivl om, at som markedet er blevet indrettet, så er det en afgørende faktor for at kunne være til stede for fuld skrue,” siger Morten Byrdal.

Det er dog også spørgsmålet, om man stadig skal se Jyske Bank som en af de mindre spillere. Efter købet af BRF-kredit fik banken en strategisk interesse i at holde markedet for realkreditobligationer i gang, og det endda mere end konkurrenterne, idet BRF-obligationerne er blandt dem, der kursmæssigt bliver hårdest ramt af lav likviditet i markedet. Morten Byrdal afviser ikke helt den sammenhæng.

”I og med, at vi er i stand til at fastholde førstepladsen, synes jeg, vi har vist, at vi holder en uændret tilgang, uanset at vi nu har et realkreditinstitut inde under huden. Priserne er jo markedsbestemte, og vi prøver egentlig bare at navigere i det rum, obligationsmarkedet er. Men det er klart, at vi også ser en del af det flow, der kører i BRF-papirerne. Vi har et fokus den vej rundt, fordi vi har en strategisk mulighed for at sikre, at allokeringen sker på de bedst mulige betingelser. Så hvis man ønsker en ekstraordinær eksponering, så har vi muligheden for at have dialogen med realkreditinstituttet for at høre, om det er muligt. Selvfølgelig er der en koncern intern dialog,” siger han.

Læs hele udgivelsen her