Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Krav om indgreb for at skabe realkreditkonkurrence

Linda

søndag 26. marts 2017 kl. 17:51

84 procent af realkreditkunderne kræver nu, at politikere og konkurrencemyndigheden griber ind for at få skabt en reel priskonkurrence mellem realkreditudbyderne, viser survey.

Alternativt skal indføres et prisloft. Det understreger, at kunderne helt har mistet troen på, at sektoren selv sørger for at konkurrere på priser.

Der er behov for at få politikerne på banen. Det er det klare budskab fra et massivt flertal af deltagerne i Økonomisk Ugebrev survey med 823 besvarelser. Hele 88 procent af boligejerne, der har realkreditlån, mener ikke, at der er reel konkurrence i realkreditten. På et spørgsmål om, hvorvidt der er konkurrence, svarer de næsten alle ”slet ikke” eller ”i mindre grad”.

Netop det fænomen, at de enkelte institutter gang på gang har fulgt hinanden i bølger af prisforhøjelser, har fjernet kundernes tro på, at der eksisterer nogen som helst konkurrence på området. Nykredit/Totalkredit er som den største aktør markedsleder i et oligopol-lignende marked, og hver gang de forhøjer prisen, følger de andre efter som lemminger.

Overvældende flertal
Hele 84 procent af respondenterne vurderer, at det er vigtigt eller meget vigtigt, at ”myndighederne nu skaber bedre grundlag for reel priskonkurrence og/eller indfører maksimalpriser på bidragssatser i en overgangsperiode.” Alle er selvfølgelig klar over, at realkreditinstitutterne skal have mulighed for at forhøje bidrag, fordi et solidt kapitalgrundlag i institutterne er afgørende for investorernes tillid til sektoren og de udbudte obligationer, eksempelvis ved markant stigende udlånstab.

Manglende priskonkurrence betyder også, at hele 71 procent tror, at en sandsynlig følge af en eventuel børsnotering af Nykredit bliver yderligere massive prisforhøjelser i fremtiden, således som finanshuset Barclays har regnet sig frem til, omtalt i forrige udgave af Økonomisk Ugebrev.

Den massive utilfredshed med konkurrenceforholdene på realkreditområdet er til trods for, at der gennem de seneste år er foretaget flere analyser af bl.a. mobilitet på området, og også gennemført politiske tiltag. Disse initiativer har tilsyneladende ikke haft nogen mærkbar effekt.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen er dog mere optimistisk med det seneste politiske initiativ. ”Undersøgelsen i Økonomisk Ugebrev bekræfter, at den brede politiske aftale, som vi indgik i januar, og som skal sikre øget gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet, er noget, mange boligejere efterspørger. Med aftalen skabes der mere gennemsigtighed om realkredittens priser, og det bliver billigere at skifte institut. Det øger konkurrencen på realkreditmarkedet,” siger Brian Mikkelsen.

Han afviser at lægge loft over priserne. ”Samlet set er det ikke en god idé at lægge et loft over bidragssatserne. Det kan skabe usikkerhed om realkreditten, hvis de ikke kan justere deres indtjening efter markedsforholdene, og øget usikkerhed kan give højere renter,” siger Brian Mikkelsen.

Gode tiltag i aftale
Den aftale, ministeren henviser til, indeholder tre elementer. Dels en forlængelse af varslingsfristen fra tre til seks måneder i tilfælde af prisforhøjelser. Dels en begrænsning i omkostninger ved skifte af institut, hvis det sker efter varsling af højere priser, og dels at låntagere skal kunne flytte til lavere omkostninger, selvom lånegrænsen på 60 eller 80 procent er overskredet. Det gælder både for private lån og for erhvervslån.

Hvorvidt disse initiativer er tilstrækkelige til at sikre konkurrencen, er endnu uklart. ”Det er for tidligt at sige, om det bliver tilfældet,” vurderer direktør John Norden fra Mybanker. ”Det er helt sikkert et godt skridt i den rigtige retning, men først når realkreditkunderne mærker effekten, kan man forvente, at vurderingen ændres. Både elementet med at halvere omkostningerne ved flytning, og dermed gøre det billigere, og den længere varsling er positive elementer,” siger John Norden. Han vurderer også, at der nu kommer større gennemsigtighed om gebyrer.

læs hele udgivelsen her

Ejlif Thomasen

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank