Erhvervslivet har de seneste år for alvor taget LinkedIn og Facebook til sig som kanaler til at finde egnede kandidater til ledige stillinger.
Fortsætter udviklingen, vil LinkedIn være den mest anvendte kanal om to-tre år. Men virksomhederne kan næppe gå hele vejen selv uden ekstern bistand.
Mens store virksomheder fortsat anvender den gammeldags executive search til de øverste ledelseslag, er brugen af LinkedIn meget udbredt i den øvrige del af erhvervslivet. Ikke mindst mindre og mellemstore virksomheder anvender Linkedin til at finde kandidater med den rette profil til det ledige job. I ”gamle dage” var det et afgørende redskab, at searchvirksomhederne havde store opdaterede databaser over kandidater. Men den funktion har Linkedin langt hen ad vejen overtaget.
Konsulenthuset Ballisager har i en analyse af tendenser inden for rekruttering fået svar fra 854 mindre og mellemstore virksomheder. Undersø-gelsen viser, at de mest anvendte rekrutteringskanaler fortsat er opslag af stillingen i avisen eller på jobportaler, som anvendes af 63 procent af respondenterne i private virksomheder.
Netværk i tilbagegang
Træk på det personlige netværk er næsten lige så meget anvendt med en andel på 64 procent. Undersøgelsen viser også, at rekruttering gennem det personlige netværk har været på tilbagegang de seneste år, hvilket antageligt afspejler at virksomhederne efterspørger en mere professionel søgeproces.
Udviklingen bekræftes også af, at en markant stigende andel af SMV-virksomhederne anvender Linkedin til at søge egnede kandidater. På blot tre år en andelen steget fra 30 procent til 48 procent. Fortsætter denne udvikling, bliver sociale medier det mest anvendte rekrutteringsværktøj om blot to-tre år. Som noget relativt nyt anvender stadig flere virksomheder nemlig også Facebook i deres rekruttering, med en andel på 21 procent, som også er markant stigende.
Headhuntere vurderer, at udviklingen afspejler flere adfærdsmæssige ændringer hos både virksomhederne og arbejdstagerne. Med den markant øgede gennemsigtighed omkring personprofiler med kompetencer, erfaring og uddannelse hos stort set alle med kompetencejob, er der i højere grad mulighed for, at ”køberne” selv kan kontakte relevante kandidater.
Som det fremgår af dette tema, er der en klar tendens til, at virksomheder sætter searchfirmaer til at finde specialister. Men undersøgelsen fra Ballister viser også, at LinkedIn sjældent ender med at være den kanal, hvor den ansatte kandidat findes. LinkedIn bruges måske i højere grad som en base til at finde flere oplysninger om allerede kendte kandidater. Ifølge undersøgelsen finder kun 5 procent af de små virksomheder og 5 procent af de mellemstore virksomheder via Linkedin den person, som faktisk bliver ansat. 14 procent af de mellemstore virksomheder finder kandidaten gennem et rekrutteringsbureau, og 11 procent af de mindre virksomheder gør det. Langt mest udbredte kanal til at finde kandidaten er fortsat annoncering og dernæst personlige netværk.
Etisk problem
Over for Økonomisk Ugebrev vurderer headhuntere, at virksomhederne er tøvende over for at anvende LinkedIn som direkte rekrutteringskanal, da de anser det for at være problematisk selv at kontakte kandidater, som aktuelt er ansat hos eksempelvis en konkurrent.
I en dialog med kandidaterne vil der altid være en grad af fortrolighed omkring deres aktuelle arbejde og deres resultater, og det kan let blive anset for at være illoyalt og upassende at fortælle den slags til en eventuel konkurrent. Vurderingen er, at denne type dialog er langt mere legitim med en afhængig konsulent i et rekrutteringsfirma.
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.